Господинов: Алеко Константинов е сред най-европейските български писатели

Творци отбелязаха годишнина от рождението му
2 яну 2023 11:50, Петя Славова
88
Господинов: Алеко Константинов е сред най-европейските български писатели
Снимка: БГНЕС

Писатели и граждани отбелязаха 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов при неговия паметник на столичния булевард "Витоша".

По време на събитието актьорът Руси Чанев прочете откъси от "Бай Ганьо" пред събралото се множество. Присъстващите в публиката също имаха възможност да прочетат свои любими цитати от автора, предава БТА.

На отбелязването на годишнината присъстваха писателите Здравка Евтимова, Михаил Неделчев, Алек Попов, Калин Терзийски и още други.

Писателят Георги Господинов коментира пред медиите, че Алеко Константинов е сред най-европейските български писатели. По думите му честването на рождението на автора на „До Чикаго и назад“ е „най-доброто начало на една година, която се очертава трудна“.

Проф. Александър Кьосев, един от организаторите на честването, посочи, че има истински и фалшив патриотизъм, а Алеко е образецът, по който се учим и различаваме кое е истинското и кое - фалшивото.

На въпрос кой патриотизъм преобладава в България – на Алеко или на Бай Ганьо, проф. Кьосев отговори, че преобладава този на Алеко. „Но той е мълчалив, работен, той е практическа грижа за страната, а другият е креслив и много видим, и по тази причина създава усещането, че е повече, но това не е вярно.“

Според него най-важният завет е, че Алеко Константинов не мрази своя Бай Ганьо, не го презира, а го критикува, понякога му се присмива, но въпреки това изпитва дълбока емоционална връзка с него. „Те са в една общност, те са българи и Алеко Константинов иска да се грижи за своя Бай Ганьо, друг е въпросът дали обратното е вярно“, допълни проф. Кьосев.

Според Здравка Евтимова, трябва да видим какви са трансформациите на Бай Ганьо не само в днешните българи, но и в света като цяло.

Трябва да се замислим какви са метаморфозите на Бай Ганьо. Той има две основни посоки на развитие днес и не само в България. Неговите трансформации са свързани с липса на знание, липса на умение и на упоритост да натрупа такива. Казва писателката в коментар за БГНЕС.

"Какви са пътищата отворени пред човека, комуто липсват знания и умения. Не само в България, но и при нашите съседи, които искат да използват този блестящ роман на Алеко Константинов, за да се гаврят с нас. Две са тези посоки.

На първо място, човек да бъде раболепен. Г-н началник, каква прекрасна реч. Но раболепието стига до една службичка. Човек не е роден да стои на една службичка и да се крепи там със слузта на охлюв.

Втората посока на човек без знание и умение е да стане доносник, не само в България, а навсякъде.

Романът „Бай Ганьо" трябва да се разглежда като един световен роман, безсмъртен. Защото незнаещият човек, дали живее в България, дали в Шанхай, Калкута или Ню Йорк, винаги ще бъде един Бай Ганьо. Може да носи името Джак или някакво испанско или индийско име, но той ще носи тези характеристики – наглост, липса на знания, липса на умения. Стига до едно ниво и отвъд него заличава себе си.", казва Здравка Евтимова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Голямо откритието на класика демократ Господинов, съучастник в тъпата пропагандна кампания за използване на Алеко в тенденциозното политическо омаскаряване на Възраждане.
49
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Уродливия егоизъм, пародийното Аз не са типично български черти. А.К. ги вкарва в един външно побългарен льохман, за да скрие важното. То е това, което ако не се крие, - в случая гениално художествено, се приравнява с Отричане на холокоста.
48
0
 
3
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
Организаторът на това мероприятие проф. Александър Кьосев, който се опаковка в светлия образ на Алеко Константинов, е едно от лицата, които "релативизират" т.е. обезличават процеса на българския Християнски езиково-писмен културен етногенезис, само и само за да оправдаят отсъствието до 1945 г. на отделен "македонски" етногенезис. За разлика от него, обаче, Алеко Константинов развива активна обществена дейност за каузата на обединение на целокупния български народ, включително и като член на Върховния македонски комитет в София.
47
1
 
9
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Все пак Гай *** е отрицателен герой. И не бива да ни е за пример. За наш срам като народ излъчихме *** да обикаля европата 12 г. за наша сметка и му позволихме да прави избори в неговия си стил с всички възможни машинации. Да ни поучава нагло с ръце в джобовете позиращ с джипката пред къщата в Банкя. Алеко, Алеко, добре, че не доживя сегашните времена.
46
0
 
0
 
! Отговори
Cik cok преди 1 година
Не аромън, а рудар .Кой бг ще се оплюе?
45
2
 
3
 
! Отговори
Дънов преди 1 година
Според Дънов Алеко е убит, защото над него тегне проклятието на майка България. Написвайки "Бай ***", излага България и българите. Според румънците Алеко е арумън.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зле организирана улична сказка, на която джуджета си позволиха да дават оценки на великана. Смешно.
43
0
 
4
 
! Отговори
EK преди 1 година
Авторите! Незнаещ не означава наглост, липса на знания, липса на умения.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо незнаещият човек да е Бай ***? Госпожа писателката в какво е знаеща, освен в ползването на английски език? Знае ли например да си направи без чужда помощ или без да си купи който и да е предмет от ежедневието? Според мен изказаните думи са просто ърсене не силни фрази, не е мисъл. Надявам се. Един содта по-знаещ е казал; "Аз знам, че нищо не знам." Но да си признаеш ограничеността е повече от знание, то е осъзнатост.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да пишете кой какво казвал за Алеко Константонов, щеше да е добре вие да напишете поне един кратъл материал за него, а защо не и да пуснете един от неговите фейлетони. Толкова ли ще обеднее сайтът, ако в него има публикации с културен характер, а не преимуществено клюки?
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господинов, тези тъпотии с "европейски ценности", "европейски хора", "европейски политици", "европейско бъдеще", "Шенген", "общ европейски дом", "свещенна частна собственост", "демокрация" и т.н. ... бяха сиренцето, с които ни набутаха в капана на НАТО и ЕU. Сега завесата падна, маските им паднаха и се оказа, че сме мишка в капана. Спри да лепиш тези изтъркани шаблони на който и да е, камо ли на Алеко Константинов.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувам смеха /истеричния смях / на Великия Алеко Константинов !Кал ,изобщо ,може да му давате оценка ?!?Позор !!!!
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А. К. е бил поръчков евроатлантик
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждате ли какви глупости говорят тези хора.После ги и пишат.И искат от нас да ги наричаме писатели.Е няма как.И това е лицето на т нар писателска гилдия на Бг.Срам и позор.Срам и позор.
36
0
 
7
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Знаете ли, наскоро четох " Едноетажна Америка" от Илф и Петров. Това е своеобразно продължение на "До Чикаго и назад" на А.Константинов. Нещата съвпадат след 50 години разлика.
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАХНИ СЕ С ТАЯ РУСИЯ, ИСКАМ ДА ВИДЯ НИАГАРА!
34
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Оценката "един от най-европейските ни писатели" е като някаква пръдня във въздуха, не отива на човек с "проф" пред името да говори такива глупости. Това е някакво нищо не значещо словосъчетание.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОТИВ САЩ СА САМО Истинските БЪЛГАРИ :)
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОТИВ РУСИЯ И САЩ СА САМО ТЕРОРИСТИТЕ.... Евала им..ба..цел... тоест психодесн
31
0
 
7
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 1 година
Ако живееше днес, Алеко щеше да бъде ошамарван при всяко появяване на улицата от разнообразните представители на всякакви патреотични прослойки и радетели на българщинАта.