Гълъб Донев: Криле ми дават книгите

Премиерът откри Пролетния панаир на книгата
29 май 2023 14:12, Александър Попов
11

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Гълъб Донев откри 16-ия Пролетен панаир на книгата и пролетното издание на 6-ия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

В официалното си слово Донев подчерта нуждата от четящи хора, отбелязвайки, че да си грамотен човек е проява на себеуважение.

„Може да се казвам Гълъб, но нямам криле като птиците, криле ми дават книгите. Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Граматиката на един език е неговата Конституция – трябва да се спазва без своеволия и отклонения от правилата. Да разбираш какво четеш, да си критичен, е проява на грамотно четене. Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме, и знание, което все повече ще се цени“, заяви в обръщението си премиерът Донев.

Министърът на културата Найден Тодоров обясни, че книгите не променят света, но променят хората, които пък могат да променят света и в тази връзка призова все повече хора да четат. „Четете и подарявайте книги, защото те са нашето бъдеще“, посочи министър Тодоров. „Чрез книгата популяризираме душата на автора. Не мога да си представя в съвременното общество какво би се случило, ако изчезне книгата“, каза образователният министър от своя страна.

„За мен е огромна чест, че всички вие сте тук, при книгите. Това означава, че всеки един от нас носи по една свещ - на грамотността, просветата, културата. И всички днес сме се събрали, за да може тази свещ да се превърне във факел. За да се превърне в национална програма #КаузаГРАМОТНОСТ, с която насърчаваме културата и четенето, особено сред децата. Защото това е нашето бъдеще!“, заяви в приветственото си слово председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева. “Когато се намираме в политическа, обществена, морална криза - книгите са убежището. За да можем ние да израснем, възвисени от тях“, допълни още тя.

Пролетният панаир на книгата в София се разгръща в градината пред НДК със 144 издателства от цялата страна и над 60 шатри. През дните между 29 май и 4 юни читателите ще могат да се срещнат със значими имена в българската литература като носителя на наградата „Букър“ Георги Господинов, автора на романа на годината „Хагабула“ Тодор Тодоров, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Елена Алексиева, Владимир Зарев, Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Иван Раденков и много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
Гълъбите по природа са с криле . В твоята природа е да си лицемер и да извършваш циничните си прояви на публични и явни места . Милиционерското ти мислене и заслуги към репресиите не ти дават " криле " , защото и ти си простосмъртен .
8
0
 
1
 
! Отговори
GONO преди 10 месеца
Toва е Бай Гълъб под прикритие
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знаем, Гълъбе знаем, че крила ти дават,, Капиталът" на Карл Маркс,,,Империализмът" на Ленин, и мемоарите на Тодор Живков.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя му се иска да е сокол
5
1
 
5
 
! Отговори
парично убежище преди 10 месеца
Ама как не бил там новия чалга халтурист, Гошко от Ямбол.Само той вече ще ходи да бие тъпана..Да викнат и Теодосий с кавала и да направят една халтурка.
4
2
 
7
 
! Отговори
книжиния плъх преди 10 месеца
Дигнаха цените а той чете книшки.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като иска да чете подава оставка и чете вкъщи.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човека поне има чувство за самоирония .
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И корупцията на най- вредното правителство след прехода! Кажи за милионите с горива за Киро Добрев дадени му незаконно от Зарков коткомраз