"Свят, населен с демони" – книгата, която предвиди света днес

Излиза ново издание на прочутия учен Карл Сейгън
17 окт 2023 10:54, Александър Попов
8
"Свят, населен с демони" – книгата, която предвиди света днес
Снимка: Издателство "Сиела"

Пророческата "Свят, населен с демони" или все така актуалното послание към човечеството на един от най-големите умове на XX век – ученият Карл Сейгън, се появява в ново издание.

В нея обичаният и заради вдъхновяващия научнопопулярен сериал „Космос“ учен прави плашещо точна прогноза за пътя на човечеството в свят, в който критичното мислене все повече отстъпва място на невежеството и отрицанието на науката.

Защо на прага на нова технологична революция хората все повече вярват във фалшиви новини, псевдонаучни практики и шарлатанщини? Каква е разликата между истинските и лъжливите изследвания? И как да вземаме решения, когато научната неграмотност бележи своя критичен връх въпреки напредъка на технологиите?

В своята завладяваща книга Сейгън описва нашироко какви митове са властвали през вековете и защо съвременните им форми продължават да се използват както за подмяна на реалността, така и за безогледни измами и манипулации от злонамерени лица, компании и дори политически режими. Той показва колко са вредни за човечеството всички модни увлечения, които заемат все по-голямо място в живота на хората – астрология, магьосничество, житни кръгове, истории за извънземни, подземни или подводни цивилизации, телепатия, хипноза, новоизлюпени и наложени религии и други.

С елегантно чувство за хумор ученият аргументира с богатство от примери и обяснения защо не трябва да се вярва на паранормалните история и критикува обстойно онези, които трупат милионни печалби заради лековерието на хората, а оставят на заден план доказателства и факти, сочещи към смислени обяснения.

В тази книга читателят ще открие не нравствено поучение, а инструменти, чрез които да разпознава фалшивата информация и да използва скептицизма като основа, върху която да развие своето критично мислене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами съвсем нормално е с напредъка на технологиите населението да изпростява, защото не му се налага да мисли вече. Нали това е целта?? Тоя дядка пак пише под диктовка явно.
7
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 6 месеца
"ТОВА РЕКЛАМА НА СИЕЛА НОРМА ЛИ Е?" - Не, глупчо, просто опит да заинтригуват такива, като теб, дето книги не отварят, да прочетете нещо стойностно и интересно с цел да си поразмърдате мозъците.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредицата "Космос" на Карл Сейгън съм гледала още като дете по телевизията - жалко, че се повтарят глупости, а тази интеигуваща поредица, представена от интелигентен и сладкодумен учен, никой не се сеща да повтори! Богатство за вече НЕчетящите "умници". И ще се влюбите в разказвача!
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТОВА РЕКЛАМА НА СИЕЛА НОРМА ЛИ Е??...
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами тече ислямизация.Тя е обратното на цивилизация.Но всезнайковците отрекоха 3 март, когато се освободихме от ислямизма по нашите земи.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки гледа да си продаде книгата, а какви глупости ще напише и той не знае.Ако имаш стойностна книга тя днес даже не се продава, тълпите съвсем не я разбират.Медиите са същите, навремето ако помните се вълнувахме колко гадна е жълтата преса, а днес всички медии почват с жълти новини за взривове, побоища и кавги.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Плашещо точна прогноза за пътя на т.н. цивилизовани, просветени западни страни в свят, в който критичното мислене все повече отстъпва място на невежеството, отрицанието на науката и нормалните традиционни човешки ценности.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Велик учен, но подвластен на заблудите на псевдо умени от настоящето! Тъжно!