"Песента на пророка" донесе "Букър" на ирландския писател Пол Линч

Тринадесет книги бяха включени в краткия списък
9
"Песента на пророка" донесе "Букър" на ирландския писател Пол Линч
Снимка: БГНЕС

Ирландският писател Пол Линч спечели престижната награда "Букър" за романа си "Песента на пророка" на церемония в Лондон, съобщават световните осведомителни агенции.
       
Линч, който за първи път беше включен в краткия списък, получи престижното литературно отличие за петия си роман - мрачен и разтърсващ разказ за живота на майка, бореща се да защити семейството си в една Ирландия, изпаднала в тоталитаризъм и война.

"Тази книга не беше лесна за написване. Рационалната част от мен смяташе, че с написването й ще обрека кариерата си на провал, но все пак трябваше да я довърша", каза Пол Линч след победата си, споделяйки и "огромното си удоволствие от завръщането на литературния приз в Ирландия".

Наградата "Букър" - един от най-престижните литературни призове в света за художествени произведения на английски език, е допринесла за успеха на писатели като Салман Рушди, Маргарет Атууд и Арундати Рой.
Всички писатели, включени в краткия списък тази година - двама американци, канадка, двама ирландци и родена в Кения авторка, за първи път бяха част от финалната селекция.
Победителят получава награда от 50 000 британски лири (около 57 000 евро) и гаранция за международен успех.
       
Пол Линч отчасти пише "клаустрофобичния" роман "Песента на пророка" по време на локдауна заради пандемията от КОВИД-19.

Писателят каза на пресконференция, че обезпокоителната идея за полицейски час и появата на вирус го е осенила още преди това, така че за него е било много странно да я види да се случва в реалния живот.
Романът му разказва как животът на Айлиш Стак, майка на четири деца, която пребивава в Дъблин за неопределено време, се преобръща наопаки, когато съпругът й, издирван от новата тайна полиция, изчезва. След случилото се жената се опитва да запази единството на семейството си, докато навсякъде около нея страната й поема по пътя на тиранията.

Роден в Лимерик през 1977 г., Пол Линч е петият ирландец, който печели наградата "Букър". Писателят, автор на забележителни романи като "Отвъд морето" и "Грейс", живее в Дъблин.

Линч казва още, че книгата му не е "пророческа декларация, но резонира с действителността за читателите, които искат да помислят върху това".

"С голяма жизненост "Песента на пророка" улавя социалните и политическите тревоги на нашето време", каза канадската писателка Еси Едугян, която председателстваше журито.

"Читателите ще възприемат книгата като трогателна и истинска, и няма да забравят скоро предупрежденията, които тя съдържа", допълни Едугян.

Председателката на журито каза още, че романът е "триумф на емоционалния разказ, смел и дързък", в който Линч прави зашеметяващи езикови подвизи".

Еси Едугян разкри, че изборът на победител не е бил единодушен, но шестчасовото заседание на журито не е било "настървено".

"В крайна сметка всички ние почувствахме, че това е книгата, която искаме да представим на света, и става въпрос за наистина майсторско художествено произведение", каза тя.

Четиридисет и шест годишният Пол Линч беше фаворит на букмейкърите за спечелването на престижната награда, която обикновено води до солиден ръст в продажбите.

Общо 158 книги, публикувани в Обединеното кралство или Ирландия между 1 октомври 2022 г. и 30 септември 2023 г., бяха изпратени за участие в конкурса. Тринадесет от тях бяха избрани на първия кръг.

Сред останалите романи, включени в краткия списък, беше вълнуващият дебют на родената в Кения писателка Четна Мару "Западната улица" - разказ за тийнейджърка, фенка на скуоша, която намира забрава в спорта, докато се справя с тежка загуба.

Трагикомичната сага "Ужилването на пчелата" на ирландеца Пол Мъри разглежда влиянието на съдбата върху икономическите и екзистенциалните трудности на едно ирландско семейство.

"Ако те преживея" на американския писател Джонатан Ескофъри също разказва историята на ямайско семейство, което напуска Кингстън и трябва да изгради живота си наново в Маями през 70-те години на миналия век.

Романът "Този друг рай" на другия американец в надпреварата, Пол Хардинг, е вдъхновен от исторически събития и разказва за пристигането на група изгнаници на остров Епъл в САЩ, за да съградят нов дом.

Смущаващият "Изследване на послушанието" на канадката Сара Бърнстейн изследва властта и вината с историята на млада жена, която напуска родното си място, за да се грижи за брат си.

Миналата година писателят от Шри Ланка Шехан Карунатилака спечели наградата "Букър" за романа си "Седемте луни на Маали Алмейда" - мрачно хумористичен разказ за убийства по време на гражданската война, белязала страната през 90-те години на миналия век. /БТА, Елена Христова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: БукърПол Линч
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спорен мен книгата не е нищо особено. Просто описва ежедневието на едно затворено в жилището си, поради локдауна, семейство. Никаква голяма идея.
6
1
 
1
 
! Отговори
А бе теа ирландци преди 4 месеца
немат ли си злобни изкуфяли коментатори, които да го оплюят, така както ние го правим майсторски, по български?
5
0
 
1
 
! Отговори
Заинтригуван преди 4 месеца
Тази награда всеки месец ли се връчва?
4
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
Нашият Гошко от Ямбол не спечели ли и той Букър, или ме лъже паметта, хора?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 3. Къде видя някой да твърди, че книгата е пророческа? "Пророк" фигурира в заглавието.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На мен ми връчиха "бакър" за вино.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълна инфлация на писатели, книги, теми и тн.Очевидно новата тоталитарна власт толерира само теми като исляма, живота на хората от бившите колониални страни...Мятат се от глупост в глупост и му викат култура.Пишеш нещо за да им угодиш и те разнасят из Букър.Жалко време с жалки господари и слугите им.Направиха хората като мишки.