Връчват награда на Георги Господинов в Женева

Той е първия носител на приза „Константин Кацаров“
29 ное 2023 08:29, Александър Попов
18
Връчват награда на Георги Господинов в Женева
Снимка: БГНЕС

Георги Господинов ще получи днес наградата „Константин Кацаров“, която ще му бъде връчена на церемония в Женевския университет, съобщават от фондация „Кацарови“, цитирани от БТА.

Господинов получава отличието заради романа „Времеубежище“, както и заради цялостното си литературно творчество, което носи международно признание на него и на България.

Наградата е създадена по случай 125-годишнината от рождението на проф. Кацаров, български емигрант и уважаван юрист. Управителният съвет на фондация „Кацарови“ ще я връчва ежегодно на българска личност или институция с изключителен принос за България. Господинов е първият лауреат на приза.

През 2023 г. бяха получени 22 кандидатури, от тях останаха седем финалисти – Иван Билярски, Валентин Джонов, Николай Гочев, Георги Господинов, Петър Стоянович, Мая Тименова-Коен и Венелин Цачевски.

Проф. Константин Кацаров се установява в Швейцария през 1956 г., но остава неизменно свързан със своята родина България. През 1969 г. създава фондация към университета в Женева, която носи неговото име и това на съпругата му. Мисията й е да отпуска стипендии на български изследователи и студенти, които желаят да следват в Швейцария, както и да подкрепя инициативи, свързани с укрепването на връзките между България и Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пази Боже !От мен толкова.
12
1
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
Мисля си, че книгата трябва да бъде наречена "Времеубиище" или "Времегубище". Тошо, номер 2, го е нарекъл "похотлив провинциален чичко". Добро попадение.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някаква фондацийка ще връчва някаква награда в чужбина и писателти го изкарват, че ще получава някаква особено велика международна награда. Мерси.
10
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Ако искаш да си известен и с пари - мазни се на юдео-ционистите - както прави Георги Господинов. И не само той...
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мария бакалова и Георги Господинов нямат нито талант, нито инат за да станат нещо повече от проститут**а и хомосексуалист
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слушах книгата, на мен ми допадна и определено не е за всеки, особено по-младите няма да разберат защото не са живели в малък град в 80-те като автора и едва ли знаят дори какво е да не познаваш дъщеря си заради Алцхаймер и как човек на 80 става отново дете.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 5. А ти как разбра, че читателите му са "милиони"?
6
16
 
8
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Истинското признание на българина е оплюването, щом завистта и злобата излязат наяве с такава сила значи обектът наистина си заслужава славата и световното признание.
5
7
 
25
 
! Отговори
За съжаление преди 4 месеца
Прехвалената наградена книга на писателя Г.Господинов не става за четене.Липсва и най-важното за една книга- не е интересна.Но политкоректния автор трябваше да бъде награден за напъните си.
4
20
 
8
 
! Отговори
до Тошо преди 4 месеца
Значи критиците и ценителите, пък и милиони читатели по света за някакви заблудени снобаре, обаче наш Тошо е баш ценител и литературовед да ни светне че това е кснижка еднодневка, а? Аз пък я прочетох внимателно и сюжетът е много актуален, всеки се е сблъсквал дори частично с него, за мен времеубежището е България, там си ходя веднъж на 2-3 години за да си припомня малоyмията на комунизма и да си лекувам носталгията.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те и медийните му изяви като книгата - слухтене из форумите и преписване на умните размисли тук.Стана им традиция на т нар назначени "интелектуалци" да си преписват позиции, мнения и важности.
2
4
 
18
 
! Отговори
Тошо преди 4 месеца
Непозната книга се проверява дали е годна за покупка чрез прелистване и бърз диагонален прочит на фрагменти в книжарницата. И след цялата огромна реклама на "Времеубежище"-то това произведение не ми хвана окото, пък не съм от снобарията да го купя заради букъра. Иначе Гошо Господинов прави по-скоро добро впечатление с медийните си изяви, вярно, че прилича на поххотлив провинциален чичко, но всеки прилича на нещо...да е жив и здрав.
1
7
 
19
 
! Отговори
Наградо убежище преди 4 месеца
Този ако не са наградите няма и да "пише".Направо стана смешен.