Световната икономика очаква най-голям спад от 2009 г.

Прогнозите на икономисти и инвеститори са мрачни за тази година
28 фев 2020 21:50, Ния Христова
19
Световната икономика очаква най-голям спад от 2009 г.
Снимка: Pixabay

Световната икономика се насочва към най-лошото си представяне от финансовата криза през 2009 г. насам. Нарастващите опасения от влиянието на коронавируса помръчават надеждите за възстановяване, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Преди няколко седмици икономисти прогнозираха, че забавянето на растежа, започнало от Китай, може бързо да се преодолее. След това започна разпространението на коронавируса, което помрачи оптимизма на фона хилядите фабрики, които преустановиха производството си в азиатската страна. След като вече засегнаха веригите на доставка и подкопаха туризма и търговията, огнищата на коронавируса от Европа до Америка заплашват да натежат и на други сектори.

Този четвъртък икономисти на Bank of America предупредиха, че очакват 2.8% глобален растеж тази година. Това е най-слабото ниво от 2009 г. насам. Банката очакваше растежът в Китай да досгигне ниските стойности от 1990 г. Сега прогнозите са, че и американската икономика ще се представи най-слабо за последните 4 години.

Очакванията на Bank of America си противоречат с публикуваните прогнози на Международния валутен фонд от миналата седмица. Фонда сви прогнозата си за икономически растеж от 3.3% през тази година с едва 0.1 процентни пункта и заяви, че продължава да проучва по-негативни сценарии.

Цялата статия можете да прочетете ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на всички купили имоти на зелено и тези дето купиха с ипотеки, за по 15,20,30 години на тези абсурдни, извратени цени на жилищата!
18
0
 
1
 
! Отговори
До Ядосан преди 4 години
Еми това е живота. Ти гледаш някаква малка извадка, как живеят някои хора и мислиш, че трябва да си като тях. Точно това те прави нещастен. Така са живели хиляди ходини назад. Така ще се живее. В света над 90% живеят по описания от теб начин. А сега си представи, понеже си здрав прав и мислиш само как всички са щастливи, а ти нещастен, че тръгва (не ти го пожелавам) някакво тежко хронично или неврологично заболяване. Най-малкия ти проблем ще са описаните ти нещастия. Дерзай, такъв е живота.
17
0
 
3
 
! Отговори
Божие нказание преди 4 години
Господ си знае работата! Обезверен свят!
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
vai, vai...v bulgar zandanite mnogo u4eni bulgari imate...sichkoto uchen v pandelata...vip do vip...i pak taka...
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
na 8: golem problem...kriza...mnogo stanahte u4enite... :-)...za ko u4ite tolko?...:-)
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
offshorki tuk offshorki tam...tu tuuu... niama
13
3
 
9
 
! Отговори
Ядосан 4 преди 4 години
Истината е, че съвременната система потиска мнозинството от хората и трябва да бъде унищожена. Капитализма трябва да бъде унищожен. Изобщо всички подобни идеологически заблуди трябва да бъдат захвърлени в миналото. Трябва да изградим система, която да се променя, според нуждите на хората, а не да напасваме хората, според формата на системата. Не да убиваме(комунизъм) или да тъпчем с хапчета(капитализъм) тези, които не се вписват, а да направим така, че всеки един порядъчен човек да се впише.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акции ще се продават на промоция. Това е извода. После всичко пак ще се намести. Много шум и паника - за нищо. А в България - мокрия от дъжд не се бои.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ko sa iadosvash...nali ima exit?
10
0
 
9
 
! Отговори
Ядосан 3 преди 4 години
Целият свят е една огромна лудница, в която да се опиташ да съхраниш здравия си разум, означава да се биеш с вятърни мелници. И после защо на някого му писва и се застрелва или почва да стреля по други...
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kriza li...a veche 8 miliarda mardat...a kolko biaha predi 70 godini?
8
3
 
19
 
! Отговори
Ядосан 2 преди 4 години
Учиш 4-5 години и накрая бачкаш като обслужващ персонал за жълти стотинки. Родителите ти нямат пари и жилища, и затова живееш с тях, учейки, работейки, спестявайки. Най-хубавите ти години минават в чакане да се случи нещо хубаво. В един момент тръгваш да създаваш семейство - ипотечни и потребителски кредити, данъци и такси покрай колата(без нея не може вече), плащшъ и бачкаш, плащаш и бачкаш, и през цялото време някой над теб си прави пи.шки и гаври - шефове, политици, кредитори... И сега това!?
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
niama da prikazvate vse za anglliiskata pedofilska monarhia iaaa...eto vi malko virusi da zabravite angliiskite ludi kravi...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се стопли времето в северното полукълбо и ще изчезне вируса.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
norvejkite offshorni korabi raznasiat viruzi da pomagat na svetovnata ikonomica
4
2
 
15
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
2020 започва прекрасно. Напрежение между САЩ и Иран, което беше на ръба на война, която щеше да прерасне в световна(най-вероятно). Разпространението на смъртоносен вирус, който е все още мистерия за всички. Нова бежанска вълна към Европа, която ще доведе до нова вълна от тероризъм. Предстояща световна криза, подобна на онези от 2008. А и световната икономика е яко забила от 2001 насам, така или иначе. Но какво още да очакваме!?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2009 един икономист каза точно същото.По-голяма катастрофа ще настъпи през 2019-20
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, доста икономисти предсказаха глобална криза през 2020, но не беше ясно какъв ще е тригера: сега е ясно -короната
1
4
 
20
 
! Отговори
. преди 4 години
Голем праз! Хората трябва да разберат, че парите са просто средство, а истинските ценности в живота са другаде!