Глобалната заплаха коронавирус: Жертвите надвърлиха 3000

Най-много смъртни случаи - в Китай, Иран и Италия
2 мар 2020 09:16, Петя Славова
22
Глобалната заплаха коронавирус: Жертвите надвърлиха 3000
Снимка: БГНЕС

Настъплението на опасния коронавирус продължава: най-тежко си остава положението в Азия, но всички континенти вече са засегнати. Също и в Германия броят на заразените нараства, предаде "Дойче Веле".

В Южна Корея войници пръскат с дезинфектанти срещу заразата

Опасният коронавирус се настани на всички континенти. Първи жертви вече има и в САЩ и Австралия. В целия свят починалите от коронавирус дотук са почти 3 хиляди, а този на заразените – близо 90 хиляди, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Още по темата

В повечето страни по света разпространението на вируса засега е сравнително слабо – с изключение на Азия, която е най-силно засегната. Ето какво е положението по континенти:

В Германия от Института „Роберт Кох" до вчера на обяд бяха потвърдили официално 66 случая на коронавирус, които до днес на обяд (неделя, 1. март) вече са 79, става ясно от интерактивната карта за разпространението на вируса по света, поддържана от Университета „Джон Хопкинс" в САЩ. На този фон германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че четири от всеки пет случая се характеризират с много слабо изразени или дори без никакви симптоми на болестта. Колкото повече нараства броят на инфектиралите се хора, толкова повече ще нараства и опасността от тежко протичане на болестта и от повече смъртни случаи, предупреди той. С новите случаи в още няколко федерални провинции германия в момента е на десето място сред страните, засегнати най-тежко от епидемията.

В Европа най-сериозно си остава положението в Италия. Там, по данни на СЗО , вече има 1 300 заразени, като основно те са в областите Ломбардия и Венето. Дотук 29 души са починали от новата болест Ковид-19, което нарежда Италия на трето място с най-тежките поражения – след Китай и Южна Корея.

Във Франция броят на инфектираните хора нарасна на 100. Там двама души вече починаха от коронавирус. В Испания потвърдените случаи вече са 58 (по данни на Университета „Джон Хопкинс"), като почти всички имат връзка с Италия. Пътувания до Италия най-вероятно са причината и за първите регистрирани случаи на заразяване с коронавирус в Люксембург и Ирландия. Във Великобритания има 23 случая на заразяване и една жертва. С това вирусът вече е проникнал в повечето страни в Европа. България засега прави изключение.

Азия

Най-много случаи има в Китай, където най-тежко засегната е провинция Хубей. В неделя китайското правителство обяви нови 573 случая, с които общият брой на заразените в страната вече надхвърля 80 хиляди души – вкл. тези Хонконг, Тайван и Макао. И все пак: от няколко дни броят на новите заразявания спада в сравнение с темповете на разпространение на заразата от януари и средата на февруари. С новите 35 смъртни случая в неделя общо броят на жертвите в страната вече е 2 870, съобщиха здравните власти. Това също са по-малко смъртни случаи в сравнение с предходния ден.

След Китай най-силно засегната е Южна Корея, където в неделния ден са регистрирани нови 376 случая на коронавирус. С това общият брой на заразените в тази страна достигна 3 500 души. Жертвите дотук са 17. На този фон правителството в Сеул обяви най-високата степен на извънредно положение в страната.  В Япония има 900 регистрирани случая, от които над 700 са на борда на пътническия кораб „Диамантената принцеса". Двама души вече починаха вследствие на заразата. Като мярка срещу разпространението на вируса всички училища в Япония остават затворени най-рано до края на март.

Много нови случаи в Иран

След Китай най-много жертви има в Иран – дотук 43-ма души са починали от коронавирус в Ислямската република. Това е много висока смъртност, като се има предвид, че общият брой на заразените е 593-ма.

В Средния Изток най-засегнат е Кувейт – с 45 потвърдени случая. Следват: Обединените арабски емирства с 19 и Ирак с 13 случая. Израел е потвърдил 7, а Оман – 6 случая на коронавирус.

Африка

На африканския континент дотук само три държави са потвърдили случаи на заразяване: по един в Алжир, Египет и Нигерия.

Австралия

Междувременно първа жертва Германците се запасяват с храна заради коронавирусаима вече и в Австралия: става въпрос за 78-годишен мъж, който се е заразил на борда на японския круизен кораб „Диамантената принцеса". Правителството в Канбера забрани на чужденци, идващи от Иран, да влизат в страната, ако преди това не са пребивавали поне 14 дни в друга държава. Мярката важи от тази неделя. АвстрCoronavirusалийците и гражданите на други държави, които са с постоянно местожителство в Австралия, са длъжни да прекарат две седмици под домашна карантина, предвиждат още превантивните мерки.

Америка

Първа жертва има вече и в САЩ. В цялата страна са регистрирани общо 62 случая на заразяване с коронавирус. На този фон американската администрация наложи временна забрана за влизане в страната на чужденци, които през последните 14 дни са пребивавали в Китай или Иран. В съседна Канада има 19 потвърдени случая на коронавирус, в Мексико – два, в Бразилия – също два случая, а в Еквадор - един.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-тежко си остава положението в Азия ... и няма да се промени, ако не се усетят че вируса ги напада по АСЕ2 рецептора, който е 5 пъти по-многоброен при тях.Трябва да пият повече антивирусни питиета. Има много предложения в нета.
17
2
 
0
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Всеки ден само в България се убиват 70 неродени бебета посредством механизма на сатаната - абортът. Това е много по-злободневен въпрос за Българите, отколкото този fear-*** короната.
16
1
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ преди 4 години
УЖАААС !!!!! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ !!!!!
15
1
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ преди 4 години
УЖАААС !!!!! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ !!!!!
14
1
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ преди 4 години
УЖАААС !!!! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ !!!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом има корона-вирус в Иран, да чакаме скоро епидемия и във Израел. Как да не споделиш благодатта със приятел!?
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не осъзнахте ли, че това "нещо" се лепва за клетките на човек и няма премахване? Не е грип, по-скоро ХИВ. Няма излекуване. Само ремисия. Освен това е силно заразно и се предава по въздушно-капков път. Какво друго ни е необходимо за пандемия?
11
2
 
5
 
! Отговори
емииии преди 4 години
А дали ще го кажат някога? Тези със слаби имунни системи умират това е ясно но веганите са тези които се гътват и доста китайци които консумират нудли по цял ден.
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да не е раздухана истерия-миналата година от грип-65 хил.души,а тази 3хил.Кое е катастрофичното?
9
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 4 години
Явно има някакви ,,подробности,, около този вирус и протичането на болестта,които ние не знаем и които я правят така пандемична. Иначе, китайците най-малко имат нужда от подобна истерия и спиране на печелившо производство.Даже в началото ,ако си спомняте отричаха ,че има епидемия на непознат вирус
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ролята на медиите винаги е била,да правят от мухата слон,в случая обаче слонът(COVID-19)е налице!Четейки статистиката на WHO смъртността гони над три процента от болните! И всичко това при взети драконовски мерки за спиране на разпространението,нека сега си представим,че слънчевата радиация не си свърши работата и да спре разпространението,и повечето от здравните системи в света рухнат..........................?????
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, някои пишат че наистина е много сериозно, Ок. Така да е. Но психозата, изпсихясването и стигането до хистерия какво би олекотило ситуацията и въобще помогнало??? Първо имаме злина - вируса, а сега да си добавамя е втора злина - масовата психоза. Ами стават две бедствия. Увеличаваме още повече проблема.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че в БГ няма заразени е много добра новина и щеше да е още по-добра ако беше истина.
5
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Всъшност излекуваните от вируса са 42к от 88к случаи на заболели хора, което прави болните към момента 46к....
4
10
 
10
 
! Отговори
До zeus преди 4 години
Абе човек факта,че Китай сложи под карантина около 200 милиона ученици и още токова свои граждани,не те ли кара малко да си отвориш очите,че не става въпрос за нещо"обикновено"
3
12
 
13
 
! Отговори
zeus преди 4 години
За зимата 2017-2018 само в САЩ от обикновен грип са починали 61 000 души, за 2018-2019 починалите са 34 000. В момента в САЩ има двама починали от коронавирус, изводите колко е по-опасен от грипа си ги направете сами...
2
3
 
9
 
! Отговори
До3 преди 4 години
Вярно бе,как не се"сетиха"Китайците,ами взеха че Заковаха 400 милиона люде под карантина!
1
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истерията около този вирус показва че моща на медиите, съчетана с човешката глупост, е безгранична!Помислете си какво щеше да бъде, ако го нямаше страшното име коронавирус (крал на вирусите) и не се тръбеше всекидневно за него?Ами щеше да има малко починали от вируса в няколко страни, за които никой нямаше да знае, обикновено хора в напреднала възраст, или с придружаващи заболявания, които така или иначе ги има при всеки грипен вирус, и живота щеше да тече нормално!