НАП тръгна по петите на производителите на череши

Те трябва да декларират реколтата си
21 май 2024 09:15, Нели Христова
51
НАП тръгна по петите на производителите на череши
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите започна срещи с производители, преработватели и търговци на череши, за да ги предупреди, че от тази година са длъжни предварително да декларират превозите на реколтата от полето към търговската мрежа. Срещите се водят сред производителите от района на Кюстендил по повод старта на черешовия сезон. Правилата за предварително деклариране пред НАП обаче засягат всички производители и търговци в страната на плодове и зеленчуци, които се водят стоки с висок фискален риск.

От тази година е необходимо след прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци всеки превоз до преработватели и търговци в камиони над 3.5 т и количество над 500 кг да бъде деклариран по електронен път в НАП. Производителите трябва да подадат информация за превозните средства, количеството и вида на стоката, в колко часа и на кого предават продукцията си, както и крайната дестинация. Ако при проверка на данъчни инспектори по пътищата или в магазините се установи разтоварване на стока, която предварително не е била декларирана, глобите са огромни - те може да стигнат до 40% от стойността на товара, пишат от "Сега"

"Щетата от недеклариране на доходите в сектор "Плодове и зеленчуци" е в особено големи размери. По тази причина държавата трябваше да предприеме кардинални мерки за промяна на действащите режими и въвеждането на задължителното предварително деклариране. Целта е изсветляване не само на този сектор, а и на продажбата на много други основни хранителни продукти", коментира Филипина Тодорова, директор на Главна дирекция "Фискален контрол" в НАП. По думите ѝ всяка трета проверка на борсите за плодове и зеленчуци завършва с акт.

Задължителното предварително деклариране на стоки с висок фискален риск бе въведено от 1 октомври 2023 г. първо за превози от държава членка на ЕС към България или от нашата страна към държава от ЕС. По-късно – от 3 януари 2024 г., този режим стана задължителен и за превозите на територията на страната, както и за внос-износ с трети страни.

В списъка със стоките с висок фискален риск фигурират предимно бързооборотни хранителни стоки, както и горива, тъй като НАП и финансовото министерство смятат, че при тях има най-често укриване на обороти. Този списък съществува от няколко години, но до миналата година предварителното деклариране пред НАП на товарите с тези стоки беше доброволно.

Завишеният контрол предизвика големи проблеми за търговци и производители в първите дни на 2024 г.  Впоследствие се наложи НАП и МФ да облекчат част от информацията, която търговци и производители трябваше да попълват в електронните декларации. Редуциран бе и списъкът със стоките с висок фискален риск, като бяха извадени брашна, риби, сирена и кашкавали, кисели млека, колбаси и други преработени месни продукти.

В момента задължителното деклариране на товари над 500 кг, освен всички видове плодове и зеленчуци, засяга и всички видове меса, пресни млека, суроватки, мазнини, захар, кафе, олио, яйца и ядки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: черешиНАПреколта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подкрепям. Нека си плащат данъците. Да се сложи край на сивия сектор.
44
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Защо не проверите какви субсидии се дават на пчеларите с празните кошери?Е,в България принципа е аз на тебе,ти на менеНяма да се оправим....никога!!!!Няма държава!
43
1
 
11
 
! Отговори
Скромно мнение преди 1 месец
До Гадняр 34 Прекупвачите печелят най много. Нито копае , нита бере , а най богат. Там е заровено кучето.Спекуланти.
42
0
 
14
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.Какво става в тази държава не господа полетици.Тези от парламента и от НАП тотално полудяха и сега ще накарат всички производители на череши на изкоренят малкото градини който останаха.И от догодина 1кг.череши на пазара ще струва 30 лв.в сезона.Ако изобщо намерите българска череша.Защото тръгнете по пазарите да видите на каква цена са дребните череши За килограм 6,7лв.Всички чиновници да излизат от канцелариите и да отиват на полето на берат череши и ягоди.Имаме 700 хлд.чиновници.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои изнесоха златото на България,а *** се занимават с череши
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хиляди , хиляди жилищни имоти се дават под наем. За тях БАП няма да има . Защото част от администрацията е в Схемата
39
0
 
10
 
! Отговори
Пак не се преди 1 месец
прави както трябва, в цивилизованите държави агенциите по приходи следят и гонят прекупвачите на стоки, те са тези които вдигат цените на пазара ! Защо ние никога не се възползваме от "откритата топла вода", а винаги дълбаем дъното за да я откриваме ? Производителите се трудят имат разходи плащат данъци и вместо да се стимулират тези хора НАП-некадърниците ги гонят ? САЩ трябва да вкарат в списъкът си "Магнитски" цялата Бг-администрация за да види светът каква идиотsка територия сме !
38
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Не трябваше ли по петите на ПП да тръгне за оня "кеш в торби"?
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДДС измамите на настоящи длъжностни лица от НАП кога ще ги погне НАП? Нацепения култорист нещо сменя темата като стане дума...
36
0
 
5
 
! Отговори
ДА ама НЕ преди 1 месец
Данъците са за всички, но "такса спокойствие" не е за всеки. Само наши хора плащат таксата
35
4
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
До ГаднярДанъците са за всички, никой не е смачка. АКо си декларира доходите и си плаща данъците няма проблем. Ако не искат прекупвачи - да се обединят и да продават сами, никакъв проблем не е да прескочат прекупвачите. Да трудоемки са трудно се гледа реколта, но криенето на данъци не се оправдава с това.
34
1
 
18
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
Овощарството и градинарството са едни от най-трудоемките професии. Държавата трябва да ги поощрява по всякакъв начин, не да ги тъпче. Трябва да се създаде организация по съхранение и продажба на готовата продукция. Прекупвачите са големия проблем по веригата. Те прибират печалбата. Потърпевши са производителите и крайните клиенти (потребителите).
33
0
 
18
 
! Отговори
Кире преди 1 месец
В кат тече контрабанда на коли, те земеделците решиха да тормозят. Абе няма такава държава.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мхм, спекулантите кога?
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАПАДАТ НАПАДАРИ БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕРЕШАРИ,А ВНОСА СИ ЛЕТИ СЪС ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЕЧТИ!!...
30
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали затова Тиквата измисли чумата по свинете, след като му дадоха 10 млн евро. За тях той организира ритуално избиване на поминъка на много селяни. Като свършиха парите, изведнъж секна и чумата по животните. Доста удобно, до ден днешен няма чума защото няма пари за усвояване от продажните ни политици. Негодниците са готови да продадат и бъбреците на майките си за някое евро повече.
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това си е робството. Добре дошли в света на привидната свобода.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно, посолствата не разрешават да се погнат Лидл, Била, Кауфланд и т.н. затова ще удрят само беззащитните български производители и търговци. Целта е да се съсипе всичкото българско производство, за да внасяме от запад и да спонсорираме тяхното. Нали това е главният замисъл на ЕС и еврозоната. Първото ни прави зависими от корпорациите им, второто от финансовата им система.
27
0
 
9
 
! Отговори
ииииии преди 1 месец
ше се отядат на череши :)
26
1
 
12
 
! Отговори
алоу,държавата преди 1 месец
Определете 30% надценка на прекупвачите,и който иска да търгува!И всичко ще заспи,ама от де тоя зор за бачкане,вместо кафенца в канцелариите!!!