Митове и истини за коронавируса: Да дезинфекцираме ли телефона си?

Експертите препоръчват да мием ръцете си след като пипаме пари
6 мар 2020 18:00, Нели Христова
57
Митове и истини за коронавируса: Да дезинфекцираме ли телефона си?
Снимки: БГНЕС

Покрай вероятната пандемия от коронавирус възникват много въпроси от страна на хората, които искат да се предпазят от заразата. В България все още няма регистриран случай на заболял от вируса, но болните в Европа се увеличават. Ето някои често задавани въпроси относно коронавирус:

Могат ли децата да се разболеят?

Според данните от Китай, болните деца от коронавирус са рядкост. Това може да се дължи на две неща – организмът им е достатъчно млад да се пребори с инфекцията или прекарват болестта с много леки симптоми, подобни на настинка.

И все пак децата, които имат проблеми с белите дробове и страдат от заболявания, като астма, трябва да са по-внимателни, тъй като вирусът може да предизвика пристъпи. За повечето деца заболяването ще протече като обикновена респираторна инфекция, така че няма нужда от притеснение.

Може ли да хванем вируса от монети или банкноти?

Има шанс да се заразим с коронавирус от банкноти или монети. В Китай правителството е наредило всички банки да стерилизират парите, преди да ги пуснат за ползване от клиентите, за да се ограничи разпространението на заразата.

Използването на дебитна или кредитна карта може да намали риска, но дори и по тях полепват микроби и вируси. За това най-добре е след всяко разплащане, независимо дали с карти, монети или банкноти, да мием ръцете си.

Трябва ли да дезинфекцираме телефона си?

Смята се, че коронавирусът се предава между хората чрез кашлица или кихане. Но според експертите, вирусът може да оцелее и върху различни повърхности в продължение на дни. За това е важно личните ни или служебните телефони на работа да се почистват често.

Използването на антибактериални кърпички е добър начин да се предпазите както от коронавирус, така и от други заболявания.

Ако се разболеем, може ли и домашните ни любимци да се заразят?

Отговорът е категорично не. По информация на СЗО няма данни, че вирусът може да се предава между собствениците и техните домашни любимци.

Различни видове коронавируси има както при хората, така и при животните, но те се ограничават до разпространение само между един вид. Предаване на вирус между два различни вида е изключителна рядкост.

Каква е разликата между коронавирус и грип?

Симптомите между двете заболявания са сходни, а това прави диагнозата им много трудна без подходящ тест. Главните симптоми при коронавируса са кашлица и висока температура.  При грипа, хората изпитват и болки в гърлото, а при коронавируса не им достига въздух.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bitdefender мори всички вируси... дори и коне убива.
42
1
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
Един наш градски отишъл на Малдивите и след като си начесал там крастата и се върнал тук вдигнал температура и започнали и ставни болки.След месеци изследвания у нас и в чужбина най накрая се сдобил с диагноза-треска чукунгуня.Там на Малдивите го ухапал комар и така се сдобил.Някои от богаташите умът никога няма да им дойде в главата!Ама наистина никога!
41
2
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
Е,то затова тая гадост се разнесе по целият свят-заради келешлъка.А случайно или не в града Ухан има институт по виросология и лаборатория с ниво BSL 4! В такива лаборатории се правят опити с най опасните известни вируси и бактерии известни ни досега.
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Ти в коя БГ живееш??? Никой нямал пари да пътува.Ти ако нямаш е друг въпрос.Имаш ли си на идея колко българи пътуват всеки ден по света...това да не ти е при Тато
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Са заради едната корона нема да си развалям адетите - неделя, ден за баня!
38
1
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
има сигурно такова скрито значение, но според СЗО - VID e Virus Desease, т.е. вирусно заболяване.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От простащината по-страшно заболяване няма!
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
COVID 19Как се разшифрова?Co - КоронаV - ВирисID (immune deficiency) - Имунна НедостатъчностилиID (immune disease) - Имунно Заболяване/БолестНе напразно спецовете казаха, че във вируса има HIV протеин.
35
4
 
3
 
! Отговори
танер преди 4 години
аз взех мерки вече се къпя всяка седмица и се чуствам много добре :)
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямаш антивирусна на телефона може да се заразиш докато говориш с някой болен
33
2
 
5
 
! Отговори
Бо Тик Вун преди 4 години
всико е Слух и Политическа Атака! Казах!!
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, вече има случаи на заразени домашни любимци, инфото ви е староА и СЗО си противоречи - нали вирусът тръгва от пазар за животни, беЕгати мало-ум-ницитеНещо се оплетоха в лъжите си този път
31
2
 
14
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
след като до скоро основната опорка им беше, че боледуват само Азиатци, което от Италия е вече ясно на всеки, че е глупост, им остана само другато опорта - да твърдят, че млади и на средна възраст не умират, при положение, че най-известният умрял - лекарат в Ухан, който каза за болеста и Комунистите го арестуваха за разпространяване на слухове - беше на 34 години здрав мъж. Също забележи - Тоталитарни Диктаторски Режими като в Китай и този в България - винаги наричат фактитие и истината - слух!
30
3
 
11
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
официалната смъртност за цял свят е 3.4% - това според Световната Здравна Организиция, така че 2% смъртност никъде няма!!Има 2 огнища - Иран и Италия, където смъртността е много висока, текуща смъртност по 40% до 60% - може да падне ако повече хора от текущо болните прескочат трапа. Също няма никакви възрастови ограничения - първата умряла в Иран е 25 годишна здрава жена - има стотици убито от вируса в 20-40 години възрастов диапазон.
29
1
 
18
 
! Отговори
2 братски нации преди 4 години
2 Велики Братски Нации нямат Корона Вирус: Северна Корея предвождана от Великият Диктатор Ким Чен Ун и България предвождата от братчед му по партийна книжка Бо Тик Вун.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От вируса на глупостта, невежеството и селенията по-страшно няма. България умира от този вирус. Иначе корона нямаме.
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете простотии. Смъртността е около 2 % и засяга главно възрастни и хора с тежки заболявания.
26
4
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
излекувани 523 души, умрели 197, т.е. около 60% ти е шанса или 40% смърт.
25
2
 
12
 
! Отговори
100% горант преди 4 години
до края на седмицата Италия ще мине Южна Корея и ще стане 2-ра след Китай - помня до скоро в този форум, как всеки 2-ри коментар беше, че поразява само Азиатци - но тогава това беше опорката спусната от тр0лчетата на цвъки и партийната линия на ЕС.
24
5
 
13
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Смъртността в Италия вече е 38%, положението е без коментар, а Запада се подогриваше на Китай - такава Епидемия като в Италия няма никъде...