Психология: Защо хората изпразниха магазините заради вируса?

Нерационалното презапасяване има отрицателен ефект върху ситуацията
9 мар 2020 21:25, Нели Христова
45
Психология: Защо хората изпразниха магазините заради вируса?
Снимки: БГНЕС

В Италия пастата изчезна от рафтовете на супермаркетите. В Австралия пък нямаше тоалетна хартия. В аптеките в Англия вече няма парацетамол. Из целия свят вече липсват медицински маски и дезинфектанти.

Миналата събота Кристина Мой решава да се отбие в местния супермаркет, за да напазарува нужните продукти за следващата седмица. Но рутинното минаване през супермаркета в Сиатъл се превръща в тричасово чакане на дълга опашка, тъй като всички са решили да се запасят с продукти заради короновируса.

"Тоалетната хартия и млякото изчезваха от рафтовете по-бързо отколкото мога да броя. Щандовете с минерална вода вече бяха празни“, разказва Мой пред BBC.

По цял свят продажбите скачат много – с 40% в Нова Зеландия за хранителни стоки и с до 300% в Малайзия за санитарни стоки. Във всички тези страни има потвърдени случаи на заболели от коронавирус, но паническото изкупуване на стоки се случва дори и в държави, в които болни няма.

Последиците от паническото редене на опашки в магазините, когато обществото е пред криза, са прости – цените се покачват, а основни продукти са изтръгнати от ръцете на онези, които имат най-голяма нужда от тях, като маските, които вече не достигат и за медицинските работници.

Но въпреки че знаят, че паническото пазаруване няма положителни аспекти, защо хората продължават да го правят?

Според психолозите всичко това се дължи на страхът от неизвестното и вярването, че на драматичните времена, трябва да се отговори с драматични мерки, въпреки че в този случай мерките, които трябва да се вземат са прости – като това да миеш ръцете си.

Недостатъците на паническото купуване

Когато хората знаят, че наближават природни катаклизми като урагани или наводнения, е напълно нормално хората да се запасят с продукти.

"Рационално е да се подготвиш за нещо лошо, което вероятно ще се случи, казва  Дейвид Савидж, доцент по поведенческа и микроикономика от Университета в Нюкасъл в Австралия.  - Но не е рационално да купувате 500 консерви с печен боб за нещо, което най-вероятно ще бъде двуседмична карантина.“

Подобно държание може да доведе до още по-сериозен недостиг. Така се случва след урагана Харви, който удря богатият на петрол Хюстън, щата Тексас.  Предпазните мерки, предприети от рафинериите, както и евентуалното наводнение, водят до спиране на доставките на петрол в цяла Америка. А ситуацията се влошава още повече, когато всички се качват на колите си и образуват опашки пред бензиностанциите, готови да напълнят резервоарите си догоре. Това доведе до двегодишно повишаване на цените на петрола. А повишаването на цените също стряска хората.

"Ако цената на ролка тоалетна хартия се утрои, това също плаши хората, тъй като стоката изглежда е по-оскъдна за придобиване. А това води и до повишаване на притеснението в обществото“, обяснява  Стивън Тайлър, професор и клиничен психолог от Университета на Британска Колумбия. 

Примерите в кризата, предизвикана от коронавируса, не са малко – пакет с предпазни маски на места вече струва 100 долара. Скачат цените и на дезинфектантите, като в различни държави властите и компаниите трябваше да се намесят и да ограничат скачането на цените. Правителството в САЩ пък моли хората да спрат да купуват маски, не само защото не помагат при  Covid-19, а и защото не достигат за медицинските работници.

Психологията на паническото купуване

"Има разлика между подготовка за бедствие и паническо купуване“, казва Тайлър. По думите му, когато се подготвят за бедствия, хората имат ясна представа какво ще им е нужно ако спре токът или се прекъсне водоснабдяването. Но след като не е ясно как Covid-19 ще ни засегне, има много несигурност и при пазаруването.

"Паническото купуване се подхранва от тревожността и до това до къде сме готови да стигнем, да да потушим това притеснение – като например да се редим на опашка часове наред, за да си купим това, от което нямаме нужда“, обяснява Тайлър. Вече сме ставали свидетели на подобно нерационално пазарене. През 14962 г. по време на Карибска криза, американците се презапасяват с консерви и вода за да оцелеят при евентуален ядрен взрив. А след това дойде Y2K, точно в началото на хилядолетието, когато часовниците трябваше да се ресетнат на 00 в началото на 2000 г. Хората се притесниха, че това може да доведе до глич, който да изстреля бойни глави. Тогава хората не само складират храна и вода, но и пари. През 1999 г. Америка печата допълнителни 50 милиарда долара заради истерията.

Според експертите, паническото пазаруване кара хората да се чувстват така, сякаш имат контрол над ситуацията.

"Всички сме наясно, че да си мием ръцете и да имаме култура на кашляне са единствените мерки, които трябва да вземем. Но за повечето хора да си миеш ръцете е прекалено обикновено. Това е драматично събитие, следователно – имаме нужда от драматичен отговор.  За това хората хвърлят пари за неща, които се надяват, че ще ги предпазят“, обяснява Тайлър. Според Савидж има и друга причина – хората се страхуват да не пропуснат възможността: "Ако по-късно осъзнаем, че ни трябва тоалетна хартия, а не сме си купили, когато сме имали шанс, ще се почувстваме много по лошо“, обяснява той. 

Манталитетът на стадото също допринася за това поведение. Експертите казват, че фактът, че факта, че паническото купуване се случва изобщо, може да подтикне хората да участват.

"Паническото пазаруване се отразява от медиите, които допълнително влошава нещата. Ако всички на Титаник бягат към спасителните лодки, ще тръгнете да бягате и вие, независимо дали корабът потъва или не“, обяснява Тайлър.

Каква е алтернативата на паническото пазаруване?

Най-важното е да държим под внимание не само своите нужди, но и тези на останалите – напълно нормално е да купим това, от което ще има нужда семейството ни, но е напълно ненужно да изкупуваме достатъчно неща, с които можем да напълним бункер, в който да живеем след Денят на страшния съд. Колективното паническото купуване води до покачване на цените и до риск хората, които имат нужда, да не стигнат до основни продукти.

В основата на спокойствието стои и получаването на информация от проверени източници, за да не се поддаваме на фалшива и преувеличена информация. Заради слухове, че в Китай вече няма да изнася тоалетна хартия и кърпички, хората в Япония започнаха масово да изкупуват тези продукти. За да спрат паническото купуване, властите в страната трябваше да излязат с официално становище, че тези два продукта се произвеждат на територията на Япония и не се внасят от други страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо хората изпразниха магазините заради вируса?така им казват по Каскет-ТВ
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащо тоалетна хартия? Това още ми е неясно.щото еколозите се сърдят, че феновете на *** са *** Шипка
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВАТогава изнесли починалите от моргите ,поляли ги с кръв и телевизиите ги представили за жертви на Чаушеску и купона започватова на Бузлуджа ли ви го разказаха?
38
4
 
3
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Запасил съм се консерви, Не ми пречат а и ако настане хаус.По-добре е да мислиш с пълен от колкото празен стомах.Винаги си имаите есно на ум.Страх лозе пази народна мъдрос.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защото хората искат да сеИзпразват, обаче жените не им пускат сега, щот ги е страх, и те одят да купуват, поне магазините даИзпразнят
36
1
 
9
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Преди време четох една книжле "Теория на хаоса",та там имаше доста добре описано как се създава паника.Изискването беше да е включена цялата държавна машина и медиите,та сегашната ситуация ми прилича на такава.Хем казват,че не е опасна хем всички казват какви мерки са взети, съобщава се колко са починали.Нещо подобно е отиграно през 1989 в Темищоара.Тогава изнесли починалите от моргите ,поляли ги с кръв и телевизиите ги представили за жертви на Чаушеску и купона започва
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако наложат строга карантина и стрелят по всеки излязъл улицата, ще е хубаво да си се запасил за поне месец с храна, бутилирана вода и тоалетна хартия. Е, като намалее храната и нуждата от тоалетна хартия намалява, но все пак е по-удобно да я имаш, отколкото да късаш романите закупени през комунистическата диктатура.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка ми оня ден се обажда от Германия и не можах да повярвам с какво започна разговора: Здравей, мамо! Да отидеш да си купиш няколко пакета макарони, ориз си купи няколко пакета, брашно , 2 картона поне яйца, че не се знае с тоя вирус какво ни очаква. Викам й: Ей сега тръгвам и ще взема по едно чувалче направо ориз, брашно....ти си превъртяла, *** майко.... и й затворих!
33
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"През 14962 г. по време на Карибска криза"".Доста интересна дата.По скалата на Кардашев ние сме цивилизация от Тип 4,коятоизвлича своята енергия, материали и информация от всички звезди във всички галактики. Цивилизацията може да се нарече безсмъртна и всемогъща, с влияние върху цели галактики, пътуване във времето, телепортация и мигновено превръщане на материя в енергия. Местене на астероидни пояси, планети и звезди, промяна в линията на времето.ефективно премахне смъртта чрез спиране на ст
32
1
 
6
 
! Отговори
2009 преди 4 години
Заради Тея *** хората ще останат без храна и вода защо толкова пазаруват това е вирус като всеки друг пийте ракия и вино яжте плодове и зеленчуци мийте си ръцете П.С (аз съм дете)
31
7
 
7
 
! Отговори
никой преди 4 години
До Анонимен31 -ви, тоалетна хартия защото можеш да я използваш вместо маска ако нямаш, както и при отваряне на врати или други неща парчето е в теб манипулираш и хвърляш.просто е най-ефтино.Дори не изчетох цялата статия.В ухан започнаха от две седмици карантина,после стана месец и половина, какво се случва там вече едва ли някой знае.нета социалният е резнат.Предпочитам бавно да се заредя с трайни неща вместо в послествие да се бутам в ТЪЛПАТА за продукти.
30
4
 
6
 
! Отговори
ngogo преди 4 години
До АнонименИ анмен не ми е ясно за тоалетната хартия, ама като видях, че масово пълнят количките и аз купих :)
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо тоалетна хартия? Това още ми е неясно.
28
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпразват магазините щото им се живее на никой не му се мре. А това вирусче точно това прави убива. Това вирусче никак нее безобидно нее като спина. Това вирусче е изпуснато от някой жълтур китайски по грешка и запали света. Точно в тоя град ухан има лаборатория за създаване на вируси. Така че това вирусче ще убие милиони преди да му свърши силата. Не случайно по границите обличат скафандру и слагат специални маски които не са от 20 стотинки. Работата е дебела затова се пазете. Вкъщи и толкоз.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че това ни е вродено - кой е оцелял при чумата? Монаси, които са се затворили в манастира със собствен водоизточник и храна и две години не са отворили портите. Богаташите, с извънградски имения, които при първите болни с реколтата, пълни хамбари, животни и пак собствен водоизточник затварят портите и не пускат никой. От богаташите почти никой не е починал, измрели са са бедняците в градовете. Това е поведение, гарантиращо оцеляване - храна, вода и да се прекрати достъпа
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко хитро,вместо война през вирус се освобождава е от половината свят.
25
0
 
10
 
! Отговори
младен преди 4 години
Сигурен съм че и наще търговци потриват ръце и чакат да почне паническо изкупуване ама нейсе.
24
1
 
20
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Масата съвременно западно население не може да си представи да живее без ток, течаща вода или банкомат."Ток, вода.... Ти само фейса и инстаграма им спри и гледай кво става))) "сега видях кой е автора на сатията и ми стана всичко ясно" Още докато четеш, трябва да ти стане ясно, кой е автора....
23
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом някакъв китайски грип причини подобна овча паника, смятайте какво ще стане, ако стане нещо наистина сериозно като епидемия от ебола, световна война или някакъв друг срив на цивилизацията.Ще се избием като кучета и ще измрем като мухи. Масата съвременно западно население не може да си представи да живее без ток, течаща вода или банкомат. Лесно изпадат в паника и действат като примитивни животни. Съвременната цивилизация е супер крехко нещо!
22
1
 
14
 
! Отговори
Евала преди 4 години
"През 14962 г. по време на Карибска криза..."Това сигурно е от 14 962г. от Сътворението на света? Или от Адам?