Бизнесът губи повече от паниката около коронавируса

Държавата да даде част от парите за мерките, предлага Иван Тошев
11 мар 2020 21:45, Анисия Иванова
16
Бизнесът губи повече от паниката около коронавируса
Снимка: БГНЕС

Върху бизнеса у нас влияе повече паниката от коронавируса, не толкова самото му разпространение. Компаниите ще загубят повече от нея. Това каза Иван Тошев, председател на Контролния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Тошев отбеляза, че по веригите на доставка вече започват да се срещат затруднения и у нас, което нарушава системата на работа.

“Не можем да пренебрегнем влиянието на околния свят. Забавянето на световната икономика ще се отрази и на българската”, допълни той.

По думите му опасностите са най-вече за малкия бизнес, който няма възможностите за преструктуриране на големите дружества.

Според експерта компаниите, ориентирани към износ, трябва да се насочат към диверсификация на пазарите, на които оперират. Той отбеляза, че те могат да стъпят на нови такива или да възстановят връзките си на стари, като например тези от бившия социалистически блок.

“Бизнесът би трябвало да поиска от държавата да плати част от сметката за мерките, които му се налагат”, предложи Тошев.

“Намирането на алтернативни източници на доставки и суровини е по-лесно”, отбеляза гостът, като обаче добави, че това повишава цената.

"Въпросът е кой ще плати сметката - дали държавата ще поеме част от нея, бизнесът или всичко ще се прехвърли към потребителите”, каза още той.

“Енергията на държавата сега трябва да се насочи към създаването на електронно правителство”, заяви Тошев. Според него това би помогнало съществено.

Целият разговор гледайте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо, а *** изобщо не ми дреме за измисления Бг бизнес. Тоя бизнес ще съществува докато има ощедебили, свършат ли той е фалирал
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, късметлиите ще умрат бързо от вируса а останалите бавно и мъчително от глад като останат без работа и пари заради срива на световната икономика.
10
0
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Така ще е докато за всеки заразен има пресконференции от какви ли не щабове... пълна измислица. По-малко медийна паника по добре за всички. Вируса не е толкова злосторен колкото медиите и заразата която те разпространяват.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пу ПУ пу! Корона вирус да не хвана дано !
8
0
 
3
 
! Отговори
SWAN преди 4 години
Що да го плаща държавата /ние/, като всичко иначе ще се прехвърли на потребителите /ние/. Значи все сме ние, но с тези прехвърляния ще стане Х няколко пъти :)))
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се каже бизнеса,като че ли товае друга планета.Има няколко приближени на правителството псе,вдо му,т,,ри,които са все на загуба.Лукойл ,ковачкицветелини и *** и пульо.Има друг тип,който го рекетират и е рехав,прояден отмолци.Частни самоделки за оцеляване,някое магазинче.Болниците са извратентърговски субект водещ до убийства.Е,къде имаме бизнес???Къде???
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнес мсрка бг си е чиста далаера и тарикатлък. Дойде му май вече Видовият ден. Кой разбрал, разбрал. Ще има и проверка кой как е усвоил м. ат. ер. и. ала. При нужда - поп равит елни изпити от нулата.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия от Баш бизнеса не разбраха ли или се правят на неразбрали че дойде време да дойдат на нашия. Сега ще разберат как се живее с 500 лв на. месец. Как с тези 500 лв се плаща 100 лв ток 200 лв парно и 80 лв вода. И най важното ще разберат къде се,,, рат гладнит.
4
2
 
17
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Пандемия е! Бизнеса или ще оцелее или ще фалира! Държавата трябва да се грижи за болните и да спре разпространението на болестта! Всички пари трябва да са насочени към болниците! Мастите бизнесмени вече са скътани по къщите си!
3
1
 
12
 
! Отговори
йаа преди 4 години
Щом такъв вирус създава световна криза не ми се мисли какво ще стане ако избухне 3-та световна война. Сигурно цената на хляба ще е 100 лева
2
2
 
10
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Бизнеса да не продава една пържола за 10 лв. и една ракия за 5 лв, защото корона вируса няма да свърши за него !
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите не се губят. Ако не отидат на едно място сега ще отидат на друго по-късно. Това е като закона за запазване на енергията.