Крие ли Турция истината за коронавируса?

Хората в югоизточната ни съседка са обзети от страх
12 мар 2020 21:38, Елка Василева
150
Крие ли Турция истината за коронавируса?
Снимка: архив, БГНЕС

Турция потвърди първия случай на зараза с коронавирус. Критици обаче предполагат, че заразените в страната са много повече и се опасяват, че Турция премълчава истината, пише Дойче веле.

В официалните съобщения на турското правителство дълго време се твърдеше, че в Турция  няма нито един случай на зараза с коронавирус. Така беше до вторник вечерта (10 март), когато министърът на здравеопазването Фахреттин Коча обяви пред журналистите, че в страната е бил регистриран първият случай, както и че заразеният е мъж.

Тази новина беше предшествана от многоседмични дискусии в социалните медии. Хората се питаха дали новият вирус отдавна вече не се разпространява из страната - все пак Турция има обща граница с Иран, а тази държава е сред най-силно засегнатите от болестта.

Турците са притеснени

Министърът на здравеопазването видимо се стараеше да не подклажда нови страхове сред населението. Страната била добре подготвена за евентуално разпространение на вируса, а и ставало дума за единичен случай, който нямало как да застраши останалото население.

Още по темата

Много въпроси обаче останаха без отговор. И това предизвика тревоги у турците. Така например Коча посочи, че заразеният мъж се е завърнал от пътуване в Европа, но нито съобщи в коя страна е бил, нито пък посочи къде точно в Турция се намира в момента. Според министъра това се правело, за да се защити личната сфера на пациента. В резултат на недомлъвките обаче в социалните мрежи започнаха да се разпространяват всевъзможни слухове.

Хората в Турция са обзети от страх. Те се опасяват, че страната не е добре подготвена за епидемия. Говори се, че тестовете за диагностика на вируса са твърде малко. Въпросните комплекти с тестове се произвеждат само на три места в страната - в Анкара, Ерзурум и Истанбул.

"В здравните центрове и университетските клиники няма достатъчно защитни облекла, ръкавици, маски и очила дори за медицинския персонал", казва професорката по медицина Йозлем Азап от Турския лекарски съюз (TTB). Нейният колега и председател на TTB Синан Адъяман обаче се изказва по-оптимистично. Епидемията можела да бъде ограничена от сезонното затопляне, което ще настъпи след два-три месеца. "Не смятаме, че ще се появи сериозен проблем, ако новият вирус бъде изолиран и подобаващо третиран", каза той.

Недостатъците на статистиката

Официалните статистики сочат, че до този момент в Турция са били взети само 2000 проби за коронавирус. За сравнение: в Южна Корея са били тествани 140 000 души. "Това, че в Турция засега е известен само един случай на коронавирус, се дължи и на факта, че много от пациентите с по-леки симптоми изобщо не търсят помощ в болниците", предполага проф. Йозлем Азап, която е и член на научния съвет към здравното министерство.

Но как е възможно от общо 2000 теста само един да е бил положителен? На какво се дължи това? Този въпрос си задава и професорката. "От лабораториите твърдят, че тестът функционира без проблем. Но е твърде учудващо как Турция е сред 80-те страни, пощадени от вируса - и то при положение, че страната граничи с Иран. Преди да бъдат затворени границите, в Турция пристигнаха много хора от тази съседна държава. Нима всички те са били напълно здрави?", пита се тя.

Още в края на февруари турското правителство постави под карантина за две седмици всички пътници и членове на екипажа на един полет от Техеран - общо 132 души. Ставаше дума за турски граждани, които бяха прибрани обратно в страната, след като Турция затвори границите към съседен Иран.

Всичко е под контрол?

Сред турската общественост от седмици насам се носят слухове, че държавата може би умишлено премълчава случаи на заболявания с коронавирус. Някои предполагат, че темата е превърната в табу, за да не отвлича вниманието на хората от турската военна офанзива в Идлиб и от кризата с бежанците по гръцко-турската граница. И двете носят сериозни политически дивиденти на президента Ердоган.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: Турциякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
19
 
21
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
В анадолскатата психиатрична клиника всички са здрави, начело с ам - гъл ще преминат на онлайна обучение от насрадин оджа .!.
97
12
 
25
 
! Отговори
фатима преди 4 години
има 60 болни но никой не разгласява.има и 2 пичинали но май лошото е че докато мълчат ще заразяват околните.
96
2
 
19
 
! Отговори
Дядо Ради Цаката преди 4 години
Може да са в начална фаза на разпространение на вируса, но няма да им се размине. И ние доскоро нямахме, уж ... Може да забавиш малко, но не и да спреш.
95
5
 
9
 
! Отговори
Силва Зурлева преди 4 години
Щом имат един, скоро ще имат десет, а когато имат десет, още по-скоро ще станат сто. Когато имат сто, още по-бързо ще станат хиляда и т.н, както вече това стана В Италия. Сега в София, скоро и в други градове!Амин!
94
13
 
20
 
! Отговори
Ееех преди 4 години
До АнонименТук има такива турколюбци, че от умиление ми иде да си направя един СЮНЕТ ....Що така, бе джанъм?
93
2
 
11
 
! Отговори
Джин Гиби преди 4 години
До АнонименЧестно казано, съмнявам се, че извън най-големите градове на Турция такова обучение он лайн е възможно да се осъществи. Но щом е казал Ердоган, халал да му е, няма да му издиряме. Между другото, аз не съм чел никъде за такова негово изхвърляне. Да не си си го измислил, бе апап?
92
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картинката е ясна.Само в Турция от цял свят няма ковид, а в целия останал свят е пълно с милиарди заразени, нали така?Или?
91
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да скриеш 3 до 10 човека. Не е проблем.Ако няма как да скрие масова болест, болниците ще се претъпчат, в социалните мрежи ще има клипове... Неможе да скриеш ако има много. Аз съм в Турция и тук даже неползват маски все още хората. Няма и усещане за паника. Да претиснение може би има, но къде няма.
90
16
 
21
 
! Отговори
Йълдъз Истихбарат преди 4 години
Като човек, запознат много добре с държавната структура и бюрокрация на Турция аз да отговоря - не, не крие! В Турция в момента има точно 1 човек, заразен с Ковид-19. Състиянието му е добре и няма опасност за живота му. Вероятно ще я прекара тази болест като средна форма на грип. Но това не значи, че няма други заразени, но засега няма друго лице да е диагнозиран с Ковид-19. Освен това, от днес се прилагат драконови превантивни мерки срещу разпространението на вируса.
89
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе всеки да си гледа *** си. Щом правите новина трябват и доказателства, нали тай.А тая новина е от горе до долу пална клюка.Недейте я мислете Турция. Те мн рано взеха мерки и съриктно се спазват правилата.Та затуй балгарите най спокойно патуват до Турция за алъшвериша.И вав всички гранични пунктове е пално с термокамери.Дойчето да гледа кво става при тях
88
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука има някои динозаври, дето си мислят, че Турция е замръзнала някъде в средата на 20-те години от миналия век. Ало, нефели, докато ние стагнирахме и си рушахме икономиката през последните 40 години, Турция дръпна напред и ни изпревари с два века. Докато армиите ни бяха почти равностойни през 60-те и 70-те, сега турската армия дори няма да забележи, че ни е прегазила. Докато езикът и манталитетът на 90% от българите драпа да достигне нивото на Динко Хаирсъзина, Турция даде на света Нобелов лау
87
16
 
42
 
! Отговори
Бай Х*й преди 4 години
Пълни злобари и хейтери това е българия в момента все някой дръг им е виновен и не може някой да е по добре от ***. Турците просто взеха мерки още преди месец и половина, дезинфекцирваха градския транспорт от месец. докат наште почнаха едва преди дни и то само там дето ги снимат. Засрамете се да злорадствате срешу единствените които помогнаха на България с медикаменти облекла и маски. ЗЛОБАРИ
86
3
 
12
 
! Отговори
Karaman преди 4 години
Allah da ni pazi Bog da ni e na pomoşt!!!!!!
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От борецаTi may si yal turski palamud i oshte ti durji vlaga,cql den govorish sreshtu turcite ,boklu
84
8
 
17
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Аз съм Българче..Обичам...уважения към всеки за избора му,Моята България,Моят Народ,Земята напоена с кръвта на дедите ми,Дома на децата ми...позволихме на чуждопоклонници и еничари да се гаврят с паметта,с Историята..да продават бъдещето на Народа ни на децата ни...Аз съм Българче...и така ще си умра...и няма да проста на никого...така възпитам и синовете си...няма правда няма мир,Бог да пази България
83
1
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
До АнонименТая "наш'та" еврокомисарка половин франчушка! Значи не е баш наша.
82
11
 
50
 
! Отговори
алоуу преди 4 години
Алоууу Елкеее, стига си правила такива новини за Турция, онзи ден поробителя ни изпрати 2 тира с маски и облекла, кажи кой друг го стори???? Ай стига злоба... баси безмозъчните същества живеят тука!!!Защо друга страна не ни помага в такава ситуация? Къде е Европа???
81
3
 
2
 
! Отговори
до италианците са преди 4 години
Viva l'Italia!
80
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е обявила, че децата ще учат он лайн. Боже, тия могат да минат на он лайн обучение, но ние с еврокомисар по образованието и иновации не можем. Изпитвам СРАМ И ГНЯВ!?
79
2
 
27
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Смъртността в Италия е 6,7%!!! За сравнение тази в Китай беше 3,4%!!! После ще ми говорят "Без паника"!!!