COVID-19 приземи стотици самолети, вече има и фалити

Част от авиокомпаниите съкращават служители
15 мар 2020 11:49, Александър Попов
75
COVID-19 приземи стотици самолети, вече има и фалити
Снимка: БГНЕС

COVID-19 парализира редица държави, засегна хиляди хора, удари икономически фирми и компании от различни сфери на бизнеса.

Сред засегнатите са и авиокомпаниите, които отлагат стотици полети, защото всяка държава решава дали да затвори границите си, включително и въздушните, заради пандемията.

Испания стана поредната страна, която обяви извънредно положение, а още от вчера върнаха самолети от въздуха заради коронавируса.

Полските авиолинии LOT спират всичките си полети от Унгария и Полша за срок от 10 дни, след като държавата бе затворена за влизането на всички чужденци, пише Glasove.com.

Германският превозвач Luftnansa вече приземи всичките си самолети А380, отложи около 14 хиляди полета. Когато стачка на пилотите през 2019 г. спира 1300 полета, това засяга 180 000 пътници и се говори за тежък удар по компанията и загуби, в размер на стотици милиони. Към момента обаче, около 2/3 от флота на компанията е на земята.

В обикновени дни, само този превозвач изпълнява около 70 полета дневно към САЩ, а днес те ще бъдат 3.

На този етап все още не е упомената конкретна сума, но фалитите на малки авиопревозвачи вече започна с британската Flybe, с 40-годишна история.

БиБиСи вече съобщи, че норвежките авиолинии вече са освободили половината от служителите си. Само за ден, компанията отлага 3 хиляди полета, предвидени за периода от средата на март до средата на юни.

Изпълнителният директор на British Airways Алекс Круз е изпратил съобщение до всички служители, че се налага съкращаване на работни места, тъй като бизнесът се сблъсква с "криза с глобални размери, по-лоша от SARS, по-лоша от 11 септември". Круз допълва "Вече не можем да поддържаме сегашното количество служители и работни места ще бъдат загубени – може би за кратко, а може би и за по-дълго време".

Ryanair в кратко съобщение оповестява, че от понеделник започва освобождаването на персонал.

Най-големият австралийски превозвач Quantas вече заяви свиване с една четвърт на полетната си програма. В същото положение са утвърдени компании като Delta, American Airlines, United.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
Коронавирус преди 4 години
До Спенс Тази сутрин се разходих из града, срещнах 2-3 коли, какво спокоиствие, каква тишина ...Продължавай да се разхождаш, аз също се разхождам наоколо и те търся! Ще ти осигуря вечно спокойствие и тишина на 2 метра под земята, ще си лежиш по гръб и ще гледаш как расте тревата, откъм коренчетата :)
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете ГЛУПОСТИ !!Flybe фалира преди 2-3 седмици но е в лошо финансово състояние от години.Плюс това те обслужват ВЪТРЕШНИ линии основно.Не приписвайте некадърното управление на разни вируси."Вируса" на глупостта е причината тук.
54
2
 
5
 
! Отговори
Сп??нс преди 4 години
Тази сутрин се разходих из града, срещнах 2-3 коли, какво спокоиствие, каква тишина ...
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61....Не е отпуск..защото дори да е отпуск на служителя пак се плаща...а този служител как си плаща наема или разходите или ипотечен кредит а?
52
2
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 63...Типични разсъждения на индивид цял живот бил на държавна хранилка и гласуваш за такива като Винету....алооооо от 30г. в БГ е капитализъм и още не знаеш как работи...Ако компанията има 5000 служители и всеки от тях има заплата от 2000 евро на месец това са само за заплати 10млн евро освен всички други разходи и изплащания на кредити...ама от къде в празна глава акъл.
51
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви фалити бе,какви сривове на икономики,какви 5 леа ?! Съвсем нормални ограничителни мерки на асоциализация за сравнително кратък период.Необходими са, просто изглеждат страховити,но не са.Спазвайте препоръките и всичко ще отшуми.Да,ще има последствия,но съвсем не апокалипстични както се внушава на много места.С някои друг компромис на бизнес и държава до лятото ще сме отново в ритъм.Просто спазвайте хигиена и избягвайте неналожителни контакти !
50
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай боже аутсорсингът и кол центровете да фалират!Не искаме да сме роби и офис плъхове!Вън 60К, Телус и подобни иззедници от България!!!!
49
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда от подобни статии ! Излишно всяване на страх и паника! Аз работя в машиностроенето,от една година има рязък спад в бранша,но инерцията,която има този бранш и много други е мощна и се държи фронта.Не ми говорете за фалити и съкращения в авиокомпаниите ! Не е вярно ! Отпуск е едно,съкращение-съвсем друго ! Съкращават те с договорка,защото са алчни и не им се плаща,след като борсата ще го прави.После отново назначение.Не може за месец да се умъртви световната икономика! Не може !
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалитите по никакъв начин няма да подобрят положението на повечето пишещи тука. Това, че те са зле не означава, че вие сте добре. При една обща криза всички го отнасят и малцина ще спечелят..
47
0
 
18
 
! Отговори
Пазар преди 4 години
Както е казал народа: За един сватба за друг брадва. Активите на тези компании ще си купят на безценита от предприемчиви инвестотори.
46
1
 
9
 
! Отговори
David преди 4 години
Да фалират пapa3итите . Но гледайте филма Contagion /2011/. Там е показано много ясно как стоят нещата .
45
8
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
кви фалити за две седмици бе смешници... спирате полетите за месец и давате заплати на персонала... какви фалити... алчността ще затрие всички лакоми за парички!!!
44
0
 
15
 
! Отговори
българин преди 4 години
Това означава.Че небето ни.Не е било по чисто от днес!-:)
43
0
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Някакви новини освен за Ковид има ли по света?;)
42
5
 
19
 
! Отговори
Руснака преди 4 години
Това е решението!Майната и на икономиката!Майната им на фалитите!Въпроса е да се спре заразата! А с такива новини, извинете, ама само усложнявате ситуацията!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Я виж кво ставаИ как точно е затворено летището в Истанбул? Интересно ми стана и погледнах - отменени за днес са 6% от пристигащите полети и 3% от заминаващите?
40
0
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Брой полети е едно, брой пътници на борда- абсолютно различно.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ще ги приземи ! Така им се пада на алчните хищници ! Генерират милиарди печалби и когато го правеха не се чуваше за тях ! Фалити -няма !
38
1
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КЪДЕ РАЗПРОДАВАТ САМОЛЕТИТЕ ДА СИ КУПИМ ПО ЕДИН
37
10
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Айде ся направете си извода защо ще фалират тези компании които работят на принципа на джунглата, а китайски, руски и др. които са от социални страни ще издържат ! Найс, А ?