Погребенията в Бергамо: Без роднини, само със свещеник

Високата смъртност е заради забавянето на мерките
17 мар 2020 21:10, Нели Христова
72
Погребенията в Бергамо: Без роднини, само със свещеник
Снимки: L’Eco di Bergamo

"По-лошо е дори от война, казва 43-годината Марта Теста пред The Washington Post. Тя е под карантина, след като 85-годишният й баща издъхва заради коронавируса. - Татко чака да го погребем, а ние чакаме да му кажем сбогом."

Италия закъсня с прилагането на ограничителните мерки, което доведе до светкавичен бум на болните от COVID-19. Населението на страната е застаряващо и макар да е добре подготвена за борба с вируса, тя не успява да се справи, а много хора умират.

Крематориумите започнаха да работят по 24 часа на ден, ковчези са нареждани в редица пред църквите, от три - страниците с некролозите във вестниците станаха 10, главните редактори ги сравняват с "бюлетините от войната". А роднините - те скърбят за близките си в изолация.

Най-силно вълната удари Бергамо

Хората, които са се разболели, биват взимани от домовете си с линейка и откарвани в болницата. Дори най-близките им нямат позволение да ги видят, дори и след като издъхнат. Някои от погребенията се провеждат единствено в присъствието на свещеник и представител на погребалната агенция.

Толкова много са починали, че има списък с чакащи за погребение. Повече от 2000 души са издъхнали в Италия, половината от тях - през последните няколко дни. Тяхната история е подобна на тази на бащата на Марта, бивш репортер в местен вестник. Той изпитал дихателни затруднения преди седмица и бил откаран в болницата. Така и не видял семейството си повече.

"Тъгата изисква сближаване, но ние трябва да се подкрепяме по телефона", казва Марта, чиято майка също е болна, но се възстановява. Нейните роднини й носят храна и я оставят на прага й, както са ги посъветвали властите.

Болестта вече се разпространи по целия свят, но в Италия положението остава най-тежко, а жертвите - най-много. Всеки ден страната бележи негативни рекорди, тъй като броят на починалите става все по-голям. А вътре в Италия, една от най-богатите провинции, Бергамо, с 1,1 милиона жители, е на ръба на силите си - болниците изнемогват, военни лекари са били повикани на служба. Улиците в градовете са празни - само линейки и патрулки обикалят по тях. Според вестник Corriere della Sera 70 души са починали само за един месец в малкия град Нембро, където умрелите за цялата 2019 година са 120 души.

"Сякаш е избухнала химическа бомба", казва 49-годишната Даниела Тяочи пред местния вестник L’Eco di Bergamo.

Бергамо е примерът как, ако не се вземат на време мерки, заразата може да се разпространи неконтролируемо. След като поставиха под карантина близо 10 града, в областта Лоди положението не е чак толкова сериозно. Правителството обаче чака прекалено дълго преди да приложи мерките другаде. Сега случаите в Бергамо са три пъти повече от тези в Лоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само инфантили пишат тука ! Горките хора, дано не изгорим и тук !
8
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Ба си к'во научВярно е. Изобщо не ги лекуват. Днес го каза лекар от Ломбардия в интервю. Лекуват младите само.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пази Боже
6
3
 
30
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА преди 4 години
Интересно дали имаш роднини на тази възраст и дали така лесно ще кажеш "естествен подбор" като дойде техния ред. В най-добрия случай и ти ще доживееш до тогава и ще е интересно как ще гледаш на нещата. Още по интересното е, като останеш сам, с тръба в гърлото през последните си мигове.
5
3
 
9
 
! Отговори
Амин преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ми като ти дойде времето, надявам се да прочетеш едно ХАХАХА от един такъв умник като теб. Но няма да стане на 80, по-рано ще е за теб. Господ обича всички, но всекиму раздава според заслугите. И вярвай - на който каквото съм казал - случило му се е.
4
4
 
5
 
! Отговори
Ба си к'во науч преди 4 години
Вярно ли е, че заболелите, които са на възраст над 80 г. не получават в Италия медицинска помощ, за да могат да обслужат по-младите?Нещо кат "естествен подбор" за възрастни.
3
31
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Въх, 85 годишният и баща бил починал ....А, тя какво очаква на тая възраст да се роди ли ?Абсурдно е цялото ни общество, целият свят да става заложник на един вирус, който очевидно е чистач на населението.Получава се естесвен подбор. Болните и старите си отиват.Жестоко е, но е нормално в природата.Дайте да закрием държавата, за да спасим 85 годишни хора, които още утре могат да починат от старост !
2
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А тук някои още се разхождат на чист въздух. Да му мислят дрътите ***.
1
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е идиотщина.