Погребенията в Бергамо: Без роднини, само със свещеник

Високата смъртност е заради забавянето на мерките
17 мар 2020 21:10, Нели Христова
72
Погребенията в Бергамо: Без роднини, само със свещеник
Снимки: L’Eco di Bergamo

"По-лошо е дори от война, казва 43-годината Марта Теста пред The Washington Post. Тя е под карантина, след като 85-годишният й баща издъхва заради коронавируса. - Татко чака да го погребем, а ние чакаме да му кажем сбогом."

Италия закъсня с прилагането на ограничителните мерки, което доведе до светкавичен бум на болните от COVID-19. Населението на страната е застаряващо и макар да е добре подготвена за борба с вируса, тя не успява да се справи, а много хора умират.

Крематориумите започнаха да работят по 24 часа на ден, ковчези са нареждани в редица пред църквите, от три - страниците с некролозите във вестниците станаха 10, главните редактори ги сравняват с "бюлетините от войната". А роднините - те скърбят за близките си в изолация.

Най-силно вълната удари Бергамо

Хората, които са се разболели, биват взимани от домовете си с линейка и откарвани в болницата. Дори най-близките им нямат позволение да ги видят, дори и след като издъхнат. Някои от погребенията се провеждат единствено в присъствието на свещеник и представител на погребалната агенция.

Толкова много са починали, че има списък с чакащи за погребение. Повече от 2000 души са издъхнали в Италия, половината от тях - през последните няколко дни. Тяхната история е подобна на тази на бащата на Марта, бивш репортер в местен вестник. Той изпитал дихателни затруднения преди седмица и бил откаран в болницата. Така и не видял семейството си повече.

"Тъгата изисква сближаване, но ние трябва да се подкрепяме по телефона", казва Марта, чиято майка също е болна, но се възстановява. Нейните роднини й носят храна и я оставят на прага й, както са ги посъветвали властите.

Болестта вече се разпространи по целия свят, но в Италия положението остава най-тежко, а жертвите - най-много. Всеки ден страната бележи негативни рекорди, тъй като броят на починалите става все по-голям. А вътре в Италия, една от най-богатите провинции, Бергамо, с 1,1 милиона жители, е на ръба на силите си - болниците изнемогват, военни лекари са били повикани на служба. Улиците в градовете са празни - само линейки и патрулки обикалят по тях. Според вестник Corriere della Sera 70 души са починали само за един месец в малкия град Нембро, където умрелите за цялата 2019 година са 120 души.

"Сякаш е избухнала химическа бомба", казва 49-годишната Даниела Тяочи пред местния вестник L’Eco di Bergamo.

Бергамо е примерът как, ако не се вземат на време мерки, заразата може да се разпространи неконтролируемо. След като поставиха под карантина близо 10 града, в областта Лоди положението не е чак толкова сериозно. Правителството обаче чака прекалено дълго преди да приложи мерките другаде. Сега случаите в Бергамо са три пъти повече от тези в Лоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Сигурен ли си, че след като оздравее човек, не остава носител на коронавирусът и не може също да го предава?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои хора майка си и баща си ще продадат за пари.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до ЗозоНа всеки - каквото е заслужил. Аз преставам да внасям пари в здравната система. Така или иначе след 10-на години няма да ме лекуват, защото по вашата логика ще съм стар. Оправяйте се сами. Ако можете де... Без мен и такива като мен. Ние ще се оправим и сами.
26
1
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До АминАз пък съм чувал, че който кълне другите си отива преди тях от този свят.Ако си от тези възрастни, за които говоря не ти отива да кълнеш по-млад човек.Общувам ежедневно с такива на възраст между 70 и 85.Вие нямате нищо общо с онези добри, благородни и сърдечни хора, от поколението преди вашето.И да попитам: Ако вирусът убиваше млади хора до 18 години или не дай Боже деца, по-добре ли щеше да бъде ?
25
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Цялото лечение е да те закачат на машината за дишане и квото стане. Или, или....
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоПравилно Зозо. Като станеш на възраст просто *** и ще бъдеш доволен да кажеш : "Сам го поисках"
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вирус е измислен от НОИ-то на някоя Голяма държава, чиито политици СЪЩО са откраднали парите на данъкоплатците за пенсии. Както и парите за здраве от съответните здравни каси. Горко им!
22
0
 
5
 
! Отговори
до Зозо преди 4 години
Бъдете реалисти. Да избираш да дадеш шанс на 40-50 годишни или на 80 годишни, това не е избор. Лесно е да се обвинява, трудно е да се вземат тежките решения, но все някой трябва да ги взема и да им носи бремето.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!да не ти затвориха кварталното барче че така си се разпенил ве бизнесмен?
20
1
 
7
 
! Отговори
Годжи Мутафчийски преди 4 години
Жалко за бергамаските. А тази година градът беше в еуфория от фурора, който отборът им прави в Шампионската лига.
19
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Бъдещ ДедоЩото каза докторът, че старците просто не могат да се излекуват. Слаб им е организма и няма смисъл да хабят време и ресурс. Лекуват, който може да се излекува каза.
18
1
 
1
 
! Отговори
ХаХуДе преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ва си... Гледай как само ти цъкаш минуси на благословиите на хората.Мисля си, че НИКОГА няма да кажеш вече такава простотия в реална компания, защото и там НОРМАЛНИТЕ хора ще реагират по същия начин. Дано си научил нещо.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко разпространиха клип от медицинските сестри и фелшерите в Италия. Милите, целите са в рани от защитното облекло. Подути, притрити, изглеждат като след боксов мач и супер, супер уморени. Молбата им беше да не се излиза от вкъщи. Казаха,всяко излизане навън е шанс за вируса да влезе вътре. С този дълъг инкубационен срок, реално се вижда ситуацията от преди 10 дни. Един човек за 3 дни може да зарази 800 човека. Бойко, затваряй границите напълно. Спирай всичко за 15 дни . Това е лавина..
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сякаш е избухнала химическа бомба", казва 49-годишната Даниела Тяочи пред местния вестник LEco di Bergamo.---Биологична е, от секретната лаборатория в Ухан.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живейте си живота... защото и да трупате пари за старини, изглежда вече малко хора ще ги доживеят. Това е като бич за егоистичните европейци, които искат да живеят до 100 години. Вече нито парите, нито хубавата храна, нито лекарствата могат да одължават живота.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа ще умрат много хора, тъй като е континент със силно застаряло население.На-голямата продължителност на живота е в Италрия, Испания и Норвегия.Защо Виетнам се справя успешно със заразата? - Заради желязната дисциплина и преобладаващото младо население.
13
1
 
4
 
! Отговори
Бъдещ Дедо преди 4 години
До ЗозоВсички отиват към остаряване. И ... да. Разбирам да не лекуват тези, които не се осигуряват, но защо човек да си плаща цял живот с идеята, че ще му обърнат внимание, когато на стари години се нуждае от лекарска помощ и му кажат, че е стар и затова е аут. От утре никакви осигуровки няма да плащам - така или иначе няма да ми помогнат, ако и тук ще е така. Ще спестявам, за да давам на ръка, на който ще иска да ме лекува. Ако не - ще остават за наследниците.
12
1
 
15
 
! Отговори
Генерал Коронавирус преди 4 години
Ами лечение няма. Само слагат болните на кислород или на изкуствено дишане. Битката е между вируса и човека. Който победи. Не знам дали има наличен серум.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоНе каза това. Каза, че преценят кой има шанс да оцелее и кой не, този който има, получава лечение, но това винаги е било практика. Не е нещо ново, което прилагат заради вируса и създалата се ситуация. Каза обаче, че са на ръба и скоро ще започнат да взимат много трудни решения.
10
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИТАЛИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПРИ ЕВРОПЕИДНАТА РАСА СЪС ЗАСТАРЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ ОТ 22.3% ХОРА НАД 65 ГОДИНИ!14 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ ИМА В ИТАЛИЯ ОТ КОИТО АКО СЕ ЗАРАЗЯТ 3 МИЛИОНА ЩЕ ИМА ПОНЕ 1 МИЛИОН ПОГРЕБЕНИЯГРОБАРСКИЯ БИЗНЕС ЩЕ ПРОЦЪФТИ!