Още пет души са диагностицирани с COVID-19, така случаите у нас са 112

От 56 проби 5 са излезли положителни
Обновена: 20 мар 2020 08:28 | 20 мар 2020 08:08,
277
Още пет души са диагностицирани с COVID-19, така случаите у нас са 112
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

112 са вече случаите на COVID-19 у нас. Снощи са били заложени 56 проби за тестване и 5 от тях са положителни, става ясно от думите на началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

У нас вече има редица градове, в които има заразени. Във Варна вече има четирима болни, същия брой са и в Плевен. Ловеч и Лом са с по 1 болни, в Благоевград и Бургас са двама. В Смолян има трима заразени.

В София случаите са доста повече, като 14 от тях са във ВМА. Ген. Мутафчийски поясни, че има 21 случая във Военномедицинска академия, за които лекарите имат съмнения, че са с коронавирус.

Още по темата

Двама пациенти са настанени в Александровска, а четирима в Пирогов. Има и един пациент в "Софиямед".

245 000 са заразените по света, обясни още началникът на оперативния щаб. От съседните на нас страни в Гърция има около 500 души, в Северна Македония около 50. Сърбия и Хърватия имат около 100.

В Турция само за вчерашния ден са обявени 68 случая и така заразените там са 359.

Ген.-майор Мутафчийски посочи, че хлорохиновия фосфат, за който се твърди, че е ефективен в борбата с COVID-19, не е разрешен за употреба у нас.

"Той трябва да се активира от определена болнца, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Аз не бих го използвал. Той е от група с препоръчани медикаменти и влиза в групата на възможните лекарства, които могат да спомагат лечението. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини", заяви Мутафчийски.

"Пациентите в Габрово и Плевен са оздравяващи. Тези пациенти трябва да се докажат, че са изчистени от вируса. Това става с 2 проби за 24 часа. Има описани случаи до 37 дни изчистване", каза още той.

Шефът на Оперативния щаб посочи, че засега мерките, взети против разпространението на вируса в София, дават ефект. Все пак има готовност да се забрани излизането и в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо е забранено леарството серщу малария с хинин? Кой спря бг аналгин хинин? За да могат да се продават немските,френските,австрийските и швейцарските безсмилени прахчета,и сиропчета срещу грипа ли? Кой всъщност ги пуска тези грипове и вируси?
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 97ами защото за момента няма друго лечение. В Китай експериментират с японско лекарство против Ебола. В Неапол твърдят че са излекували човек на 79 с друго експериментално лекарство, германците твърдят че разработва такова, но за сега всичко е само спекула.
86
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи от заложени 56 проби за тестване и 5 от тях са положителни смятайте ако всеки българин се изследва каква ще бъде бройката на заразените!!!!!!Стоте си вкъщи бе хора,без пари можем да се справим,но без здраве......
85
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това човече не е никакъв доктор нито генерал. Той е просто пионка на тиквата. Въртят го по новините да плаши гаргите докато дебелия измисли къде да се скрие че го гонят от Барселона ......
84
2
 
21
 
! Отговори
Ген-полк Хремов преди 4 години
От Щаба за тактическо противодействие на хремата,моля всички спокойно да си затварят фирмите и работните места и да си стоят по домовете. Вярно, после няма да имаме пари и работа, но носовете ни ще са чисти от хрема. Гледайте от нас и просто си намерете еврофонд да си взимате пари от него.Знаете - положението е критично, 83 годишна жена с инсулт онзи ден почина... а можеше да живее поне до април!
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня неадекват в Ню Джърси е с костюм И кво направо е за бесене .Тоя в москва същата работа
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 71Гледах ги. И въпросът, който не ми излиза от ума е: Не им ли прави впечатление, че така малко ..ъъ умират? Че това "лечение" не работи? Защо продължават така, а не търсят начин, който да работи?!?
81
12
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Затворете София на момента !!! Там са 60-70 % от случаите. Днес е петък и някои софиянци ще тръгнат да щъкат.
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как в Софиямед на Киро му дават този хинин, вярно той си го е купил, но нали е забранен, престъпление ли правят. Киро каза че Байер не е спирал да го проузвежда....
79
1
 
11
 
! Отговори
тъпЧЕ преди 4 години
Абе, не, че нещо, ама този фарс все повече прилича на антиутопия. И не знам дали това NWO, но адски започва да ми се гади от това колко слепи са всички.....
78
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този плешивия стана като рекламно лице на коронавируса. Няма и ден без да отвориш новинарски сайт и да не се натъкнеш на Годжи ...... Голямата му глава запълва целия екран .
77
9
 
10
 
! Отговори
до до 69 преди 4 години
точно си е генерал и не е нужно да е воювал, логистиците в армията също не воюват но без тях са спечелена война няма, а там доста генерали има по света и в минсло и настояще. Лаиците да си бришат задниците с тоалетната хартия дето си я накупихте и се радвайте че има хора като Мутафчийски.
76
1
 
11
 
! Отговори
i'm преди 4 години
"...От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Аз не бих го използвал. Той е от група с препоръчани медикаменти и влиза в групата на възможните лекарства, които могат да спомагат лечението..." А сега!?! Какво иска да ни каже конника на Апокалипсиса-Мутафчийски?
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доктор Радева ще пребори злата гад, с нейните мерки.
74
2
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Краят на април и началото на май щял да е пика на вируса. Точно тогава ще почнат и съкращенията на персонала и фалитите на фирмите. Ще ми е чудно как капацитетите с пагони ще потушат недоволството. Това вече е мслоимнщина. До декември у дома. Пред телевизора.
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе, ***, уж си лекар, правиш ли разлика между болен и вирусоносител? От кога вирусоносителите станаха болни? Започва да ми писва от цялата паника, кояго нагнетявате, още повече на фона на воплите по Италия, където нещо се оказва, че смъртността за цяла Италия за същата възрастова група е повишена с 0.7% спрямо миналата година? Или с други думи - тези хора са щели да си умрат със или без корона вирус, но таковахте таковата на цялата икономика, само и само да гушнете парите от ЕС за "справяне с кризата", която сами създадохте ...
72
1
 
9
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Един премиер тук спомена, че за около седмица дефицита на държавата е няколко милиарда. Пита се в задачата ще фалира ли тя до 13 април. Много въпросителни, а малко отговори... :)
71
5
 
23
 
! Отговори
Пълен клоун преди 4 години
Как да го вземе насериозно човек този генерал, който прилича на странно същество от някой епизод на Междузвездни Войни? А? Като прави такива глупости! Запечатва границите уж, блокира Банско, иска карантина на София, да не могат хората хляб да си купят, а в същото време допуска 3 автобуса с биячи на лекари необезпокоявано да пристигнат от заразена Европа на автогарата в София и срещу подпис за обещание, че ще спазват 14 дневна карантина, да ги пуснат да се разцъкат който където иска! Пълен клоун!
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И що, бе генерале, не би ползвал тоз хлорохин? Кво не му харесваш? Или говориш "политически коректно"? А ако ти се разболееш? Или някой от семейството ти? Би ли го ползвал? Или ще оставиш близките си да се разболеят тежко и да им поддържат живота с обдишване и ще чакаш да видиш Смъртта дали ги иска или не ги иска? За да си политически коректен. Щото населението и без това е в повечко на тая планета...
69
7
 
6
 
! Отговори
еййй преди 4 години
еййй само шопи на клона, всичките дружно да не ги карантинират, луди ли сте бе, по 400 човека си заминават в Италия вие рахатлъка да не си нарушите.....мамини синчета