Очакваме първите излекувани у нас, COVID-19 отшумява до 3 месеца

Проф. Александрова: Вирусът се приспособява към нас, протича по-леко
20 мар 2020 07:01, Анисия Иванова
77
Очакваме първите излекувани у нас, COVID-19 отшумява до 3 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес ще стане ясно дали имаме първите българи, за които е потвърдено, че са изчистени от COVID-19. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Един от случаите е с хоспитализираната във ВМА лекарка. „Тя е в перфектна кондиция, въпреки че имаше бронхопневмония. Утре ще направим първите тестове дали е отрицателна“, обясни ген. Мутафчийски пред bTV.

Той отбеляза, че случаят е придобил голяма публичност, но има и още 4 човека, на които ще се прави първо тестуване. За излекуван от коронавирус се смята всеки, който има два отрицателни теста в рамките на 24 часа.

Средната продължителност на това "изчистване“ от вируса е 21 дни, но са описвани и случаи до 37 дни.

"Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.

Прогнозата, която дава здравният инспектор д-р Ангел Кунчев, е, че коронавирусът ще отшуми до 3 месеца.

Вирусологът проф. Радостина Александрова обясни, че вече има данни за съществуването на два различни варианта на коронавирус. Вторият започва да се разпространява още по усилено от началото на тази година, но е с по-лека клинична картина.

"Вирусите като коронавируса съдържат РНК, при тях трябва да се образуват нови молекули когато се образува потомство. Винаги могат да настъпят грешки, тъй като не разполагат със системи, с които да ги поправят", обясни проф. Александрова.

Вирусът по някакъв начин се опитва да се приспособи към нас, протича по-леко, но това означава, че по-малко хора търсят лекарска помощ, каза още специалистът.

Върху гладки повърхности вирусът може да се задържи до 24 часа, обясни и експертът по хигиена проф. Емил Воденичаров. Той даде няколко съвета за поддържане на хигиена и за дезинфекция.

Да се слага дезинфектант на стъпката пред входната врата, който може да бъде и разтвор с белина в съотношение 9 към 1, както и да се използва разтвор от хлорна вар.

Друг практичен съвет е, след като се приберем вкъщи да изнесем връхните си дрехи навън да се проветрят и да стоят на слънце два – три часа.

Слънчевата светлина убива вируса, категоричен беше той и предположи, че UV лампите също би трябвало да го убиват.

"Светлината от тях да се насочва към тавана, хората да не облъчват себе си“, посъветва още проф. Воденичаров.

Той отбеляза също така, че е добре плодовете и зеленчуците да се измиват със сапун, но след това задължително да се изплакват обилно с вода или да се накисват. Мийте и белете плодовете, посъветва той.

И двамата специалисти бяха категорични, че лекарства трябва да се употребяват само след консултация с лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя, докога българинът ще търпи подобни театрални постановки ? Ама имало вирус, ауу края на света..... много филми гледате.Вдигнете си дебелите трибуквия и направете нещо смислено, и покажете, че мислите.
54
4
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Т.Е. ТРИ МЕСЕЦА - КАРАНТИНА ? Добре , щом трябва ! П.П. Да кажа, че това което ще остане от България след 3 месеца няма да си заслужава живота. За да предпазим 10% от населението ще съсипем живота на останалите 90%. Тия майм*ни дето пляскат всеки вече по прозорците, ще бъдат първите които ще хванат дървото щом останат безработни и на улицата. Наказателни лихви няма и запори няма да има по време на карантината, НО НЕ И СЛЕД ТОВА м*лоуммници. Аз ще съм тук с пуканки и кола и ще ви гледам.
53
3
 
4
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
NoCV-19 е токова оръжие че близките 3 години няма да може България да се съвземе от вируса .Не знам от каде бълват тез лъжи , закон трябва за тез сойто пишат тез лъжи по новините и да бъдат вкарани в затвора
52
2
 
5
 
! Отговори
МИРО: преди 4 години
ТОВА СА ДВЕ ТИКВИ,ОТ КОИТО ФАЙДА НЯМА!
51
3
 
6
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
Бойко Борисов е обвинен от Испанските власти за КРУПНА схема и е Запозозрян в източване на милиони Евро !!!
50
4
 
3
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
ДО #57 я малчи ти .. Този Генералчето в затвора трябва да е ..Заради него умряха възрастните хора .Лъжи Лъжи и Лиже та6аците на Бойко ***
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен56Не те ли е срам...,този човек не се е спрял,а ти плюеш....***
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е вие ако вярвате на Мутафчийски. вече няма свобода и на словот.остава да се информираме само от CNN и BBC.където не пропускат важни новини от сорта на 500 ковид починали за една вечер в Италия.После плюйте по Китай. Дано да дойдат да помогнат, че здрав човек няма да има в нашата велика страна Атлантида.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
очакваме и първите 1000 нови болни.то е ясно вече, не им се дават пари за тестове. Ще караме по схемата да преболедуват някои, т.е. всички да преболедуват.Който няма симптоми няма нужда и от маска и няма нужда да седи под карантина, а и няма нужда да знае че е болен от ковид19.успех народе.
46
2
 
5
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Не че нещо ама повечето държави обявиха планове за 18 месеца напред, само при нас до 3 месеца ще се изкорени вируса.. след 3 месеца пак да не стане мяу, както обясняваха, че вирусът не е опасен, и по-опасен бил сезонният грип.. След това разбира се обърнаха плочата, ама късно бе либе за китка
45
0
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Струва ми се че по отношение на борбата с коронавируса във всички държави се правят капитални грешки.Вижте -на учени,на лекари се плащат прибл-по 10 хил.евро на месец,а.а на много футболисти /също хокеисти, баскетболисти,боксьори/ -по 10 хил.евро на ден!Това е защото те са много умни ,талантливи и тяхната работа е много ценна в условията на пазарна икономика!Считам,че ако сега се възложи на напр.на футболистите да се справят с проблема ,той ще бъде решен!?
44
7
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Ето как *** "борят" вируса : Имат бар "Разведка" и в него правят коктейл "Коронавирус". Там болните ,увредени мозъци свързват всичко с военни действия . Очакваме да отворят барове "КГБ" , бар " Катюша" , бар " Калашников" , бар " Дзержински" , бар " Сталин" ....... ! Войнстващият болшевизъм е основата на живота в Русия и нейният лидер - кремълското джудже. Както и идиотията на ***!
43
2
 
29
 
! Отговори
Asparuh преди 4 години
То е ясно че ще отшуми.По страшни са последствията след него.Безработица и глад
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 100 заразени 49 могат спокойно да го изкарат на крак без дори да спрат да работят. Предполагам и секс ще могат да правят хората от тази група.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Питам ама не се смейЕдва ли. Хората трудно ходят прави, като се разболеят. Като се има предвид усилената работа на организма и изтощението, сексът ще е възможен много след излекуването.
40
1
 
12
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До пенсионерСмъртността не се изчислява спрямо населението, а спрямо заразените. Освен това е твърде рано за България да се пресмята смъртност. Не е хубаво да се пропагандира паника, но да се пропагандира игнориране и омаловажаване в този момент е направо престъпление. Вчера някакъв разбил блокадата в Банско, похвалил се, напил се и умрял от удар. Преди това обаче обиколил половин Русе. Има хора с намалена имунна система. Всяка смърт, ако ще една да е, има значение! Статистиката е за оцелелите
39
9
 
26
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Обикновена грипна епидемия, ще отшуми като другите.В момента реалната смъртност е : 3 души на 7 мил. население, т.е. 0,00004 %.Например - бабата с инсулта е можело да си умре и с грип и без грип.Останалото е паника.
38
1
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
ПРЕКАЛЕНО ОПТИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА! Стискам палци да е вярна, понякога стават чудеса.
37
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как ще накарат хората да си седят по къщите? Младите не спират да щъкат и да бълват вируси. На въпроси защо го правят - отговарят, че не им пука защото не са рискова група. А това, че с невежеството си могат да убият сума пенсионери не е проблем. Аз вчера останах без работа заради тоя вирус - ама младите продължават да си кихат и кашлят на открито. Май грешна тактика е предприета. Въвеждайте забрана за излизане иначе скоро ще пламне цяла България, а и не само.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои хора не проумяват ,че голям брой... болни от всякакви болести са проблем за всяка държава и болници...Прибавете и този вирус към всички други и трябва да ви стане ясно, че няма как на всеки да се отдели време, внимание, грижи и лечение с наличните възможности на здравеопазването...Няма толкова лекари,болници и лекарства ако има прекалено много болни...От това идва и притеснението...Отделно и този вирус е явно по-особен и опасен за малки деца и възрастни хора над 70 години