Зъболекарите очакват комплекти от лични предпазни средства

Пациентите да звънят по телефона, за да не бъдат връщани
23 мар 2020 18:00,
12
Зъболекарите очакват комплекти от лични предпазни средства
Снимка: БГНЕС

Предстои още много работа за овладяване на кризата, защото сме в самото начало на епидемията в България. Това заяви д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. Представител на съюза ще бъде част от новия медицински съвет към правителството, който ще работи по време на епидемията с коронавируса, съобщава БНР.

Медицинският съвет ще вземе решение за ролята и действията на лекарите по дентална медицина за преодоляване на пандемията и защитата на здравето на пациентите, уточни Шарков.

Повечето от лечебните заведения на зъболекарите работят.
Тези, които са затворили, са го направили заради привършването на личните предпазни средства и липсата на дезинфектанти, обясни той.

Става дума за комплекти от лични предпазни средства, а не само за обикновените маски. Със затварянето на границите е спрял е вносът. Така денталните депа не могат да снабдяват зъболекарите, допълни д-р Шарков.

Дадена е заявка до Министерството на здравеопазването за необходимите количества за персонала на денталните клиники за срок от 1 месец, уточни председателят на Зъболекарския съюз. „За да може да се опази самият зъболекар и да не стане причинител за разпространение на инфекцията.”

„Чакаме изпълнението. В момента се изпълняват заявките за болниците. Но и ние сме на първа линия и може да стане при нас много страшно”, посочи още Николай Шарков.

Пациентите първо да звънят по телефона, да не отиват в кабинетите
, където не могат да се събират повече от двама едновременно, съветва Шарков. Идеята е да се обслужват само пациенти с неотложни нужди, останалите да се отсрочат.

„Ще бъдат върнати пациентите, ако личните предпазни средства не са налични в клиниките”, предупреди Николай Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 4 години
Не бе - зъбарите мечтаят да работят в устата ти и в секретите ти без предпазни средства. Това че няма от къде да си купят такива е още по-добре. Те са ти длъжни, нали знаеш?
11
1
 
0
 
! Отговори
ау ..! преди 4 години
А когато сме при зъбар, то ни еделе душите, а сега Държавата, т.е. ние ще трябва да го дотираме, така ли ..?Нещо не разбирам!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни чакат, други работят.Чакането е симптом на модерен вид мързел. Модерен, щото с усърдие ще изпише купчина бумаги, обяснявайки колко щета му е нанесла пандемията, току виж се докопал до някой жалък лев, от очакваните компенсации. Но ще е с усещането за добре свършена работа.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не мога да разбера защо един зъболекар като квалифицирано медицинско лице работещо на първа линия в устата на пациентите е АЛЧЕН ако поиска да го снабдят с мед.маски.ръкавици.дезинфектанти и хартиени престилки за еднократна употреба.това е елем.медицински здравен стандарт за работа с пациенти.в момента няма откъде да купим .не се продават и внасят.а ако умрем от заразата всички стоматолози.тогава по-доволни ли ще сте?
8
3
 
4
 
! Отговори
Христо преди 4 години
И вие ли бе алчни такива! Тея пари дали ще ги вземете някъде?!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предлагам ти да се смениш с мен зъболекаря-първо да те приемат да учиш стоматология.да завършиш.после да наемеш кабинет .да купиш оборудване.да поддържаш мед.сестра и СЕГА да работиш само с маска и ръкавици в устите на хората в прозоречния период без симптомите на вируса да са се проявили. да се прибереш след 10 пациента в къщи при семейството светещ от Корона вируса.а самите пациенти ако си носител?
6
4
 
4
 
! Отговори
ние преди 4 години
Не искаме нищо от държавата,справяме се сами.Шарков не е наш говорител.Даваме и на пациентите,ако нямат
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А стига, бе и тия ли ревнаха. Та те винаги са работили с маски. До 5 лева келепир в тоя момент ли я докарахте бе зъболекарчета?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а бе вие ненормални ли сте?един зъболекар в нормална практика е теглил кредит за оборудването си най-малко за 60000лв ,поддържа мед.сестра,сега не работи защото е животозастрашаващо.а те ще компенсират само барманите и фризьорите ,сервитьорките и милионерите -хотелиери.фалит за стоматолозите, после си вадете зъбите с клещи от Практикер и железарията.
3
5
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Само зъболекарите в поликлиника да работят. Другите хем ще взимат двоино в частния кабинет, хем по здравна каса и накрая безплатно облекло. Стига глупости!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То готованеца си е готованец, за цял живот.Всеки се бори, да вземе по голям дял за открадване,тия чакат ,някой да им даде в ръчички ,каквото е необходимо за работа и приседналаталейка ,да се накани да лекува зъ,б.Да ръкопляскаме на приседналите заседянката.Зъ,бн,ите гребци изплуваха.
1
2
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Да не дава Господ зъб да те забори в тази ситуация.