Водещ вирусолог: Борбата няма да приключи след 2-3 седмици

По думите на Александър Кекуле, Европа не е подготвена
24 мар 2020 09:10, Нели Христова
35
Водещ вирусолог: Борбата няма да приключи след 2-3 седмици
Снимка: Pixabay

Според един от водещите европейски вирусолози и директор на Института по микробиология на университета в Хале, Александър Кекуле, борбата с коронавируса няма да приключи в близките 2-3 седмици. По думите му, Европа не е подготвена за пандемията.

"Всъщност тук, в Европа, не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така да се каже от "полпозишън" - имахме много време да се подготвим, знаехме много добре какво ще се случи, разполагахме с тестове за новия вирус. Но не използвахме това време", каза Кекуле пред bTV.

"Честно казано, не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици. Оттук и проблемът с настоящата карантина. Всъщност, това не е карантина, това са мерки за социална дистанция", казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

"Това е много труден въпрос и политиците все още нямат отговор. Психологически е много трудно, предполагам същото е за нашата и за вашата страна. Едно е да кажем на хората да си стоят вкъщи и да ги помолим да правят или да не правят определени неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса колко дълго ще продължи това. Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем? Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола", споделя Кекуле.

"В Европа или поне в някои европейски страни се опитваме да копираме китайския модел. Защото всички видяха, че в Ухан и в другите части на Китай предприетите антиепидемиологични мерки бяха много успешни. Но не трябва да забравяме, че ние сме демократични държави с демократични правителства. В Европа нещата стоят различно. Така че наистина бих препоръчал не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения", казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е, за съжаление у нас тепърва предстои.И ще жъне наред. Щом болниците са ни пред колапс с 100-тина приети не се надявайте на помощ ако ви се наложи. Ще помагат само на Елита избраниците на народа.
12
15
 
12
 
! Отговори
Оффффф! преди 4 години
До аман беБез паника моля! Няма да се затриете!Колкото до Русия, там условията са други - липсва пренаселеност, а хората са едри и здрави физически. Не са като дребните китайчета или кекавите италианци.И в Германия има вирус, но смъртността е 0,8%. Не вземат кой знае какви мерки. Просто са германци.Не мисля, че и тук ще имаме особени проблеми. Засега умират само взели-дали старци.Само паниката е голяма.Не си стойте вкъщи! Отивайте на работа!Залудо работи! Залудо не стой!
11
6
 
3
 
! Отговори
ili преди 4 години
До аман бе : Хората от типа : тъй казаха по тИлИвизЪрЪ" - или неспособността да мислиш .. Това си ти
10
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аман беИ Китай - те пратиха лекари и оборудване в Италия! И всичко това докато жалкият ЕС седи отстрани и гледа безпомощно. Това са "ценностите" на ЕС, дами и господа, докато сте добре и имаме интерес, с вас сме! Стигне ли се до война, пандемия, масова смърт и т.н., ние се скриваме в дупките си в Брюксел, защото сме пълни мишоци. Ето това е ЕС с няколко думи ;) дали имаме полза от него, как мислите?
9
15
 
45
 
! Отговори
аман бе преди 4 години
И да слагате минуси все тая!В момента единствено Русия помага на Италия,*** сбъркани!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредния папагал, демократ бил
7
9
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Нещата с вируса са много прости- вирусът в началото беше малко смъртоносен с цел да се разпростира (заразява) и да не убива приемниците си -в последствие като останови 'огнище" почва да става смъртоносен и така сам се "затри' защото уби повечето си приемници -Така стана в Китай -така ще стане и в Италия! Това е нещо като горски пожар -Правите една бразда без дървета и оставяте огънят да изгори всичката гора до браздата!
6
0
 
11
 
! Отговори
Според преди 4 години
някои германски специалисти, ако до края на лятото не се създаде ваксина или намерят действително ефикасни лекарства, то есента е възможно вирусът да се развихри още по-силно.
5
1
 
24
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
Типичното европейско нищоговорене.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми изглежда като 10 на 200 души!Говореше се за липса на имунитет от преболедувалите. Какво стана с това изследване? Говореше е за втора пагубна вълна! Какво стана и с това?
3
7
 
27
 
! Отговори
баси ЕС преди 4 години
Зарязахте Италия на произвола на съдбата...
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя холандски *** да си гледа в неговата държава как има 200 жертви и 2500 случая а не да ръси акъл тука
1
11
 
23
 
! Отговори
Аъя преди 4 години
Истината, че това ще продължи поне 3 месеца и да се надяваме поне до септември да се нормализират нещата