COVID-19 засяга повече мъжете, но защо?

Учените обсъждат дали е заложено генетично, или е въпрос на поведение
27 мар 2020 07:10, Нели Христова
66
COVID-19 засяга повече мъжете, но защо?
Снимка: БГНЕС

Групите, които са засегнати най-тежко от COVID-19 вече са добре познати - по-възрастни хора или такива с вече съществуващи заболявания или слаба имунна система. Заедно с тези специфики, стана ясно, че повече мъже, отколкото жени дават положителни проби. И не само това - леталният край е по-вероятен при мъжкия пол.

За първи път тази тенденция бе забелязана в Китай, където анализите показват, че процентът на смъртност сред мъжете е 2,8%, а сред жените 1,7%. Това се повтори и в Италия, Франция, Германия, Испания, Иран и Корея.

В Италия, 71% от починалите са мъже, а данните от Испания показват, че два пъти повече мъже са издъхнали от коронавируса, отколкото жени.

Но какво прави мъжете по-податливи на COVID-19?

"Искреният отговор е, че нито един от нас не знае какво причинява тази разлика", казва професор Сара Хоукс, директор на UCL Centre for Gender and Global Health, пред The Guardian.

Една от вероятните причини според учените е пушенето от по-ранна възраст. В Китай 50% от мъжете и едва 2% от жените пушат. Затова експертите там предполагат, че разликата е породена от състоянието на белите дробове при пушачите и непушачите. Тази хипотеза е подкрепена от изследване, публикувано миналия месец, което показва, че 26% от хората, които са имали нужда от интензивна грижа или са починали, са пушачи.

Пушенето може да служи и като разпространител на заразата - пушачите докосват устните си по-често, а може и да си споделят цигари, върху които се намира вируса.

Някои поведенчески фактори може би също оказват влияние. Според едно изследване мъжете мият ръцете си по-рядко, не използват сапуна толкова често, по-рядко търсят медицинска помощ и са склонни да не се вслушват в съветите за безопасност.

Ала тези причини са прекалено повърхностни, за това според експертите има по-фундаментални биологични фактори, които стоят в основата на тази разлика.

В Италия 28% от мъжете и 19% от жените са пушачи - разликата не е толкова екстремна, колкото в Китай, но въпреки това мъжете, които са починали от COVID-19, са повече от жените.

"Наблюденията ни показват, че тази тенденция се запазва сред болните не само в Китай, но и в Испания и Италия. Забелязваме го в много разнообразни страни, а това ме кара да мисля, че има нещо универсално, което допринася за това. Не мисля, че пушенето е водещият фактор", казва Сабра Клайн от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Предишни изследвания, включително и едно проведено от Клайн, разкриват, че мъжете имат по-ниска вродена антивирусна реакция на имунитет към редица инфекции, включително хепатит С и ХИВ. Проучвания при мишки предполагат, че това може да важи и за коронавирусите, въпреки че конкретно COVID-19 не е проучен.

"Може би имунната система не реагира подходящо, когато засече вируса", казва Клайн.

Хормоните също може да са от значение. Доказано е, че естрогенът повишава антивирусната реакция на имунните клетки. А много гени, които регулират имунната система, са кодирани върху Х хромозомата (от които мъжете имат една, а жените имат две) и така е възможно някои гени, участващи в имунната защита, да са по-активни при жените, отколкото при мъжете.

Ала засега тестовете и изследванията са още в ход и коя е истинската причина за това мъжете да са по-податливи на COVID-19 остава мистерия. По думите на Клайн съвсем скоро може би ще имаме отговор и на този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не казва че това е бактериологично оръжие изпуснато от Китайска лаборатория. При война кои се бият Жените или Мъжете. Много ясно че този вурус е насочен срещу мъжете щото те са военната сила. Кой друг вирус издържа извън организъм 9 дни. Някой по учен може ли да ми каже поне един вирус.
32
1
 
9
 
! Отговори
Ован преди 4 години
Вкратце : Феминизирайте се слагайте си дилдаши в отверститята и ше има здраве и берекет. Макр положението да е трагично, не може да не предизвикат усмивка пасквилите на докторката от жендър института :)))
31
0
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 33: Защо мислиш.че в България са по малко ?При направени тука 2-3 хиляди теста което е НИЩО :)Тук има хиляди болни или заразени преносители само. В Италия има поне милион :)
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вирусът е женски, отмъщава
29
8
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Анонименdo 34 ami malko cheren humor.....Amerika iska da dominira vav vsichko !!! Ubedena sam ,che te spretnaha tozi nomer na Kitai I respektivno na celia sviat !!! Liderstvoto vze da im se izplazva.I hop Svetovnaa kriza (pandemia,to kato na voina ) !!! Kolko udobno nali...pomislete...predi da naskachate varhu mi ...
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази нощ САЩ излязоха на първо място по брой заразени от коронавирус, изпреварвайки Италия и Китай. Заразните там са вече 85 хиляди. Така е като не се взимат мерки навреме
27
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как я направиха тази статистика,като мъже вече не останаха.Или са обратни,или са *** или и те самите не знаят какви са.Така че,не вярвайте на тези манипулации.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусите са много особени животинки. За да се размножават, обикновено трябва да проникнат в човешките клетки и да ги подчинят. Този коронавирус се закрепва върху едни специални рецептори по повърхността на човешките клетки. Тези рецептори се появяват върху човехските клетки след 12 годишна възраст и броят им нараства с възрастта. Това обяснява защо този вирус не може да направи нищо на децата и млдите, а атакува възрастните и т.н.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"2.8% срещу 1.7% Да ви имам голямата разлика."Да, "само" 1,64 пъти, нищо работа.Математиката е сложна наука...
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия с въпрос, чийто отговор е въпросът!Или много интелигентна(!) или слабоумна скотоумница! ***, до скоро пишеше за предимствата на аналния секс и изведнъж стана специалистка по вирусология! Свалям шапка!
23
4
 
30
 
! Отговори
Бай салам преди 4 години
Това показва, че вируса е проектиран като" Боен " и естествено в лабораторни условия от човека.После е пуснат с определена цел , основно икономическа.Със сигурност тези, които са го създали знаят и как се лекува, но изчакват за да постигнат основните си цели. Явно има още време да се развие пандемията в главите на хората
22
16
 
4
 
! Отговори
Глупава статия преди 4 години
2.8% срещу 1.7% Да ви имам голямата разлика.
21
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се дължи на по-големия вербален тормоз, който понасят мъжете в семейството.Всеки мъж ежедневно е засипван с обвинения като: стига си пил, какво си я зяпнал тази, смени си чорапите че миришат и тн.Към всичко това се прибавят работата при по тежки условия и особено важно да се подчертае- негледането на турски сериали.
20
14
 
28
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Защото мъжете ходят на работа, а голяма част от жените си седят по къщите.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е защото е проектиран от военните.
18
5
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Мъжете са по хубави от жените.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе, полът е социална конструкция и това са долни инсинуации за да се подкопае светлото бъдеще на ***-либералната утопия.
16
0
 
35
 
! Отговори
И ко стана? преди 4 години
Информация е за чъже и за жени,нъл тъй? А ЕС цапочна да ни убеждава,че има още 57 пола-за тях някаква информация няма ли да дадат? Или забързо забравиха милионите,хвърлени за промиване на мозъци, за лъжи,лъжи,лъжи,филми,"соц.проучвания" и т.н.Извода е-каквото посееш-това ще пожънеш!Сееш мерзост и гнусотия-жънеш смърт! Примери-Содом и Гомор, Потопа,Комунизма! А с ината си да продължават гнусните програми за деца и тяхното отвличане идаване на гей двойки-това се очакваше! ПОКАЙТЕ СЕ!
15
5
 
34
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Просто е - една жена си мие ръцете в пъти повече и то без да иска - с чинии, пране, измиване на продукти за готвене, при чистене. Все на чешмата са жените.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Защото преди 30 години не умираха... Стига политика, стига агитация. Всички сме смъртни, всички сме потенциални жертви. Смирете се, не бъдете алчни и лоши. Сега наистина трябва да се обединим. Трудно е, но трябва. Началото е да не политизираме всичко.