COVID-19 засяга повече мъжете, но защо?

Учените обсъждат дали е заложено генетично, или е въпрос на поведение
27 мар 2020 07:10, Нели Христова
66
COVID-19 засяга повече мъжете, но защо?
Снимка: БГНЕС

Групите, които са засегнати най-тежко от COVID-19 вече са добре познати - по-възрастни хора или такива с вече съществуващи заболявания или слаба имунна система. Заедно с тези специфики, стана ясно, че повече мъже, отколкото жени дават положителни проби. И не само това - леталният край е по-вероятен при мъжкия пол.

За първи път тази тенденция бе забелязана в Китай, където анализите показват, че процентът на смъртност сред мъжете е 2,8%, а сред жените 1,7%. Това се повтори и в Италия, Франция, Германия, Испания, Иран и Корея.

В Италия, 71% от починалите са мъже, а данните от Испания показват, че два пъти повече мъже са издъхнали от коронавируса, отколкото жени.

Но какво прави мъжете по-податливи на COVID-19?

"Искреният отговор е, че нито един от нас не знае какво причинява тази разлика", казва професор Сара Хоукс, директор на UCL Centre for Gender and Global Health, пред The Guardian.

Една от вероятните причини според учените е пушенето от по-ранна възраст. В Китай 50% от мъжете и едва 2% от жените пушат. Затова експертите там предполагат, че разликата е породена от състоянието на белите дробове при пушачите и непушачите. Тази хипотеза е подкрепена от изследване, публикувано миналия месец, което показва, че 26% от хората, които са имали нужда от интензивна грижа или са починали, са пушачи.

Пушенето може да служи и като разпространител на заразата - пушачите докосват устните си по-често, а може и да си споделят цигари, върху които се намира вируса.

Някои поведенчески фактори може би също оказват влияние. Според едно изследване мъжете мият ръцете си по-рядко, не използват сапуна толкова често, по-рядко търсят медицинска помощ и са склонни да не се вслушват в съветите за безопасност.

Ала тези причини са прекалено повърхностни, за това според експертите има по-фундаментални биологични фактори, които стоят в основата на тази разлика.

В Италия 28% от мъжете и 19% от жените са пушачи - разликата не е толкова екстремна, колкото в Китай, но въпреки това мъжете, които са починали от COVID-19, са повече от жените.

"Наблюденията ни показват, че тази тенденция се запазва сред болните не само в Китай, но и в Испания и Италия. Забелязваме го в много разнообразни страни, а това ме кара да мисля, че има нещо универсално, което допринася за това. Не мисля, че пушенето е водещият фактор", казва Сабра Клайн от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Предишни изследвания, включително и едно проведено от Клайн, разкриват, че мъжете имат по-ниска вродена антивирусна реакция на имунитет към редица инфекции, включително хепатит С и ХИВ. Проучвания при мишки предполагат, че това може да важи и за коронавирусите, въпреки че конкретно COVID-19 не е проучен.

"Може би имунната система не реагира подходящо, когато засече вируса", казва Клайн.

Хормоните също може да са от значение. Доказано е, че естрогенът повишава антивирусната реакция на имунните клетки. А много гени, които регулират имунната система, са кодирани върху Х хромозомата (от които мъжете имат една, а жените имат две) и така е възможно някои гени, участващи в имунната защита, да са по-активни при жените, отколкото при мъжете.

Ала засега тестовете и изследванията са още в ход и коя е истинската причина за това мъжете да са по-податливи на COVID-19 остава мистерия. По думите на Клайн съвсем скоро може би ще имаме отговор и на този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
7
 
! Отговори
ДО 5 ЛОШО преди 4 години
ПАЛЯЧЕ ВИЖ СТАТИСТИКИТЕ СМЪРНОСТТА В КИТАЙ Е ТАКАВА ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЗАБОЛЕЛИТЕ СА ИЗЛЕКУВАНИ И МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ КРАЙНА СТАТИСТИКА В ЕВРОПА СМЪРТНОСТТА Е ОКОЛО 40% ЗАЩОТО ИМАШ БАЗА ДАННИ НА МОМЕНТНО СЪСТОЯНИЕ ТИ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДВИДИШ КАКВА ЩЕ Е СМЪРТНОСТА НА ОСТАНИЛЕТЕ БОЛНИ СЛЕД КАТО ПРОДЪЛЖАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО СПРЕТЕ ДА РАЗПРОСТРАНЯВАТЕ ЛЪЖИ И ДА ПОВТАРЯТЕ ЛЪЖИ КАТО ПАПАГАЛИ В ИТАЛИЯ СМЪРТНОСТТА Е 50% ИСПАНИЯ ОКОЛО 45% МИСЛЕТЕ С ЧУТОРИТЕЕ СИ .КОГАТО СПРЕ ПАНДЕМИТА И ВИДИМ РЕАЛНИТЕ ИЗЛИКУВАНИ И УМРЕЛИ
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Делете и болните по полов признак,умници.
11
4
 
22
 
! Отговори
народа преди 4 години
ЗА 30Г.САМО ЛЪЖИ НЯМА НИТО ЕДНА ИСТИНА КАЗАНА ОТ ЖУРНАЛИСТ СЛУЖЕЩИТЕ НА МАФИЯТА И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЛУЖАТ НА НАРОДА.ЖИРНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ИМАТ ПОВЕДЕНИЕ НА СЕЛСКИ КЛЮКАРКИ ОТ ПАЗАРА.НО С ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА ЧЕ ОБСЛУЖВАТ МАФИОТСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ.ВСЯКА МЕДИЯ Е ТАКАВА БЕЗ РАЗЛИКА НЯМА СВОБОДНИ МЕДИИ.
10
1
 
13
 
! Отговори
Nev преди 4 години
Защото има ***, които търсят евтина сензация в незначителни събития и неща!
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вчера пишеха,че пушачите се заразяват по-малко,сега обратно.Нищо,важното е да има статии.
8
6
 
16
 
! Отговори
112 преди 4 години
До Анонимен 8 Абе, гений, хората са ти написали за смъртността на ВЕЧЕ БОЛНИТЕ, а не кой ходи на работа и кой не...
7
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Западна Европа и САЩ не ми говорете. Там масово жените си седят вкъщи, а мъжете им работят, следователно имат повече контакти и ходят на повече места, на които може да се заразят
6
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото мъжете продължават да ходят на работа, да пазаруват. Като се приберат са натирени в някоя отделна стая. А жените остават в къщи с децата. Голяма сложнотия и мистерия, няма що.
5
7
 
42
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
А, транссексуалните не ги засяга, нали ?Няма никаква генетика. Причината е, че мъжете се събират повече на обществени места - в Италия и Испания на мачове, в Иран по улиците.Стига сте всявали паника !30 години в България умират хора без време. България е шампион по ракови заболявания, по инсулти, по инфаркти, по диабет ...Сега голяма загриженост проявява Бойко Борисов.А, досега ?
4
7
 
36
 
! Отговори
Лошо преди 4 години
Човечеството е толкова затъпяло, че заради вирус с под 3% смъртност и последвалата паника ще унищожи собствената си цивилизация, може би за добро.
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последните дни умират повече жени при това границата слезе много много надолу като възраст.
2
4
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Айде сега почвайте да променяте генома на мъжете. Ей не дърпайте дявола за опашката. Да се забранят всякакви лабораторни опити с ДНК, РНК, всякакви манипулации. Просто жените дишат повече диафрагмено. Сдържането на дъха тренира белия дроб. Мъжете дишат с гръдния кош.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във втората част на статията е отговорът. Начинът на функциониране на имунната система при жените и при мъжете е различен. Първите затова са и по-дълголетни. Пушене, хигиена и нездравословен начин на живот са само утежняващ фактор не само при този вирус, а и при повечето заболявания.