Наши работници се върнаха, ще се включат ли в земеделието?

Експерт: Въпросът трябва да бъде решен законодателно
Обновена: 31 мар 2020 20:00 | 31 мар 2020 20:00, Веселина Йорданова
55
Наши работници се върнаха, ще се включат ли в земеделието?
Снимка: БГНЕС

Българските сезонни работници се върнаха у нас заради кризата.

Според последните данни от годишния доклад "Трудовата мобилност в Европейския съюз 2019" на Европейската комисия, България е една от основните страни, изпращаща работници в други европейски държави, отбеляза Атанаска Тодорова, главен ксперт в КНСБ пред БНР.

Още по темата
"България е една от петте държави донори на работна сила наред с Румъния, Полша, Италия, Португалия. Българите работят в сектор сезонна заетост – земеделие. Те работят в Испания, Италия, Германия, Англия, Гърция, Франция. Най-много - 350 000, са българите в Испания", обясни тя.

Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието, коментира, че рестриктивните мерки в районите със селскостопанска дейност силно повлияха върху работната ръка.

Отлив на сезонни работници от Източна и Югоизточна Европа и прибирането им в страните на произход може да постави под въпрос събирането на реколтата. По думите й има шанс тези българи да се включат в българското земеделие, но това е въпрос, който трябва да бъде решен организационно и законодателно.

Разпространението на коронавируса повиши риска в селскостопанския сектор от парализиране на работата на много ферми и в Европа, и у нас, което допълнително може да затрудни осигуряването на хранителни продукти на вътрешния и на външния пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
17
 
! Отговори
8 преди 4 години
Как точно ще се включат? Ще жънат житото със сърпове ли? То друго земеделие ние нямаме
25
0
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
А посмали малко.Средната нетна заплата в София е 1430 лева.Ти пишеш,че студент вземал по 4000 лв.Как тогава средната заплата е три пъти по-ниска?
24
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 24,Ти да не плащаш по 800лв парно? Къде е занижено парното, в сусурлево ли? Ти маймискаш да си живееш на селото *** баша ти и да взимаш европейска заплата като нощна охрана май а? Напрегни си сивата клетка и можеш да взимаш за каквото може да ти влезе в кратуната.
23
1
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Май сте говорили с брадчед ти по няколко ракии.Няма работодател който да даде за една работа 3000 КАТО средната е малко над 1000 след данъци,и то за труд без никаква добавена стойност.Такива балъци НЕМА.
22
2
 
9
 
! Отговори
Ерту преди 4 години
То плъховете първи напускат потъващия съд
21
5
 
18
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
София не е цялата страна.В другите градове е често срещано за работа,изискваща висше образование да се плаща под 1000 лв нето заплата.Че в София ви дават добри заплати е ясно.Че плащате парно на занижени цени също е ясно.Че се отклоняват средства от еврофондовете за София вместо за други региони също е ясно.Така че няма нужда да правиш обобщения от софийските заплати за цялата страна.
20
4
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Ще се включат те. Те на запад за един месец изкарват едногодишна БГ заплата, че и им остава. Ще покисят тука няколко месеца и после пак, наесен с песец по самальотите. Живи и здрави.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма шанс да се дключат при надница 2 лв на час.
18
15
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Недей обяснява на бачкатор какво е квалифициран труд. Няма да те разбере. Той си мисли колко са много 2000 евро в Германия,а реално тия пари ги взима работлив студент в София...
17
17
 
12
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Извинете, братовчед ми със средно работи в склад в Божурище и взима 3000лв. заплата с извънредни смени. Нещо малко се ограмотете тука колко са заплатите. От бюрото по труда по младежка заетост дават 1200лв. за работа на шега. Ние взимаме 1200 от бюрото по труда и даваме 2000 от нас и става 3200 заплата за junior човек в немска компания. Доста по-добре от бачкатор в Германия, повярвай ми. След години заплатата става двойна , тройна и четворна. Ама тоя тип труд не е за "интелектуалци", като тебе.
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Parvo gi izgonihte za da zaemete vsi4ki svobodni robski mesta za slugi za 500 lv. A sq zlobeite 4e zapadnoto robstvo i sluginaj e po-plateno ot bulgarskoto. V Ispaniq i Angliq edin bera4 moje da si kupi aifon da sedi na toplo i da si plati naema da se hrani normalno. V bg si4ki jiveete s mama i tati 4e 500 lv ne vi stigat za kvartira i baba i dedo vi maknat qica ot selo .Socialni paraziti i neuda4nici s titla i 500 lv za cigari i kafe i toaletna artiq
15
10
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 15, ти като си по почивкитв къде ще ходиш по великден и за майските?
14
9
 
17
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
1000 евро взимах като студент в София, когато работех в склад преди 10 години. Доста глупаво изказване, на доста нископлатен бачкатор. Сега толкова взимам на 2-3 дни работни, кажи речи. Разбира ти главата на тебе от квалифициран и ценен труд. 1000-2000 евро в момента плащаме на студент, драги ми смехурко. IT компания в София. Малко си свери часовника колко се плаща тука за квалифициран труд. Доста по-добър стандарт на живот ще имаш, отколкото на осморазряден бачкатор в Германия.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си , колега, и аз това че чудя, що за *** се е върнала тези дни, аз мога да си стоя срокойно в Испания и да чакам да мине кризата , а те още на другия ден хукнаха към границата
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тенденцията храната да поскъпването, ще се запази. Много професии ще загубят предишната си тежест. Помощите ще са за оцеляване и то не толкоз колкото свикнах някой от етноса. Скоро в земеделието ще има по добро заплащане. Тези които са на течението да се замислят отсега.
11
20
 
16
 
! Отговори
Az преди 4 години
Българите от чужбината се върнаха с пандури и евракис в джоба, не ги мислете. Ганята да си гледа в паницата където работи за 600лв и какво ще прави с кредита за панелката и беемвето. Хората които опъват каиша за 1000-2000 ойро на запат нема да бачкат за жълти стотинки, защото ценят труда си, не като Ганята дето живее с компоти, манджи и пенсията на майка си!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ви липсваха работниици, давайте им по 30-50 еврака на ден и са ваши
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не останат, а отидат да берат на онези ягодите, да се отказват от гражданство. Не може да се сещат, че са българи само когато им изнася. Сега заради тях и вирусите им седим под карантина и теглим дългове. Ако пак духнат, пак ние ще оправяме всичко и пак те ще ни се хилят колко сме смотани, докато мият чинии!
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Границата като се затвори няма да могат да излизат повече заради заразата. Остават тука на ниски заплати и това е.
7
3
 
20
 
! Отговори
NZ преди 4 години
Тези, които се завръщат не са от тези, които работят.