Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?

Ваксината срещу туберколоза може да се окаже полезна срещу вируса
1 апр 2020 21:35, Нели Христова
229
Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е една 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19? Напоследък често се говори за ваксината срещу туберколоза, която може би ще се окаже оръжие срещу коронавируса. Но дали е така?

"Картата на разпространение на COVID-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати", казва проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина пред БНР.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

"Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, също тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст", обяви тя.

"Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове", каза още тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

"България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то картата на разпространение на ковид се припокрива и с картата на 5G мрежата. И то удивително точно се припокрива! До толкова точно, че можеш да правиш предсказания по нея кои ще са следващите изгоряли. Също се припокрива и с местата с най-голямо замърсяване на въздуха с азотни окиси май беше. И там много добре пак. Та кво правим в такъв случай?
14
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А плюеха по комунизма и искаха западна демокрация.
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От така прочетеното да разбирам, че според професор Деспотова болните в Германия трябва да са на възраст под 22 години, защото тогава е спряна ваксината. А дали е така?
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което пак ме навежда на мисълта, че някой без да иска направи Китай грейт агейн.
11
6
 
54
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
Това че ЗАПАДНА ЕВРОПА НЕ признава нищо Източно ... И мразят Славяните и Източноправославните ..... е техен проблем ! Понякога обаче това им изиграва много лоша "шега" , както в този момент на здравна криза ! В 90 процента отричат и подхождат с огромно недоверие към всичко Източно и дошло от бившия "СОЦ ЛАГЕР" , което е огромна грешка ! В "СОЦ ЛАГЕРА" има също много интелигентни и умни хора - никак НЕ случайно - "изсмукват" "МОЗЪЦИТЕ НА ИЗТОЧНИТЕ НАЦИИ" с ... МНОГО ПАРИ ! ....
10
0
 
8
 
! Отговори
до бачо преди 4 години
всяко нещо има изключения, ама без ваксината нямаше да са само двамата
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксината беше наследена от преди 1989 г г. защото комунизма беше премахнат от деморацията.
8
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър повод антиваксърите да се замислят.
7
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това го откриха американски екип в Ню Йорк с българска докторка там Виолета Руменова. Страшно гадже и умна. Брей, де моят късмет де.. с моята блондика:)
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох много подробно статия от български лекар, където се описва какви ваксини са слагани на хора та от разви държави. Вречатляващи са няколко неща. Ваксината, която е измислена в САЩ се слага до към 60-та година и после спират да я слагат, защото туберкулозата изчезва. В Китай също спират слагането на БЦЖ ваксина през 65 та година и пак започват през 75-та. 10 години не слагат ваксина на децата. В Италия и Испания никога не са слагали ваксина. В Източна Европа слагаха ваксина на всички деца
5
10
 
29
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
Абсолютно съм убеден , че има някакво предпазно действие срещу новия - добре направен в някоя лаборатория - ВИРУС. Никак НЕ случайно говорим за значително по - малко случаи ( Особено смъртни ... ) В Държавите , които редовно са я прилагали !!! Източна Германия , Русия , Латвия ( Където няма нито един смъртен случай ! ) , Литва , Беларус ( А те дори нямат и карантина ! ) , България ..... Дори си мисля , че минимум едно 6-7 от починалите 10 тук - ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА ИМ - НЕ Е КОРОНАТА!!!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия вече е прочетох пет пъти от различни източници преди повече от ден !
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не.
2
49
 
8
 
! Отговори
Бачо преди 4 години
Тя тая ваксина от туберколоза не може да предпази, вие за корона я тамъните. Имам приятели, които преди десетина години се разболяха от туберколоза. Бяха на по 30-35г. Със сигурно са им били всички ваксини по време на соц-а.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да,най-вероятно.защото тези държави,които не са я имали като задължителна,сега страдат най-много.