Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?

Ваксината срещу туберколоза може да се окаже полезна срещу вируса
1 апр 2020 21:35, Нели Христова
229
Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е една 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19? Напоследък често се говори за ваксината срещу туберколоза, която може би ще се окаже оръжие срещу коронавируса. Но дали е така?

"Картата на разпространение на COVID-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати", казва проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина пред БНР.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

"Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, също тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст", обяви тя.

"Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове", каза още тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

"България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Ти тая биология я разнасяш навсякъде,във всички статии май? :)
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28бактерия и вирус са съвсем различни същества,бактерията е автономен организъм,самовъзпроизвеждащ се и е хиляди пъти по-голям като размер,вируса е рнк код,част от днк веригата и не е самостоятелен организъм,не може да се размножава самостоятелно,а само чрез чужда клетка,на която променя програмираното днк
33
5
 
39
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Ваксината не те предпазва от заразяване. Но ако са ти правили ваксина, прекарваш болестта по-леко или въобще не се заразяваш.
32
4
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Айде сега Антиваксърите да не се обаждат :D
31
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми ако искатр не се ваксинирайте срещу едра шарка.Болестта е прекрасна ако я преживеете ще приличате на плашила все едно са ви заливали с киселина или вряла вода.Що се ваксинирате? Реално погледнато ако спрат ваксинациите рязко ще скочи смъртността а това е начин за депопулация на простосмъртните.Всеки *** учил до девети клас биология би трябвало да знае как работи имунната система ако въобще е чел учебникът.Вредни били ваксините.Какво е полезно? Ракия,чалга и селфита?
30
1
 
32
 
! Отговори
истината преди 4 години
учените на 21 век ги няма въобще. Всичко което сме изобретили е до 20в. всички от този век дотука е само копиране
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички ваксини съдържат тежки метали. Тези с тежките метали бяха иззети от здравните мрежи. Например знам, че такава ваксина беше иззета от употреба в САЩ някъде през 90-те години.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятам,че проблема с вируса ще свърши,когато Силните на деня постигнат това,което целят с тази пандемия и изведнъж ще се навери лекарство
27
8
 
24
 
! Отговори
БГ-дядо преди 4 години
Вярвам само на компетентните БГ-***. Те знаят всичко по въпроса с ваксините,защото са защитили по няколко доктората ,дундуркайки количките в кварталните градинки.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък картата със замърсяване с азотни окиси е направо потресаваща. Тази карта с данните в нея е направена от европейска космическа станция. Най замърсените места са няколко. Най чисти откъм такива окиси са Румъния, България и Гърция. И колкото по-на запад се отива толкова е по-замърсено. Но най-впечатляващото е, че най-голямото замърсяване е над Северна Италия и над Мадрид, както и на някои области на Франция и Белгия, но не чак толкова.
25
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема с ваксините е, че съдържат тежки метали, които могат да увредят малките. Ако жега произведени грамотно-никой дума нямаше да каже с-у тях. Сега са основна причина за аутизъм при децата.
24
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Защото може би туберкулозната бактерия е близка с тази на короната.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смирненски умира в 1923 г. на 25 г. след като няма пари за ваксина и лекарства. Превратът от 9 юни 1923 г. оставя Смирненски без храна и лекарства за цели два дни.
22
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
туберкулозата се причинява от бактерии,а не от вируси,не виждам връзка,освен ако някой от химическите съставки да има някакво влияние,или е случайност
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Създателите на ваксината трябва да са били гении след като и след 100 години все още ваксината е актуална и върши работа даже и при Covid
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния дали са ваксинирали децата с БЦЖ?Защото,ако са ваксинирали ,цялата теория пропада!
19
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ваксините са много важно нещо особено за тежките болести.Антиваксърите са си неуки суеверни селяци дошли в големият град решили да бъдат "фиешън" и да изглеждат много отрворени и в час с последната мода. Преди време някаква такава ми обясняваше как не трябвало да се пият лекарства,витамини,хранителни добавки и тн.Да разчита само на позитивна енергия и някакви планински кристали които имали турбо-енергия от извънземните.И тя беше антиваксър... Тия са некви *** и с психични проблеми.
18
41
 
5
 
! Отговори
Епа я преди 4 години
Антиваксарите никъде не са отишли. Даже се множат. Ще видим кой, на кого ще се смее като ви инжектират с отрова доброволно и докога ще изкарате. Няма да се плашите, ще ви направят пълна разбивка на ваксината с презентация и доказателства преди да ви го сложат. Такива послушни овце като вас са мечта за всички управници.
17
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай съобщиха за първи починал от нов вирус.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става въпрос за старите, че са защитени от ваксината. На младите нищо им няма и без ваксина.