Глобализацията - жертвата в дебата за вината в кризата

Историята на човечеството също е история на неговите болести
5 апр 2020 12:23, Екип на Bloomberg
50
Глобализацията  - жертвата в дебата за вината в кризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Светът е притихнал така, както никога досега. Коронавирусът се разпространи бързо и блокира глобално икономиката. Затова мнозина призовават за радикални икономически ограничения дори след кризата. Други посочват глобализацията за виновна за факта, че вирусът се е разпространил изобщо. Всъщност глобализацията е жертвата в дебата за вината и невинността в условията на настоящата световна здравна криза, пише в свой анализ за Die Zeit проф. д-р Карл-Хайнц Паке, преподавател по икономика.

"Историята на човечеството също е история на неговите болести. Първите сведения за епидемия датират от 430 г. преди новата ера. По това време епидемията в Атина е взела живота на около една четвърт от населението на Атина. През 14 век чумата е покосила 25 млн. души в Европа и Азия. През 1519 г. до осем милиона души в Централна Америка са починали от едра шарка. А испанският грип засяга най-малко 25 милиона европейци, американци и азиатци след Първата световна война. Много преди интензивната глобализация през втората половина на 20 век епидемиите и пандемиите са причинили милиони смъртни случаи по целия свят. Било е въпрос на време опасна болест да се разпространи в глобално свързания свят. Въздушният транспорт днес направи възможно хората от три континента да се заразят само за 24 часа", се посочва още в анализа.

Това означава ли, че глобализацията трябва да бъде ограничена или пренебрегната?

Според автора отговорът е категорично отрицатален.

"Над тридесет милиона души са починали от ХИВ/СПИН от 70-те години насам. ХИВ инфекцията е сигурна смъртна присъда от много години. Ако носителите ѝ могат да живеят разумно нормален живот днес, то това е в резултат на глобалните изследвания. Когато лекари от цял свят пътуват до Западна Африка, за да се борят срещу вирусната хеморагична треска ебола, това пак е постижение на международното сътрудничество. И ако маските, респираторите и дезинфектантите могат да бъдат изпратени навсякъде само за няколко дни, това е възможно отново благодарение на глобалната ни инфраструктура", посочва още Паке.

Още по темата четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,работата е сериозна,стойте си в къщи,но ако Плевнята се окаже прав,това означава,че пандемията ще продължи около 3 години,той така каза.Ужас!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко *** станаха свърхбогати и само гледат числата как им се пълнят сметките !!!! И при едни непредвидими обстоятелства първо те реват !
18
9
 
8
 
! Отговори
Едно Ще Ви Кажа преди 4 години
Китай е Невинен, че Кри, Лъга и Арестува Лекари!!
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобализацията помага една шепа хора да стават свръх богати. Богатите държави стават още по богати. Бедните губят своята икономика. Материалните неща вземат превес и хората губят своята духовност. Измества се смисълът на живота. И хората се превръщат в бездушни същества Егоизмът ни прави нещастни. Води до пълен срив.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, ние ще си лежим на сянка и ще чакаме да дойде неволята както обикновено.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БилиПълен хаос е и с образованието и плащат огромни суми на професорите и за Еразмус и после са безработни.
14
1
 
18
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
Мислиш с понятията от преди век и половина.Глобалното село е света на финансовия капитал.Той е все по-денационализиран.Не им трябват "колонии", а лесен достъп до всякакви ресурси на всяка територия. Държавния суверенитет им е най-големия дерт.
13
3
 
20
 
! Отговори
Били преди 4 години
Глобализацията и печалбарството без дългосрочна визия.Така например - ресторантите в Севрна Италия гледат да назначават азиатци, за да спестят веднага от зпалати.В дългосрочен план - губят като общество.Мласдите им хора нямат възможност за започване веднага на работа каквато и да е.Много е важно за едно общество гражданите му да имат достъп до работа веднага - ако нямат претенции каква.националния им капитал изтича и стават лесни жертви на епидемии и други привнесени от вън проблеми.
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобализацията е само начин на експлоатация на колонизирани държави. Сега сами ще си садят картофите и берат краставиците. Адидаските и Пумите да ги шият германците.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, разбира се, че не са виновни мърлявите пазари на китайците и тоталното им безхаберие, довело до разпространение и извънредни мерки 3 пъти за последните 10 години, а глобализацията. Защо да не изместим фокуса от причината и проблема. ХАХАХ
10
9
 
2
 
! Отговори
Глобализацията е преди 4 години
само средство. За съжаление и без нея и нейната инфраструктура, който и да е нов вирус рано или късно ще обиколи света. Защото дори и да приемем, че по някакъв начин страните се затворят и съществуващите транспортни връзки се преустановят, няма начин да се спре нито миграцията на птиците и насекомите, нито въртенето на Земята и свързаните с него ОАЦ и въздушни течения.А това означава да си дадем сметка и да преосмислим необходимостта/подготовката си за последващо безразборно щъкане напред-назад
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че глобализацията стои в основата на разпространението.
8
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее нашия ЕС, долу Русия и Китай и тяхната чyма.
7
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята се повтаря, доброто ще победи, демокрацията ще възтържествува, комунистите ще бъдат натирени знаете къде.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се наложи да се разделим с част лот дивотиите в т. н. глобализация. Тези епидемии, ще се случват все по редовно занапред. Ако не се ориентирам след ковируса, следващия ще ни светне за какво иде реч. И няма нужда да ни казват това или онова. Хората сами ще се ориентират и променят начина си на живот и местообитанието.
5
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да затвори туризма и границите и да излезе от ЕС както Англия. НАТО може да остане само ако САЩ направят военни нзаводи за 100 милиарда долара в България.
4
6
 
4
 
! Отговори
Антиутопия преди 4 години
Гладни сме жертвите докато гледаме парада на Пинки и Мозъка
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са днес жертвите????
2
21
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
2020 не може да ограничите "глобализацията". Просто няма как ...
1
4
 
10
 
! Отговори
АнтиУтопия преди 4 години
Пинки и Мозъка цанят да наложат световен резерват ,че станахме много и взехме да се събуждаме