Лъжи заради "ерата на здравето" – крие ли Туркменистан случаите на COVID-19?

Страната не е отбелязала нито един заразен, но възможно ли е това?
7 апр 2020 21:35, Нели Христова
65
Лъжи заради "ерата на здравето" – крие ли Туркменистан случаите на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Докато почти всички държави в света сякаш за застинали, в Туркменистан, в деня на здравето, ще се проведе масов маратон по колоездене. Според статистиките, в държавата от Централна Азия няма нито един случай на заразен с COVID-19. Но може ли да се вярва на данни, дадени от правителство, което е известно със своята цензура?

"Официалната здравна статистика от Туркменистан е абсолютно ненадеждна", казва професор Мартин Макки от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, който е изучавал туркменската здравна система, пред BBC.

Не е изненада, че никой не вярва на Туркменистан. През последното деситилетие, държавата твърди, че няма нито един човек, заразен с ХИВ/СПИН, който да живее там. Твърдение, което е невъзможно. А преди това множество епидемии са били прикривани, включително и епидемия от чума. Много от хората в Туркменистан дори се страхуват да предположат на глас, че COVID-19 може би вече е в страната им.

"Моя позната, която работи в държавна агенция, ми каза, че не трябва да казвам, че вирусът е тук и, че съм чула за него, защото ще си имам проблеми", казва жителка на столицата Ашхабад, която по обясними причини иска да запази своята анонимност.

Властите в Туркменистан уж работят по въпроса, да ограничат вероятна епидемия. Заедно с ООН, те обсъждат план за действие. Координаторът на ООН Елена Панова казва пред BBC, че този план включва координация на ниво държава, комуникация за риска, разследване на случаите, лабораторна диагностика и други мерки. Запитана дали вярва на статистиките, подадени от Туркменистан, тя отказва да даде категоричен отговор. По думите й, взетите рано мерки за ограничаване на пътуването, може да е довело до липсата на заразени.

Наистина, Туркменистан затвори всъчките си сухопътни граници преди повече от месец. Също така отмени и полетите от и до Китай и други огнища на заразата по света още през февруари. А онези, които все пак кацаха в страната, бяха пренасочвани от столицата към Туркменабад, където бе създадена специална зона за поставяне под карантина. Ала според местните, някои хора са успели да подкупят пазачите и да избегнат двете седмици на изолация в зоната.

По думите на Панова, всеки, който пристигне в страната или покаже симпоми, се тества за COVID-19. Ала тя не може да даде пълна статистика на това, колко теста се правят на ден и с колко комплекта от тях всъщност разполага Туркменистан. Не е ясно и колко са подготвени болниците за евентуална епидемия, въпреки че по думите й, те са доста добре оборудвани.

Рестрикции има и вътре в Туркменистан - пътуването е ограничено, а влизането в столицата Ашхабад става само с бележка от лекаря. Всеки ден пазарите са одимявани с пушека от тревата юзарлик, използвана в билкови лекарства, след като президентът Гурбангули Бердимухамедов заяви, че изгарянето й ще предпази вируса - ала за това няма доказателства.

Но за разлика от останалата част в света, нормалният всекидневен живот в Туркменистан продължава - кафетата и ресторантите са отворени, хората се събират за сватби, никой не носи маски, а масовите събирания се провеждат по план. Изглежда държавата отказва да признае, че е в опасност от пандемия. Но защо? Именно състезанието по колоездене може да даде отговор на това.

Президентът Бердимухамедов е най-голямата звезда и основен акцент на ежегодното събитие. А здравето е основна част от култа към личността му. Държавната телевизия редовно показва как лидерът вдига тежести във фитнеса или кара колело. Той е основният двигател на кампаниите за "здраве и щастие", заради които държавните служители, носещи идентични униформи, правят сутрешните си упражнения. Основното послание на всички тези събития е, че нацията е здрава и по този начин щастлива, благодарение на президента.

Бердимухамедов обяви управлението си за "ерата на силата и щастието". А епидемия от COVID-19 може да разкрие колко кухи са посланията му. Именно поради тази причина, правителството може да прикрие епидемията, независимо дали народът се е разболял. А това тормози професор Мартин Макки

"Видяхме как инфекцията COVID-19 се пренесе бързо от Китай във всички части на света. В тази глобализирана икономика, в която сега живеем, всяка страна е толкова сигурна, колкото и най-слабата страна в света", казва той.

"Дори и други държави да успеят да установят контрол над епидемията, съществува риск от продължаване на заразата с инфекции от онези страни, които не са успели. Изглежда, че Туркменистан може да бъде такъв пример."


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
Да, при едно нормално стечение на обстоятелствата никой нямаше да разбере даже, че има такъв вирус, ама като разбраха, че не са го направили както трябва и не е ясно какво точно ще причини.. ПАНДЕМИЯ божеее ужас 3 умрели баби.. И сега решиха да зомбират целия свят с идеята да съсипят не само Китай, ами све що им танцува по свирката.. Анатема!
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 27
Що мислиш, че Северна Корея и туркменистан подават вярна информация към СЗО?
Не бъди толкова наивен
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И защо да не е възможно, в света има 195 държави COVID-19 има в 170 държави. Защо Туркменистан да не е една от тези 25 в които няма? Освен това в сайта на СЗО има карта на заразените държави,всеки може да сравни.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кажете бе бляядове-колхозници?
Защо дъщерята на Лавров и сина на Корнела са в САЩ?
20
5
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
Туркменистан явно не попада в сферата на марионетните правителства и прави това, което прецени за добре.. Явно всички останали са се изпонасрали от 'страшните' новини с които са ги обляли обилно и в паниката чак мерки взимат, а то просто новата настинка, ама има и нещо друго, което не се оповестява... Ще видим!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18
На всеки задника е кирлив.
Трябва да го сравняваш с другите задници за да добиеш обективна представа къде си.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не отвориха ли там братята нова лаборатория за биологични оръжия и тестове на населението?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До българин
Е щом има и човешки ресурс, който трябва да се пази, що най-умните руснаци бягат в САЩ?
Защо дъщерята на Лавров е там?
Ей на едни такива едни въпросчета нито един колхозник не може да ми даде смислен отговор.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали казват ,че социалната изолация е най-сигурният лек срещу коронавируса!
Какво тогава се чудят защо в Туркменистан няма заразени ,тази държава си е постоянно в изолация!
Дори на руски граждани трудно дават виза,ако пък някой журналист получи такава той е зорко следен от полицията!
15
1
 
13
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 месеца
Когато някой откаже да играе по свирката на НСР и веднага го обявяват за лъжец,хубави и почтенни са само стъкмистиките на подчинените държави .Гледъм статистиката -стъкмистиката на Китай,ами тя от два месеца не е мръднала хахаха 81 000 заразени и два месеца нито излекувани нито нови заразени,стоя гледам и си викам ибаааааахти световната клоунада
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До българин
На какво основание освен тъпото ти русофилство твърдиш, че Русия се е справила?
Числата показват друго.
Постоянно нарастващ брой новозаразени.
Свали розовите русофилски очила.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 7
Беларус не са отричали ,че има коронавирус в държавата,дори Русия преди 20 на дни почти затвори границата с Беларус !
12
11
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
ДалиТуркменистан или друга бивша социалистическа държава "крие" колко има заразени?!Това ли е най важното днес?!Защо не напишете една статия за Щатите?! Една сържава претендираща за "истинска демокрация"А Не може да се справи с една пандемия!Гражданите и умират като мухи напръскани с мухозол! Една Русия оплювана от същата тази държава. Успя да се справи защото е предвидила във времето,Че и това може да се случи!Не може всичко да е и само "бизнес"!!Има и човешки ресурс йийто трябва да се запази!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Туркменистан правят тройна БЦЖ, един път като бебе и после на 7 и 17 г.
Направо са железно имунизирани.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 7
Те и турците бяха така.
Стискаха до последно, сакън да не развалят туристическия сезон и изведнъжа БАМ. Хиляди.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тоя английски професор защо не си гледа страната, а плаче на чужди гробища? Много загрижен го раздава.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нищо чудно и западняците да не търсят под вола теле,нали туркменските политици са техни хора!
Туркменистан не участва в никакви воено-икономически формирования на страните от бившия СССР ,в страната се иска визи за всички бивши републики на СССР!
Това е една от най-затворените държави в света!
В Таджикистан също няма коронавирус ,но там пък защото никой не се е засилил да посещава най-бедната държава от бившият СССР!
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 3

Хаха. Беларус верно се "лекуваха с хокей" а сега имат над 800 заразени. Реално тва дето Беларус, Русия и подобните им е да отлагат началото на броенето, само и само да излязат по-добри от "гнилия Запад". Реално премахват част от статистиката в началото, но рано или късно нещата ескалират далеч над това което могат да прикриват и тогава почват да "броят" макар и неохотно. То и на тия статистики никой не вярва: Русия със 7.5 хил заразени има 8 критични случая. Смях в залата.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гурбангули Бердимухамедов - живият идол на Борисов! Ще му се, ама няма да стане!
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там имаше цивилизованост докато бяха в Съветския съюз. Сега са нещо подобно на Северна Корея.