Турция започна да лекува COVID-19 с кръвна плазма

Методът не крие никакъв риск за вече оздравелите
7 апр 2020 16:52, Елка Василева
35
Турция започна да лекува COVID-19 с кръвна плазма
Снимка: архив, БГНЕС

Университет в Източна Турция започна да използва кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщава Анадолската агенция.

Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от COVID-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус, обясни ректорът на Университета "Иньоню" в окръг Малатия Ахмет Къзълай.

Още по темата

"За първи път в Турция Медицинският център "Тургут Йозал" към университета взе плазма от излекуван пациент с COVID-19 чрез метод, наречен плазмафереза, и я приложи на друг пациент, който е в много сериозно състояние в интензивно отделение", посочи той.

Целта, обясни Къзълай, е пациентът в интензивното отделение да получи по този начин антитела от възстановения пациент. Този метод преди това е бил използван и при лечение на ТОРС (тежък остър респираторен синдром, също причиняван от коронавирус) и ебола.

Лекарят призова излекуваните от коронавирус пациенти да подкрепят този метод, като обясни, че той не крие никакъв риск за вече оздравелите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
До #1 преди 4 години
До Анонимен#1: Статията се отнася за университетска болница в Турция, обл. Анадола. Никой не твърди, че е открил "топлата вода", нека са си САЩ...
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до3 По скоро ние ще отидем, с това управление на тиквата вещае еднопосочен туризьм кьм чужбина за много дьльг период!
5
7
 
33
 
! Отговори
.. преди 4 години
Не съм любител на турците и Турция като цяло, но истината е, че това е мощна държава с работеща икономика и т.н.Вярно, имат си султан, но нашта тиква ходи и му се кланя...
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е рекъл Алах скоро ще се стабилизират турците.
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесен повод българските турци да заминават да живеят в ТурцияТолкова е хубаво пък и вече ги лекуват - айде хаирлия да е. В Анадола щото както каза тук един вчера - там било най-чисто.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2025 ще почнем и в Бг
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятна новина! С тази разлика, че това се говори в САЩ от седмици и от 1 седмица вече се прилага. Мерси. Да не говорим, че вече изпитват няколко алфа версии на ваксината въху хора, скоро ще се мине на бета версия.