Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19?

В основата на всичко е страхът за крехката здравна система
Обновена: 9 апр 2020 16:05 | 9 апр 2020 16:04, Нели Христова
58
Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Атина е необичайно празна. Дори колите са малко, а онези, които бързат, минават на червено. Те не се страхуват, че някой ще ги блъсне. Тесните улички, които водят към историческия Пантеон, обичайно претъпкани с туристи, сега са окупирани само от хората, разхождащи кучетата си.

Гърция е под пълна блокада от 23-ти март. Това е поне със седмица по-рано отколкото в други държави в Европа. Благодарение на това съседката ни успява да избегне сценария, който се разигра в Италия и Испания. Заразените са 1800, а починалите - 81.

Мерките, които са взети, са подобни на тези в България - в супермаркетите влизат само определен брой хора, за да са сигурни, че ще могат да пазаруват спокойно. Всеки, който излиза от дома си, трябва да има основателна причина - в Гърция обаче те носят декларация, която попълват и я показват на патрулите заедно с личната си карта. Същите тези патрули глобяват нарушителите със 150 евро, ако не спазват мерките.

Нестабилността на здравната система в страната изглежда е движеща сила за превантивните мерки.

"Ключът към бързата им реакция бе, че правителството се страхуваше, че здравната система няма да издържи заради предишната криза и съкращаването на бюджета", казва Стела Лади, доцент в Лондонския университет "Кралица Мери" и университета "Пантеон" в Атина пред The Independent.

"Също така примерът, който даде Италия, беше много важен. Страната много често е виждана не само като съседка на Гърция, но и като нейно огледало. Кадрите от тежката ситуация в Италия допринесе за това както правителството, така и обществото, да приемат заплахата сериозно", допълва тя.

В началото на март Гърция има едва 565 легла в интензивните отделения за 11 милиона граждани. Спешната нужда от разширяване на капацитета води до отваряне на отделения в частните болници, както и създаване на нови легла за интензивно лечение в държавните болници. Така броят им почти се удвоява до 910 легла, а правителството има готовност за още разширения и закупуване на още медицинско оборудване, ако е нужно.

"В Гърция решението за затваряне на основните клъстъри на свръхразпространение, като училища, конференции и други големи събирания на хора, бе взето много по-рано през епидемичния курс. А резултатът е, че страната бе по-ефективна в ограничаването на заразата", казва Гкикас Магиоркинис, асистент по хигиена и епидемиология в Атинския национален университет.

Разбира се, по пътя имаше и трудности.

Хубавото време изкара гърците по плажовете в Солун, а това доведе до поредна бърза реакция на премиера Кириакос Мицотакис, който заповяда плажовете и ски курортите също да бъдат затворени. Също така фериботите до красивите острови започнаха да превозват само местни жители, за да се предпази застаряващото им население.

Имаше спорове и с Православната църква, която отказа да спре да дава светото причастие. След дълги преговори тя най-накрая се примири. Дори Великден ще бъде празнуван от разстояние, ала църквите останаха отворени за индивидуални молитви. 

Норма Симос, жителка на град Перама в Северна Гърция, споделя, че хората до голяма степен са останали вкъщи.

"Улиците тук са доста пусти. Чух коментари, че е изненада, че гърците са толкова дисциплинирани, но всъщност не е така. Когато се поздравяваме на гръцки, казваме "здраве“, когато се сбогуваме, казваме "здраве", нашето общо благословение в разговора е именно здравето. А и мисля, че Гърция е доказала своята устойчивост през годините. Умение, което сме наследили от предците си, които са оцелели след войни, подтисничество и глад", обяснява тя.

Но докато Гърция успява да ограничи заразата из местното население, огромно притеснение носят бежанските лагери.

В два лагера в страната вече са открити случаи на COVID-19. Те са поставени под двуседмична карантина. Но на остров Лесбос, където 22 хил. души живеят в пространство за 3000, от 5 април мигрантите правят гладна стачка, тъй като се страхуват, че ако един се разболее, заради лошите условия, всички в лагера ще умрат.

Но засега ниският коефициент на смъртност носи надежда, че страната ще се справи. Полицията по улиците обаче показва, че притеснението за крехката здравна система още съществува. Великден също ще се окаже исторически тест за това, дали Гърция ще се справи с кризата или ще се отпусне под желанието големите семейства да се съберат заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Да беше чел нямаше да говориш ГЛУПОСТИ!!Има една наука, редат и "генетика".------------Не само съм чел, младежо, не само съм чел.....Генетичния ни код е силно "Замърсен" от пет вековното робство!Това, което, може би, си гледал във филма "Време разделно" е само "върхът на айсберга"!Друг "джокер" - около 1,5 милиона по официални данни турци и роми, колко са в реалност, вече незнаем.Толерантност, нали разбирате!
25
5
 
7
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Всичките тука сте чели недочели .Днешните българи са потомци на траките,всички генетични изследвания го доказват, над 40% тракийски ген е сериозна цифра.И нашата крива е равна даже надолу тръгва ,ама управниците не им изнася , лъжат и мажат като за световното .Има си международен сайт ,там са вкарани всички данни, който иска да провери, изобщо не се изкачваме, и въобще дали написаното е вярно, щом броя на тестовете си е същият какъвто беше преди 6 дни¿
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Да беше чел нямаше да говориш ГЛУПОСТИ!!Има една наука, редат и "генетика".Там проучванията ясно показват кой на кого е наследник !!!Турци-мурци ама друг път !!Чети бе плебей !!!
23
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито съвремените гърци са наследници на елените от древна Елада, нито съвремените българи са наследници на древните българи от времето на цар Иван Шишман.Днес съвремените гърци и българи са носители на историческото минало, но за съжаление не и на генетичното наследство.Многовековното турско робство е оставило своите тежки белези завинаги по нашите земи.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Гърция има затишие, но в Испания се задава короиа цунами. Също и в Русия и Беларус се развъди доста.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 19Сегашните са погърчени българи, както турците потурчиха и сърбите ги помачиха на македонци.
20
4
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
И какви са днешните гърци, зелени човечета дошли от Марс може би?
19
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи четох разни интервюта с лекари в Ню Йорк лекуващи коронаВ.......(източник Ройтерс)Книгите Стивън Кинг пасти да ядът!Егати ужаса.И няма стари няма млади.Резачката кара наред.Някаква 35 годишна я приемат в болницата усмихната с планове за сватба а след 3 дни родителите и планират ....погребение.Изводите си правете сами !!!И това не са изключения вече.
18
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като си присвоиха сирене,млеко,мусака,дюнер,кебап,мастика,мента,вино,риби и обявиха че те са открили почти всичко на тоя свят,сега очакваме и гръцка ваксина срещу коронавируса,наречена "неумиракис"!
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 5Сегашните гърци имат общо с древните гърци колкото българите. Почти всички древни са изклани от турците или монголците.
16
9
 
20
 
! Отговори
До анонимен преди 4 години
Неуморен си!Навсякъде къде има статия че се случва нещо хубаво бълваш змии и гущери.Това че в Гърция правят същото като в България и показва че има смисъл те кара да полудяваш.Трябва обаче да приемеш че ако България и Гърция се справят с изолацията към края на май ще имаме 0 новозаразени.Така че аман от анонимници тук и анализатори в Mediapool и Дневник които ни казват как трябва 70/80% да се заразим че да изградим имунитет.Кой по света е тръгнал да заразява населението си да изгражда имунитет?
15
3
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Гърците са измислили елинистическата цивилизация, не европейската такава.
14
1
 
17
 
! Отговори
Илона преди 4 години
До АнонименДа ще умрем, но дано преди децата си и близките, мрънкало!
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва по-трудното как ще правят икономика в условията на тотална блокада. Натрупаха и много заеми от 2012 г. които трябва да се връщат. ГЕРБ поне могат да теглят още 10 милиарда ноив заеми.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там мерките са строги от БГ... Дори в лека кола по един... И ги спазват...----- И какъв е смисъла да не можеш да возиш семейството си, с което живееш в една къща 24/7 ?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко ши рече изравни кривата?Пациентът умре?
10
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бройката на заразените и умрелите е според плана на правителството за ограбване на населеието. Умрял от инсулт с корона вирус по избор могат да го запишат в едната или другата графа - както им е удобно за момента.
9
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цял свят е едно и също, ама *** пак мисли, че само него прецакват. Цял живот други са му виновни.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Докато не умреш, не бъди сигурен.
7
10
 
5
 
! Отговори
Напротив преди 4 години
Там мерките са строги от БГ... Дори в лека кола по един... И ги спазват...