Вентилаторите срещу COVID-19 – спасители или убийци?

Притеснителни данни отчитат лекарите в САЩ и Великобритания
10 апр 2020 09:39, Нели Христова
39
Вентилаторите срещу COVID-19 – спасители или убийци?
Снимка: БГНЕС

Вентилаторите и респираторите се оказаха от огромно значение за борбата с COVID-19. Държавите от цял свят започнаха бързо да поръчват ценните машини. Автомобилни гиганти, като "Мерцедес" пък започнаха да ги произвеждат. Но коронавирусът бушува вече повече от месец, а някои специалисти се съмняват, че вентилаторите не помагат. Напротив - те убиват пациентите.

Според данните на NHS, цитирани от The Independent, 67% от пациентите, които са лекувани с вентилатор, умират. Обикновено лекарите във Великобритания очакват 40% от лекуващите се да починат след механично обдишване.

Това необичайно завишаване на смъртните случаи се наблюдава и в САЩ. Вчера Associated Press съобщиха, че 80% от пациентите в Ню Йорк, които са обдишвани с вентилатори, умират.

Едно малко проучване и от Ухан показва, че от 37 души лекувани с вентилатор само 7 оздравяват.

Числата са притеснителни, а това кара някои лекари в САЩ да се опитват да държат пациентите си далеч от вентилаторите колкото се може по-дълго.

"Според нас, ако успеем да подобрим състоянието им без да ги интубираме, шансът да оцелеят е по-голям", казва д-р Джоузеф Хабхуше, лекар от спешна помощ, който работи в отделението за болни от COVID-19 в Ню Йорк, пред списание Time.

А Лучано Гатинони, експерт по анестезиология и интензивно лечение в Медицинския университет в Гьотинген, предупреждава, че пациентите в Италия се лекуват по стандартни протоколи за лечение на синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), ала това "може би нанася щети".

Вентилаторите работят по следния начин - те вкарват кислород в белите дробове през тръба в гърлото, докато пациентът е упоен. Налягането и обемът на кислорода, както и трептенията, могат да се променят според нуждите. Но може да се окаже, че стандартната вентилация с високо налягане, която работи добре при пациенти с ARDS, не се понася добре от хора, чиито бели дробове са били увредени от коронавируса. Големите обеми кислорд може да доведат до по-нататъшно възпаление или да раздразни имунната система, която вече е под свръхнапрежение.

"Трябва да бъдем търпеливи“, казва Гатинони, отбелязвайки, че агресивната вентилация с високо налягане може да доведе до лоши резултати при пневмония, причинена от коронавирус, тъй като увреждането на белите дробове се различава от другите видове пневмония. Той настоява пациентите да се лекуват с по-малко налягане на кислород, за да "се печели време".

"Първоначално предполагахме, че заболяването е много подобно на ARDS, затова и ние използваме стратегии за вентилация, които са стандартни за ARDS, но в последните дни има много предположения, че приликите не са толкова много, колкото смятахме", казва лекар от първата линия на борба с COVID-19 във Великобритания пред The Independent. Ала според него дискусията е ненужна, тъй като, ако пациентите не се лекуват с вентилатори, то смъртността може да достигне 100%.

А според друг, вече пенсиониран лекар от NHS, въпросът не е във вентилатора, а в този, който работи с него. Той твърди, че онези, които никога не са работили с вентилатор, но се налага да лекуват пациенти с COVID-19, най-вероятно повече вредят на пациентите, отколкото им помагат. 

Бившият специалист, който е един от много от пенсионирани лекари, които бяха помолени да се върнат на работа, казва, че нормалните интензивни отделения също нямат точния "калибър на тръбата", необходим за доставяне на толкова кислород, колкото в момента е необходим за болните от коронавирус. Затова, в тези условия,  вентилацията може да бъде по-малко ефективна. Обикновено в такива отделения има много по-малко пациенти, които се нуждаят от механично обдишване. Освен това пациентите с коронавирус, които получават механична вентилация, се лекуват много по-дълго от повечето други пациенти с пневмония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Само на мен ли ми направи впечатление?Значи някой закъсва до степен - че не може да диша самостоятелно...Каква е алтернативата на машинното обдишване?Да го оставят да се задуши?Странно
11
2
 
13
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Изводът от тези статистически данни е, че КОВИД-19 причинява по-тежки инфекции от другите вируси. Проблемът не е в респираторите, те си вършат работата добре! Затова, пазете се от този опасен вирус!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Таа статиа е верна в некои наблюдениа, но изводите са малко "може би ама не съсем". Работата е, че колко по-тежак е случая, толко по-висока е смъртноста, а с респиратори се лекуват само най-тежките случаи. Другото е, че умирали повече на респиратор отколко АРДС. Еми, ного ясно, щото тук има други фактори, не само тва дали има кислород, което е и основната работа на респираторите. Имунната система не атакува наличието или отсъствието на кислород, такаче въобще не става дума за тва.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потърсете в ютубата видео:"From NYC ICU: Does Covid-19 really cause Ards"Видеото е дълго 6:04 и се появява по-надолу. Направено е от лекар от първа линия на лекуващите в Ню Йорк. Много от нещата които казва могат да се разберат и от не специалист.
8
1
 
12
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Както ви предупредих още докато генерал Годжи възхваляваше апаратите, стигнеш ли апарат, е много трудно да не умреш. От 32 на апарат 31 умират. Тези апарати са нужни за болниците, но не и за този вирус. Така че даренията все пак не са напразни, ще ги използват срещу други болести.
7
9
 
5
 
! Отговори
Италия преди 4 години
Нямат достатъчно вентилатори- затова така пишат!
6
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ СЪМ ФЕН НА ЖЪЛТОТО ЗВЕРЧЕ! И Е ЖЪЛТО ЩОТО Е ЖЪЛТО НА ЦВЯТ А НЕ ЩОТО Е ОТ КИТАЙЗВЕРЧЕТО РЕШИ ПРОБЛЕМА С КЛИМАТА, РЕШИ ПРОБЛЕМА С ВОЙНИТЕ И Е НА ПЪТ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С ПРЕНАСЕЛВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА!!!3 НОБЕЛОВИ НАГРАДИ ЗА ТОВА СЛАДУРЧЕ ВЕЧЕ СА ФАКТ!
5
1
 
17
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
А аз имам чувството, че журналята са се умопобъркали и задават изключително *** въпроси и един елементарен извод не могат да си направят. Не знаят какво е причинно-следствена връзка.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ново 20 !...значи шансът да те убият е горе долу толкова колкото и да те спасят от неправилно боравене с тези апарати,както вече се знае,че в България няма много обучени хора да работят с тях...тогава за какво са ни...само за статистика и уж ,че правим нещо...освен брой на апарати да се съобщава и брой на компетентни хора ,които разбират от тази работа...ако няма ...да си внесем такива хора от Китай примерно...
3
4
 
8
 
! Отговори
ист преди 4 години
Когато няма лекарство, удавник за сламка се хваща. Всичко трябва да се пробва. Много открития се правят на принципа проба грешка, проба грешка , и накрая се получава. Разбира се пробата е научно обоснована. Да не пренебрегваме и бабешките лекарства.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега отивате до месарницата за агнешко-няма,обикаляте още 2-3,после за козунак,над който накой е кашлял,после за зелена салата,лук и картофи.Разминавате се с поне 20 човека.Кой с кого е контактувал...после защото така сте чули трабва да отидете на църква и това всеки средностат.българин ще го направи.Молете се за здраве в къщи .ГОСПОД ще Ви чуе и запази.Бъдете разумни.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6te umrat razbirase pri polojenie 4e daje zabolekari po4naha da lekuvat poradi lipsa na lekari v taq specialnost.izliza 4e ne vseki lekar moje da boravi s taq aparatura