Расизъм, но този път от страна на Китай към африканците

Чернокожи са били гонени от хотели, бити от полицията
14 апр 2020 19:20, Нели Христова
56
Расизъм, но този път от страна на Китай към африканците

В началото на епидемията от COVID-19 китайците, а и хора от други азиатски страни, изпитваха трудности, тъй като хората ги избягваха и се страхуваха от тях. Дори когато президентът Тръмп нарече вируса "китайски", обидените бяха много.

Но сега ситуацията рязко се обърна - появиха се данни, че много чернокожи хора умират от вируса в САЩ. А това доведе до нова вълна от расизъм, ала този път - от страна на китайците.

Видео, споделено във социалните мрежи, показва как на входа на ресторант от веригата McDonalds е залепена бележка, която гласи, че чернокожи хора не се допускат в заведението. То се намира в индустриалния град Гуанчжоу.

От McDonalds побързаха да се извинят и тъй като не са знаели за бележката - затвориха точно този ресторант. Но тя бе само капка в езерото от расизъм, който плъзна из Китай. Точно в Гуанчжоу стотици африканци бяха изгонени от хотели и апартаменти, след като слухове се появиха онлайн, че коронавирусът се разпространява сред африканските общества.

Гуанджоу е хъб за търговци от Африка, където те продават и купуват различни стоки. Това е домът и на най-голямото общество от африканци в Китай. За това правителството на провинция Гуандун бяха категорични, че дискриминацията ги притеснява, а Китай и Африка са добри приятели. Но чернокожите там не се чувстват комфортно от седмици. Пред BBC споделят, че медицински лица са започнали да обикалят по домовете им за да ги тестват за COVID-19, независимо дали са пътували или не, дори и да не са били в контакт с болни.

След като са принудени да напуснат апартаментите и хотелите си, те са били поставени под задължителна карантина. Много видеа публикувани онлайн показват чернокожи хора, които спят по лобитата на хотели, на улиците и под мостове. На някои от  тях се вижда, как полицията се държи ужасно с тях.

Гневът отвъд Китай, вътре в Африка, расте. В Кения на първа страница на един от големите вестници се появи заглавието: "Кенийци в Китай: Спасете ни от ада", след като член на парламента в страната настоя всички китайци да напуснат Кения веднага. Телевизиите в Уганда, Южна Африка и Нигерия също разказаха истории за изнезания.

Всичко това може да е проблем в дипломатическите отношения на Китай с Африка. Търговията между двете страни е оценена на 208 милиарда долара.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко става с тази хуманна страна ,дето щеше да стане световен финансов лидер ,според някои наши Економически анализатори ..и един юан щеше да се разменя в съотношение 10 долара , 15 евро и 20 паунда..казвайте дорде е време да се запасяваме
16
10
 
17
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Китайците си плачат за една Хирошима и това си е ......
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мъка, а ние министър-председател направихме черен човек и той ни направи черен живота. Близките ги извади от черната дупка и им освети живота. Мисля, че не беше канен в Китай, а те били расисти.
14
3
 
14
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Аууу....не може така! Къде е Китайският Хелзински Комитет?
13
1
 
5
 
! Отговори
смях преди 4 години
истории за изнезания.Търговията между двете страни____Тихо.
12
14
 
8
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Африканците са в пъти повече хора от жълтурите !!!
11
1
 
19
 
! Отговори
Мартисан преди 4 години
Намерили са си повод. Който е имал работа с африканци знае колко екстра могат да бъдат. Мурафетите които минават при тях, не минават навсякъде и по-добре, иначе целият свят щеше да бъде една тъмна Африка.
10
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африка е много голяма страна, но не е по-велика от Китай.
9
8
 
4
 
! Отговори
Сорос преди 4 години
Нема ред тука,сега ако забранят и ГЕЙ парадите как ще построим цифровия кумонизъмо-фашизъм?Еме тези утре и Обама заедно с Клинтаница ще линчуват....а меже и мен да изгорят на клада с милиардите ми?!
8
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред Китай и Африка май по-добре Китай.Гледахте ли филмчето The Lockdown? Видяхте ли как им изглеждат болниците,как са оборудвани?А в Африка са още на шамани.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Св. Ястреб ХоджаСамо бой ли е имало, или...?Сръбска музика едва ли
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм, Сър!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почна пропагандата. ЦелЪ 2020 ше е под тоя знак. Кой по най болен - САЩъ или КинЪ
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро китайците ще малтретират и дискриминират и европейците и американците. Новата велика нация, контролираща света. Обръщайте левовете в юани...
3
14
 
9
 
! Отговори
Trump преди 4 години
Тръмп е бил прав през цялото време за Китай. Дано им пуснат още лабораторни вурисчета да досъсипят Поднебесната.
2
5
 
18
 
! Отговори
#$ преди 4 години
Китай в момента е най-големия финансист в цяла Африка. Повтарям в цяла Африка.Няма никаква вероятност отношенията им с Китай да пострадат напук на нехуманното отношение. Комунисти, пycта им работа.
1
2
 
31
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 4 години
Светът тотално изперка покрай този вирус. Преди няколко дена в Нигерия черните бяха погнали една група китайци и ги скъсаха от бой. Били разпространявали вируса.