COVID-19 може да стане сезонен, периодични карантини до 2022 г.

Така твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве
17 апр 2020 16:00, Елка Василева
195
COVID-19 може да стане сезонен, периодични карантини до 2022 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

В страните по света може да се наложи да се въвеждат многократни периоди на мерки за социално дистанциране като тези, приети по време на избухването на коронавируса, които ще продължат до 2022 г. Това твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве. Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус, казват те.

"Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът на спешната грижа не се увеличи значително или не се назначи лечение или ваксина", твърдят изследователите от Харвард в изследване, публикувано в "Сайънс".

Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен, като тясно свързаните коронавируси, които причиняват обикновена настинка, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци. Но има много неизвестни, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция и колко дълго трае то, казаха авторите.

"Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за справяне със SARS-CoV-2. Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периодично социално дистанциране", казва водещият автор на изследването Стивън Кислър.

Продължителността и интензивността на блокирането могат да бъдат облекчени, когато леченията и ваксините станат достъпни. Но при тяхно отсъствие дистанцията би позволила на болниците да увеличат капацитета за критични грижи, за да се справят със скока в случаите, които биха възникнали при облекчаване на мерките.

Давайки примери с Южна Корея и Сингапур, изследователите твърдят, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контакти и на карантина, пише на сайта си Bulgaria ON AIR, като цитира БГНЕС.

Авторите признават, че продължителното дистанциране най-вероятно би имало дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици. И обратното, прекаленото социално дистанциране без отдих може да бъде лошо. Според един от моделираните сценарии „социалното дистанциране е толкова ефективно, че практически не се изгражда имунитет сред населението“, се казва в документа, следователно необходим е периодичен подход.

Проучването добавя, че дори в случай на очевидно елиминиране наблюдението върху SARS-CoV-2 не трябва да спира да се поддържа, тъй като е възможно повторно избухване на зараза чак до 2024 година.

В момента най-добрите предположения, основани на тясно свързани коронавируси, са, че той ще създаде някакъв имунитет за около година. Може да има и смесен защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е заразен от обикновен бетакоронавирус, причиняващ настинка.

Тестовете за антитела, които току-що са влезли на пазара и изследват дали човек е бил инфектиран по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, казват учените, и ваксината остава най-доброто оръжие.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 119Точно така!!В развитите декорации хората изкараха ограничителните мерки в парка на слънце а в Индия (ддива) ги събират на групи на улицата и ги пръскат с белина.Къде сме ние се пита в задачката??Мисля че вървим към индийският челен опит с Пожарникара от Банкя начело.
127
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се наплашихте с тази Италия.72000 жертви на нормалния грип за грипния сезон 17/18 и 14/15... Кое сега е по-вероятно?Четете статистики, чужди издания, а не щаб далаверисти и купени и/или наплашени медии.Вижте Германия, Холандия, Швеция, Дания, Норвегия, Австрия...
126
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 123"За САЩ е абсолютно невярна информацията и статистиката. Моля ползвайте надеждни източници, а не днес, битиви и блиц..."Не знаех, че John Hopkins Coronavirus Resource Center е ненадежден източник...
125
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Кажи това на италианците...........ХА-ХА-ХАВероятноста да умреш била ниска.......а стига бе.
124
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корабът е инкубатор за зарази, защото латентния период неколкократно имаш директен контакт с близкия. Не е като единия да отиде на плаж, другия да е в мола, а третия да е за 3 дни на вилата... Там интензитетът на експозицията е в пъти по-голям. Другото е, че там средната възраст беше 64+... Тоест най-негативните фактори събрани. А изследването е меродавно, защото обхваща цялата кохорта. А не като в Италия - дойде болен с тежка симптоматика, хайде тест, останалите по домовете варят спагети.
123
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 10 години в грузия функционира американо-грузински център на името на Ричард Лугар, който официално е включен в състава на глобалната военна системы САЩ по контрол и распространенина инфекционни и вирусни заболяванияи се контролира от пентагонаот тук нататък си правете изводтекакво търси такъв чентър извън границите на краваристани какви са му целите
122
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За САЩ е абсолютно невярна информацията и статистиката. Моля ползвайте надеждни източници, а не днес, битиви и блиц...
121
4
 
0
 
! Отговори
Грешка преди 4 години
До 115
120
5
 
9
 
! Отговори
До 110 преди 4 години
Хубаво ама при случая с"принцесата"още след първият болен имаше карантина,ако я нямаше какви щяха да бъдат резултатите?
119
2
 
9
 
! Отговори
Пр. Мутафчиски преди 4 години
107 ти къде...?! Никаде не излизаш, камо ли с колело! Обратно пред компа!
118
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В редица развити и нетоталитарни държави се снемат мерките. А мерките бяха - хората по парковете и на разходки. Но това ще го разбереш, като научиш език различен от Юкселски, Венциславски и Боковски.
117
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110И защо в САЩ по брой смъртните случаи на ден задмина всички други болести, вкл. инфаркти и инсулти, от които иначе се умира най-много? Същото се случи преди това и в Италия. Много "безобидно" това вирусче, няма що...
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116Защото е силно заразен. От 10 милиона случая, 0.5% смъртност пак са доста жертви.
115
4
 
22
 
! Отговори
1 преди 4 години
Не бе спокойно на 13 май свършва всичко. Като стане 13 и после стане юни, ще казвате не сме спазвали затова. Ще затегнат още. Ще стане юли. После ще е сезонен. После постоянен. Неусетно не виждате, че ядете основно от поръчки, купувате основно онлайн, всички събития ви се подават онлайн, кандидатствате, учите, говорите, лъскате онлайн. Децата ви се учат онлайн. Заплатата ви е онлайн. Но си продължавате с намиране на извинения. Защото сте слаби да си признаете, че нямате сила, а само страх. НСР
114
4
 
15
 
! Отговори
107 преди 4 години
Умирай си от страх. Плаши се от БКПто симеоновския кадър и далавераджията политически шеф на болница. Всеки, който не ползва битиви и щаба накъдърници за източник е ***, така ли? Пожелавам ти глад, битова престъпност и чип, че случайно, ако излезеш от града, партията да знае къде си. *** робски. Чао, излизам с колелото.
113
1
 
4
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 4 години
Името на Живата Смърт! Демон Пратен лично от Сатаната на тази Земя!!
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука пълно с вирусолози и специалисти. Чудя се в нормално време пица ли носите или микробус карате ХахахаххахаДа е б Ааа картофите ви
111
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по-бавно се зарази 100% от населението толкова повече жертви ще има защото вируса ще се окопити и ще мутира. Затова шведския модел е най-добър и накрая Швеция ще има най-малко жертви.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив - антителата са специфични за всеки вирус.
109
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единсвената представителна извадка за смъртността е от круизния кораб Diamond Princess, в който през февруари бяха тествани всички пътници за коронавирус. От 713 случая, има 13 жертви. Близо половината от заразените нямат НИКАКВИ симптоми. Смъртността е 1.8%, но пътниците са били по възрастни със средна възраст 60 години. На база на тези данни, учените изчисляват, че смъртността в общото население със средна възраст е ... 0.5%. Вирусът е силно заразен, но шансът да се умре от него е много нисък.