Доброволци в Беларус събират пари за борба с COVID-19

За Лукашенко епидемията все още е само "психоза"
18 апр 2020 18:00, Нели Христова
25
Доброволци в Беларус събират пари за борба с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус все още отрича, че епидемията от COVID-19 е обхванала напълно и страната му. Но през това време болниците едва се справят, а тъй като държавата не им осигурява защитни облекла, доброволци са организирали кампании за събиране на пари, с които да се финансира войната срещу коронавируса.

Александър Лукашенко нарича пандемията "психоза", а не веднъж Беларус се появи в световните медии, най-вече като единствената държава, в която продължава да се играе футбол.

Още по темата

По-рано тази седмица Лукашенко бе категоричен: "Никой няма да умре от коронавирус в тази страна." Но ситуацията е далеч от спокойна.

"Целта ни е да гарантираме, че здравната система няма да се срине. На много места, например във Витебск (град в Североизточeн Беларус),ситуацията е много трудна, дори критична. Има много болни хора и много медици също са болни", казва активистът Андрей Стрижак, който е доброволец в групата #bycovid19. Тя набира средства, чрез които да се купят и доставят оборудване и защитни облекла за медиците и е една от многото, организирани от местни граждани и бизнеси.

Ситуацията със защитните облекла се влошава, а през това време черният пазар процъфтява - маските се търгуват по 12 евро броя. Стрижак и неговата организация се опитват да преборят това - те вече са събрали близо 100 хил. евро и са купили 27 хил. респиратора, както и защитни облекла и други медицински консумативи.

"Най-тежка е ситуацията с обдишващите машини. Ако се вгледате в статистиката на правителството, нашите дарения са основна част от всички налични респиратори", казва Стрижак пред The Guardian.

Ситуацията е най-тежка именно във Витебск. По думите на лекар, който работи там, болниците не са получили защитни средства в началото на епидемията и следователно десетки медици са се разболели. Здравното министерство в страната вече е потвърдило над 4000 случая на COVID-19, а загиналите, въпреки думите на Лукашенко, са 40. Броят на новите заразени скача по-бързо, отколкото във всяка друга съседна на Беларус страна.

Въпреки това в страната, в която живеят 9,5 милиона души, няма нито блокада, нито дори обикновени ограничения. За това на помощ идват доброволците, които са категорични, че работата им няма нищо общо с политиката, а здравното министерство приветства помоща им. Според един от помощниците, "обществото вече няма да приеме мълчание по въпроса с коронавируса".

С разрастването на кризата се появиха десетки местни за закупуване и производство на медицинска защитна екипировка, финансова подкрепа от местните и диаспорните общности, осигуряване на таксиметрови услуги или помощ за възрастни хора и други групи в риск. Една организация в Минск, наречена Hackerspace, използва 3D принтери за производство на медицински козирки за болничния персонал.

"За нас е наистина важно да се движим бързо в момента, защото болестта се разпространява в Беларус с невероятна скорост", казва Катерина Синюк, ръководител на неправителствената организация Imena, която участва в кампанията #bycovid19.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Хиена преди 4 години
До Панев: Беларус ще приеме само Генерала Радев, той е професионалист, трифонов,борисов и другите Любители Не.Прекрасна Държава Беларус, не пишете за нея това което Не знаете,качествена храна, козметика,никой не те закача, стабилно и спокойно.
15
1
 
2
 
! Отговори
Лелеее преди 4 години
До 20Чемодан, вокзал и т.н. Прав ти път..
14
3
 
5
 
! Отговори
Да преди 4 години
До АнонименНе знам ние като не сме в режим на Лукашенко и съвсем различна система на управление от Беларус, защо сме такива прошляци. Трябва да мислим за нас си, не за Беларус.
13
8
 
8
 
! Отговори
Да преди 4 години
Aз бих посетил Беларус, Лукашенко е пич, вижте в България какво е, и какво ни донесе ЕС, мизерия + ковид 19.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм чул никъде да товарят беларуси на самолет със зелен коридор и да ги пращат да берат ягоди,но снощи самолет на Райнер кацна в Дъблин натоварен със 185 човека БЪЛГАРИ да берат ягоди.Днес премиера на Ирландия каза,за какво са ги докарали тези като тук имаме достатъчно хора,а сега ще стоят 14 дни под карантина.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не извратен тип - Беларус е прекарсна държава благодарение на Лукашенко.Там е истината! Емигрирай...
10
8
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Браво на Лукашенко! Единствено той в Европа се осмели да се противопостави на тая съчинена история. Отначало паниката беше оправдана, но сега е абсолютно излишна. Това е просто едно от стотици грипоподобни заболявания. Всяка година хората се сблъскват с такива, ама кой да седне да разгледа цифрите??
9
7
 
14
 
! Отговори
Васил преди 4 години
Лукашетко е пич от класа и не се поддава на глупавите брътвежи колко страшен е грипа 19
8
6
 
15
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Беларус е прекарсна държава благодарение на Лукашенко
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се надяваме,че Лукашенко ще е един от прихваналите вируса,защото няма друг начин да си смени мнението..Жалкото е само за поданниците му,но пък е добре за пенсионната реформа
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разцепим и ние Бойковия! Та белким тръгнем и ние на пред!Амааа спите де!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз събирам пари за борба с Ковид-19.
4
1
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Батьока е забранил там да ходи вируса, какъв е този саботаж? Каква е тази Държавна Измяна? Трибунал!
3
0
 
9
 
! Отговори
помнещ преди 4 години
Че какво да правят хората? То и те като нас явно нямат държава! Уж сме "демокрация" 30 жалки годинки.А държавата я няма никаква! То кампании вече 30 г за какво ли не? За българската коледа! За малки болни дечица! Че и за "футболни клубове " даже!Бе за каквото се сетиш! Това иде да покаже.Че един мандат е предостатъчен за всекина власт,Бил той депутат,президент или мин председател!.Да открадне Или посвърши нещо за раята! След него да идва следващият! Поне ще ни лъже и кл а ти само мандат! ФАКТ!
2
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са по-прости и от нас българите.
1
12
 
13
 
! Отговори
Панев преди 4 години
Радев, Слави-чалгата и Нинова ще виреят най-добре в Белорусия.