Как коронавирусът промени Земята и я направи по-чиста и по-тиха

Глобалната пандемия обаче не е отговор на проблема със замърсяването
22 апр 2020 20:17, Нели Христова
55
Как коронавирусът промени Земята и я направи по-чиста и по-тиха
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи със Земята, ако хората изчезнат? Това е често задаван въпрос, на който учените отговарят с поредица от теории и компютърни симулации. Или поне досега. След като коронавирусът приземи самолетите и принуди хората да стоят по домовете си, може би видяхме нагледно какво ще се случи, ако нас ни няма. И изводът е много прост – единственият печеливш от COVID-19 е природата.

Сателитни снимки на НАСА и Международната космическа станция показват, че емисиите на азотен диоксид, които идват от изгарянето на твърди горива, силно са намалели в Китай през януари и февруари. Това се дължи на факта, че много производства спряха работа заради карантината. Затварянето на цели градове доведе и до спадането на емисиите на въглероден диоксид в Китай с 25%, показват данни на Центъра за изучаване на енергията и чистия въздух. Според анализ на Маршал Бърк, професор в катедрата за наука на Земята в Станфорд, по чистият въздух е спасил живота на 4000 деца и 73 хил. възрастни.

Подобна бе ситуацията и в Италия - сателитни снимки показаха, че и там емисиите на азотен диоксид силно са намалели в северните части на страната. Водите на Венеция станаха по-чисти, тъй като туристическите лодки намаляха. За нещастие на любителите на животни обаче, клиповете на делфини в каналите на красивия град, всъщност се оказаха фалшиви и заснети на 800 км от Венеция - в Сардиния.

В Индия карантината доведе до най-ниското ниво на акзотен диоксид, което някога е засичано през пролетта. И тъй като Северна Америка (един от основните замърсители) навлиза в голям икономически спад, вероятно и там ще се наблюдават подобни ефекти.

Разбира се, глобалната пандемия не е отговор на нуждата да редуцираме парниковите емисии, но пък ни дава ясна картина, точно какъв отпечатък има човека върху околната среда.

Данни за това как ще се отрази приземяването на огромна част от самолетите все още няма. Но със сигурност ефектът от липсата на въздушни пътувания ще е огромен. Все пак емиисиите, които са причинени от турзма, са 8%, като летенето заема по-голямата част от тях.

Сеизмолозите пък отчитат друга промяна - спад на сеизмичния шум, предизвикан от вибрации в земната кора. Това може да е резултат от спирането на транспортните мрежи и други човешки дейности. А това ще позволи на детекторите да засичат дори и по-леки вулканични и сеизмични активности.

"Подобен спад на сеизмичния шум се забелязва леко само около Коледа", казва сеизмологът Томас Лекок от Кралската обсерватория на Белгия, където е наблюдаван явлението, пред списание Nature. Той споделя откритието си онлайн, а негови колеги в Нова Зеландия, Франция и САЩ също виждат промяната, която помага на сеизмолозите, които изследват шумовете под земната кора, да чуват по-добре. Обикновено, те не биха засекли земетресение от 5,5 по Рихтер от другия край на планетата, тъй като е прекалено шумно, но сега инструментите им успяват да го усетят, а сигналът е изключително чист.

По-тихо е не само за сеизмолозите, но и в градовете. Шумът от коли, автобуси и други човешки активности води до шумово замърсяване, което също е вредно за човек. След въвеждането на карантината обаче, дори оживените места са станали по-тихи. По данни от изследването на Ерика Уокър, изследовател по обществено здраве в Бостънския университет, шумът в градовете е паднал с 30 децибела.

Тя дава пример, че на едно оживено място в града често шумът е 90 децибела в пиковите часове. Сега е 68 децибела. Шумът от метрото пък е 95 децибела - ниво, което уврежда слуха.

"Разликата е наистина огромна", коментира Уокър. Преди нея Ребека Франк, американка, която живее в Ухан, стига до същия извод: "Мислех си, че няма птици тук, защото не ги чувам да пеят, а и не ги виждам. Оказва се, че те са били заглушени от шума на хората. Сега по цял ден чувам птиците да пеят", пише тя във Facebook по време на карантината.

В Рим също е по-тихо - Силвия Поджиоли, кореспондент на NPR в Италия, казва, че улиците на Рим са толкова празни, че "всъщност можете да чуете скърцането на ръждясали панти на вратите" и "чуруликането на птици, ранен признак за идването на пролетта."

По-тихите условия, поне за няколко месеца, ще ни се отразят добре. Установено е, че шумовото замърсяване може да повлияе негативно на здравето ни, като допринесе за заболявания, свързани със стреса, високо кръвно налягане, нарушаване на съня и други проблеми.

Може би е по-тихо и в океаните. Мишел Фурнет, морски еколог от Корнел, който изучава акустичната среда, се надява да успее да позиционира подводни микрофони край бреговете на Аляска и Флорида, където изучава гърбати китове и друг морски живот, за да проучи как водите са се променили при липсата на шум от круизните кораби, тъй като индустрията спира операциите по целия свят.

"Само изваждането на тези круизни кораби от водата ще намали почти моментално количеството на глобалния океански шум, казава Фурнет. - Наблюдаваме безпрецедентна пауза в шума на океана от десетилетия."

Изследванията показват, че шумът от морския трафик може да повиши нивата на хормона на стреса при морските създания, което влияе на техния репродуктивен успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
До СПАСЕНИЕТО на ЗЕМ преди 4 години
Съгласен съм с Вас, ако ромката Цеца Компирката беше на екскурзия, а ромът Али К..ра имаше набор от секскукли последен японски модел, 23 духчета щяха да чакат на опашка за да се заредят. За това не е виновна ромката, а тези които са я обрекли на това съществуване, за могат по всяко време да се хванат на бас, колко пъти ще я настигне Алито.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците, индийците и черните трябва да заличени и проблемите с пренаселването ще се решат.
25
2
 
1
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Тя утре ще разбере..Това са пълни глупости.Всичко което е непродуктивно,в това число грозно сакато нецивилизована което със своето присъствие замарсява земата като цяло и в частност природата трябва да изчезне.
24
7
 
6
 
! Отговори
Тя утре ще разбере.. преди 4 години
До Анонимен 21Да призоваваш за намаляване на човешката популация или дори да преписваш подобни статии не е човеколюбиво дело.
23
1
 
4
 
! Отговори
Клитор? преди 4 години
До Анонимен 24Наистина стана страшно със съвременните дами...
22
3
 
7
 
! Отговори
Каква хубава преди 4 години
статия.Сега,лека полека започвате,да ни облъчвате,че Земята е пренаселена,а?Онзи Сатаниста с ваксините с нано-чипове и неговите други свъх богати приятели,са решили,че е време за депопулация.Видители с тази толкова хуманна карантина,се изчисти Планетата.И тук започва, да ми се прокрадва мисълта,че умисълът на целият цирк раздухван с пълна сила от медиите е,да се избият тихо-мълком 5-6 милиарда хора,или дори повече?И тези свръх богатите,защо си мислят, че могат да си играят на Богове?
21
1
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Примитив или брак, писал съм за решението.Първото, което трябва да осъзнаят обаче хората е, че съществуването е поредица, а не един живот, поредица на усъвършенстване и издигане в глобалното познание.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много красива снимка! Браво ! Цвета на Свободата и Живота !
19
0
 
4
 
! Отговори
Пи-чиста, по-тиха преди 4 години
И по- гладна.
18
0
 
15
 
! Отговори
Б.Д.П.България преди 4 години
Тя планетата е в ред,ама хората не са в ред,алчността ще погуби,човечеството,АЛЧНОСТТА ПОВТАРЯМ
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е намек към няколко милиарда, че не трябва да ги има. Вие добре ли сте?
16
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Не е проблем охолният живот. Господ ни е дал по един орган от всичко. Проблем е, че ползваш натрупаното, за да наложиш влиянието си върху живота на останалите. Искаш да бъдеш Бог.
15
0
 
3
 
! Отговори
Туй ще е проблемът преди 4 години
До Анонимен 16Щото бедния свят се скъсва да яде Блек Енгъс...
14
6
 
4
 
! Отговори
Не си наясно... преди 4 години
До Анонимен 7Животните просто нямат възможност да направят хорските бели. Ако могат, тяхният морал просто го няма, и ще ги направят без капка жалост. Заради това и не им е дадено.Колко кучета изяждат възрастни кучета и бебета с едни зъби, ако са гладни? А ако имаха и пособия, които да им помагат и можеха да си служат с тях? Ама нямат.И има пример да нямат.Всеки, който твърди, че човек е по-лош от животно е сатанист.Да ме прощават скотоложките.
13
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Тежка промишленост трябва, но като фундаментална за останалите, не на пазарен принцип, а са планова необходимост. Там роботиката ще свърши най-хубава работа, а хората с такива интереси в управлението ѝ. Търсенето бързо се насища когато няма промяна на стоката в качество и функционалност, а също и лъжата реклама, само представяне на информация при интерес, за да знаеш трябва ли ти това или не.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да ядете телешко или го намалете и много неща ще се оправят.
11
0
 
6
 
! Отговори
Гоеда преди 4 години
Ама продължават да произвеждат коли,и точно че атмосв. беше замърсена,и пуснаха вируса,да еват майкята на светов. икономика
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо за Грета .....
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона 19 е спасил 70 хил хахаха, със същия успех мога да твърдя че дачията ми Е6 с газово помага за справянето с проблема със запрашеността , защото използва силно замърсен въздух , който преминава през филтри и процеси и излиза с мин. нива на финни частици
8
0
 
2
 
! Отговори
в преди 4 години
Единственият печеливш от цялата работа била природата. Само тя ли беше губещ преди коронавируса тогава?