Поискалите обезщетение 60/40 получават отговор до 10 дни

Няма краен срок за кандидатстване по програмата, обясни адвокат
22 апр 2020 18:00, Анисия Иванова
10
Поискалите обезщетение 60/40 получават отговор до 10 дни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мярката 60 на 40 бе до известна степен променена спрямо първоначалния ѝ вариант, като бяха взети предвид коментарите на бизнеса по отношение на осигурителните вноски. Към настоящия момент държавата покрива 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките. Важно е също, че бе отменен крайният срок за кандидатстване по програмата. Това каза Лили Стефанова, адвокат, в предаването "Бизнес старт" с по Bloomberg TV Bulgaria.

"Желаещите да се възползват от мярката работодатели подават заявление в бюрото по труда. Заявлението се придружава от списък със служители, за които се иска подпомагане, както и от заповедта за прекратяване на дейността на фирмата. Мярката е насочена безусловно към секторите, които са директно засегнати от кризата, и при определени условия за фирми, които са отчели спад на оборота", каза адвокатът.

Тя обясни, че за сектори като здравеопазване, земеделие и образование се предвиждат други механизми за обезщетение.

"Препоръчително е заявлението да се подава онлайн. То може да бъде намерено на сайта на Агенция по заетостта и е лесно за попълване", допълни Стефанова.

И уточни, че документите се разглеждат в срок до 7 дни от комисия, която извършва оценка. "След това има нов срок от 2 дни, в който се уведомяват поискалите обезщетение дали са одобрени по мярката", допълни тя.

"За безлихвен кредит в размер до 4500 лева могат да се възползват служители в трудови правоотношения, които заради неплатен отпуск са спрели да получават доходи, както и самонаети лица".

По думите ѝ тази мярка е предназначена само за физически лица.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е , да дадат субсидии първо на Винпром Карнобат,че им трябват спешно за наркотици
8
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 4 години
Тъкмо гледах интервю с българин с бизнес в Германия. Каза че двете му компании получили безвъзмездна помощ, както всички работещи фирми в Германия, без разглеждане на документи, одобрение
7
0
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До недоразумението, безимотник-авантаджиев Горанов:В България :подалите заявления за помощ получават отговор до 10 дена...В Германия:подалите заявление за помощ еднолични търговци и малки фирми с до 10 човека персонал, подават заявление онлайн и получават отговор до един час ,а до един ден парите са в банковата сметка.И не някаква си там проценти 60 на 40 или темподобни.,а безвъзмездно, не безлихвено, безвъзмездно!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е хиляди левове на бивши министри от НДСВ,се възползват и кой знае кои още!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Защо 60 -40 искаме работа.а.не.кредит трябва само да лежим ли искаме.си бизнеса стига сте.ни залъгвали с.пари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4.най е добре за тия на държавната Ясла. За тях винаги има. А не са с проблеми да си извадат и болничен.
3
1
 
0
 
! Отговори
До Зозо преди 4 години
от предните месеци, ако сега стартираш не си за тази програма. Стига сте мислили как да източите бюджета, в Англия е 80 на 20 и т.н. Ако не можеш да се бръкнеш в джоба и без теб може. Даже според мен фирми, които са имали голяма печалба миналата година не трябва да им дават никакви пари
2
3
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Ликвидност знаеш ли какво значи? Очеизвадно не. Значи фалит за всичко подобни тъгаши тип ден година храни. НЯМА адекватна компания на тоя свят, която да няма ликвидност за поне година, ако ще един нов проект да няма. Даже вече има такива, които се облизват по съкратени кадри от други компании и ги наемат без дори да им дават работа. Ама това е квалифициран труд, при търгашите с минимални заплати и укрити данъци такъв труд няма. Така че- ще си сърбате, каквото сами сте си надробили.
1
6
 
5
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Фекалитет на писта!