Коронавирусът сложи прът в основния двигател на Гърция – туризма

Прогнозите бяха за ?20 млрд. приходи, сега се очакват 59% спад от 2019 г.
23 апр 2020 09:19, Елка Василева
8
Коронавирусът сложи прът в основния двигател на Гърция – туризма
Снимка: архив, БГНЕС

Черни облаци надвиснаха над гръцкия туризъм вследствие на пандемията, тъй като много хора живеят в несигурност и се страхуват да съжителстват в хотели с непознати. Под въпрос е също дали ще има достатъчно полети, фериботни връзки между островите, както и резервации по хотелите, пише кореспондентът на „Труд“ в Гърция.

Гръцките прогнози за тази година бяха поне 20 милиарда евро приходи от туризъм, повече с 1,5 милиарда в сравнение с миналогодишните постъпления. Обнадеждаващата информация, която достигна до пазарните предприемачи от хода на резервациите, показваше, че Гърция върви към много силна година по отношение на туризма и най-вероятно към най-добрия си сезон през последните десет години.

Благоприятни прогнози, които попари като слана коронарната пандемия.

Миналата година туристическите приходи достигнаха 18,2 милиарда евро, а рекордните 31 милиона туристи от чужбина бяха регистрирани в страната, докато тази година се очаква 59% спад през третото тримесечие.

Гърция не очаква туристи от страни извън Европа, а от Европа пък очаква много малко. Основно ще разчита на Израел, Кипър, Арабските емирства и Балканите.

Гърция обаче няма да може да използва оптимално и докрай потенциала си като топ дестинация в Европа през новия сезон. Поне за туристите от Великобритания, Германия, Испания и Италия, които са рискови дестинации, засегнати от пандемията.

Туристическите агенции продължават да се надяват, че сезонът няма да бъде напълно загубен, но фалитите на хотели вече са факт.

В популярните уебсайтове за покупка и продажба на недвижими имоти от 1 до 14 април са регистрирани 113 обяви за продажба на хотели в цялата страна. Цените на хотелите се определят в зависимост от местоположението и звездите, които имат. Например, хотел в историческия център на Атина, с изглед към Акропола от 9000 кв. м., 7 нива, се продава за 60 милиона евро. Купувачи не липсват. Само в Атина през последните две седмици са продадени над 50 хотела.

Още по темата

За фалита в туристическия бранш е показателно, че само през първите 20 дни след избухване на смъртоносната пандемия гръцките хотели регистрираха загуби в размер на 522 милиона евро.

Продължителността на кризата не може да се определи точно спрямо предишни кризи, защото сегашната, причинена от китайския коронавирус, има много специални характеристики.

Както заяви министърът на туризма Харис Теохарис, „ще продължим туристическия период с три месеца“, но дори и тези прогнози не са сигурни заради изненадите, които може да поднесе времето, а и най-вече развитието на пандемията. Надеждите са туризмът да започне да се възстановява постепенно от средата на м. юли нататък.

Особен акцент се очаква това лято върху стимулирането на вътрешния туризъм, чиято роля се оценява като решаваща не толкова за оформяне на БВП на страната, колкото за жизнеспособността на туристическия бизнес.

Като се има предвид, че вътрешният туризъм сега представлява по-малко от 10% от общите приходи, правителството обмисля редица мерки за неговото засилване. В този контекст се очаква да бъде създадена нова програма за субсидиране на почивки за гръцки туристи.

За да спаси сезона, гръцкото правителство предложи въвеждане на европейски здравен сертификат, с който европейските туристи да влизат в страната. В момента се провеждат консултации с ЕС за уточняване на процедурата, но най-голямото предизвикателство за зависимата от туризма страна ще бъде да определи кой ще може да влезе в Гърция и как. Намали ДДС на местата за настаняване до 6%, както и туристическата такса за втората половина на годината до 4 евро в зависимост от категорията на хотела. Премиерът Кириакос Мицотакис поиска от Брюксел всички разходи за борба с епидемията да бъдат изключени от бюджетните калкулации. Гърция е под наблюдение от Европа след приключването на последната спасителна програма през 2018 г. и се съгласи да постигне първичен бюджетен излишък от 3,5% от БВП през 2022 г. Атина иска да намали тази цел сега, за да има повече фискално място за маневри.

Разбира се, предварително условие за всичко това е да няма удължаване на пандемията. Обнадеждаващо е решението на гръцкото правителството за разхлабване на мерките от 4 май и отваряне на хотелите месец по-късно. Въпреки че е трудно да се предвиди колко дълго ще продължи пандемията, гръцките хотелиери се надяват, че и това лято красивите плажове в страната ще посрещат туристи, включително и много от България.

Пандемията сложи прът в основния двигател на Гърция. Сигурно е, че животът няма да е същият, дори и по време на почивка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 4 години
До АнонименГраницата с гърция е отворена,чети преди да пишеш.
6
1
 
2
 
! Отговори
Само измислените преди 4 години
икономики разчитат на туризма.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основният начин за спиране на епидемията е затварянето на границите, както го направиха в Гърция и там епидемията затихва. За последното денонощие имат само 7 нови случая и нито един починал. Отворят ли границите, епидемията пламва отново. В България не затвориха границите и сега епидемията започва и вътре в България. Досега заразата беше вносна.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова не се разчита само на туризъм и услуги. Индустрия и производство трябват.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си почиват само гърците на техните курорти,ние на нашите,който има пари де....ако оживеем де...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че те работят по концепции за все пак някакъв туризъм. Дали с тестове преди полетите, дали с декларации, дали с удължаване на сезона чак до Октомври. При нас такова нещо няма - имаме щаб, караници, заплахи, злобеене и кражби, и 450000 безработни по морето....
1
14
 
1
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Сложи прьт в колелото на - капитализма Не го е срам комунистат му - конспиративенДе ги измислят подобни заглавия