Венецуелци пак бягат – преди от кризата, сега от коронавируса

Мерките в съседните на родината им страни ги оставят без работа и избор
26 апр 2020 22:15,
52
Венецуелци пак бягат – преди от кризата, сега от коронавируса
Снимка: БГНЕС

Преди година Джени Салазар е напуснала родната си Венецуела, тръгвайки към съседна Колумбия. С нея е 9-годишната й дъщеря и багажът на двете се събира в един куфар.

Прогонени от бедността във Венецуела, двете тръгват пеша към колумбийската столица Богота.

"Беше трудно да се изкачваме и слизаме по тези планини. Но беше единственият начин, по който можем да оцелеем. Да останем във Венецуела означаваше да умрем", разказва 34-годишната улична продавачка.

Но тази седмица Джени отново тръгва на път през Андите, заедно със стотици, може би дори хиляди венецуелци, които се връщат у дома, след като животът им в чужбина е бил разтърсен от пандемията от коронавирус.

"Малкото ми момиче е моят малк боец", казва Джени Салазар, докато двете върят към венецуелската граница. Дъщеря й носи плюшено мече и бутилка вода на гърба си.

Много от страните в Южна Америка са задължили гражданите си да спазват социална изолация. Мерките означават, че много хора като Джени губят работата си - и покрива си.

Така те се връщат към една добре позната за тях криза - онази, от която са избягали.

"Исках да се върна във Венецуела тази година, но не по този начин", обяснява Джени, почивайки си на крайпътен камък край магистралата северно от Богота. Представяла си се на автобус, гледаща филм, с дъщеря й, спяща до нея.

Николас Мадуро, президентът на Венецуела, който от 15 месеца насам се противопоставя на кампания на Запада, която цели да го свали от власт, се възползва от обратния поток на хора км страната му, за да покаже едно - управлението му е успешно. Въпреки че едва 0,03% от избягалите са се върнали.

Според изчисления на ООН малко над 4,5 млн. венецуелци са избягали от страната в последните години, прокудени от безпрецедентната икономическа депресия в страна, в която не се води война,

Миналата седмица Мадуро заяви, че завърналите се са избягали от "дивашкия капитализъм", от ксенофобията и дори от "фашистките" чужди страни, чиито лидери са в конспирация, целяща да го свали от власт.

"Те искат да се върнат... И аз се обръщам към тях: Братя и сестри! Съграждани и съгражданки! Добре дошли! Родината ви приема с отворени обятия!", заяви Мадуро, който очаква 15 000 венецуелци да се върнат от Еквадор, Колумбия и Перу.

Според него 1600 души са се върнали още миналия уикенд и граничните власти са били инструктирани да ги приемат с "любов и загриженост, както и с кръвни тестове, с които да се докаже, че не са носители на коронавируса.

Засега повечето , дошли обратно във Венецуела, си идват от Колубмия, където 2 млн. венецуелци потърсиха подслон.

Венцуелци обаче бягат и от Еквадор, разказва социалният работник Луздей Оливо Родригес.

"Много хора се връщат обратно", казва Оливо, обвинявайки "отчаянието" на онези, които разчитат на неформалната икономика на Гуаякил, 2-милионният еквадорски град. Там венецуелци са продавали дрехи, храна или калъфи за мобилни телефони на улицата.

"Нямат друго средство за оцеляване", обяснява Оливо.

Пред връщащите се обаче има дълъг и опасен път към Венецуела, дори и без пандемията от коронавирус.

Мадуро предупреди, че бежанците, които са дали положителна проба, ще трябва да отидат в болница, а отрицателните да прекарат двуседмична карантина в хотели.

"Взимаме всички предпазни мерки, за да не допуснем положителни случаи във Венецуела", каза той.

Но Давид Смолански, опозиционер в изгнание, който защитава мигрантите от Венецуела, твърди, че стотици от завръщащите се просто отиват в мръсни и мизерни правителствени сгради, където трябва да изтърпят карантината си.

"Тези венецуелци биват третирани като добитък", пише той в Twitter.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
13
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 3 години
"Комунизмът свършва там където свършват чуждите пари. - Маргарет Тачър" Кратко и ясно.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизма наистина води до бедностПреживяхме го!Еднакво бедни бяхме!Само комунистическата върхушка живееше в охолство!След това същите станаха капиталисти!Затова и днес сме бедни.Короната ни довърши.
36
6
 
8
 
! Отговори
Кокакола преди 3 години
Във Венецуела, както и в Куба, има наложено търговско ембарго от страна на САЩ, затова имат проблеми.А бежанците, като се изморят да се катерят в планината, винаги могат да си направят чайче от едно определено растение.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталинизмът винаги води до мизерия.
34
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка е главния виновник за беднотията в Венецуела,блокираха парите на страната които са в американски банки за да могат да свалят Мадуро и да сложат на негово място пионката, Гайда
33
4
 
14
 
! Отговори
До Богомил 37: преди 3 години
Можеш ли да обясниш защо преди Чавес Венецуела беше най-богатата страна в Латинска Америка, а сега е най-бедна.===========Отивай да се лекуваш, ако е възможно да намериш психиатър при КОВИД-19.Във Венецуела винаги е имало огромно разделение между бедните и богатите. Именно Чавес подпомогна бедните като насочи много средства от печалбата на нефта именно за бедните.Да ама вие твърдите, че за Норвегия това е нормално, но за Венецуела било "комунизъм"
32
2
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Като искаш доказателства, че това е истина, чети и гледай испаноговорящи медии, никой не е длъжен да ти ги предоставя на теб специално !
31
0
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Не знам за някакви си там венецуелци, на другото полукълбо.Знам само, че ако ЛЮСНА един мощен шамар на Сузанитка, ще стане кълбо от фон дьо тен и ще умрат повече хора от респираторни проблеми, от колкото от ковид-19.Истината.
30
7
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 27Можеш ли да обясниш защо преди Чавес Венецуела беше най-богатата страна в Латинска Америка, а сега е най-бедна. Защо добивът на петрол спадна 6-7 пъти далеч преди да започне падането на цената? Обясни и защо от миналата година Венецуела внася бензин и има купони за бензин - по 40 литра месечно на автомобил? Обясни и защо дъщерята на Чавес живее в САЩ и има около 700 милиона в зелено? Обясни и защо за 20 години чавизъм има 300 000 жертви на режима? Анализирай това ***!
29
1
 
1
 
! Отговори
info205 преди 3 години
https://***/3eNpHQ5 След Брекзит и Борис Джонсън ще привлече Венецуела във Великобритания, имало нефт за крадене.
28
5
 
1
 
! Отговори
info205 преди 3 години
И пак да повторя. След Брекзит, Венецуела ще се присъедини към великата крадлива Великобритания. https://youtube/watch?v=rtZuh3m2LB0 *след youtube сложете // в линка . c o m
27
7
 
11
 
! Отговори
ЙОАН 17:24 преди 3 години
При тези цени на петрола същото ще бъде и във "великата" Рассия след 1-2 години...
26
13
 
5
 
! Отговори
пецата преди 3 години
преди една година в днес-а пишеха че във венецуела има страшна хуманитарна катастрофа и че хората нямат какво да ядът , сега се оказва че са си живяли нормално и сега дойде кризата с коронавируса но пак са си нормално и ако ги сравним с нас сме много по зле от тях въпреки тяхнатс уж "гражданска война" през последните 2-3г
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да беше управлението във Венецуела, те пак щяха да бъдат в криза.Тяхната икономика е заложена на добива на нефт, а от години цената му пада, в последния месец се срина.Там никога не са живели добре, а е имало дива експлоатация от олигарсите на САЩ,които правят луди печалби за сметката на мизерията в Ю. Америка.По времето на Чавес имаше по-справедливо разпределение на печалбите и те живнаха.Сега ги чака мизерията на Никарагуа който и управлява.За най-голяма жалост това е истината.
24
5
 
9
 
! Отговори
noname преди 3 години
Новина, дето трябва да всява паника. Нищо от това, дето е написано не е доказано.
23
4
 
12
 
! Отговори
българиН преди 3 години
до 19 Комунизъм в България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! Беше СОЦИАЛИЗЪМ! Че другарите управлявали ни тогава.Се наричаха "комунисти" на партийните си събрания на ЦК на БКП по между си.Е друга тема! То и ние ни "управлява" др Борисов повече от 10 г вече. Но не станахме на 100% Гербери всички нали?! -:) Я ходи да спиш вече и стига си се пенил че пръскаш със слюнка компа си! -:)
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До xaxsasСАЩ не могат да ги удрят с ядрени бомби защото ще унищожат и Флорида и Тексас.
21
11
 
8
 
! Отговори
българиН преди 3 години
до 8 Щото не ни пускаха да "пътуваме" "лошите комунисти" тогава в капиталистически държави.Та и в Гърция пътувах лично през 1981 г с бяла лада 2105 тогава! Ама Ти от къде да знаеш я?!-:) Днес лъжете младото поколение Не живяло и видяло реалността тогава.И го манипулирате както си искате тук "помнещите" времето тогава "антикомунисти"! След 1989 г 80% от населението,след години съжали че даде властта в ръцете на СДС! Но беше късно!
20
4
 
13
 
! Отговори
xaxsas преди 3 години
Венецуела си държи на своето. Отказват да продават петрол долари и преследват съдбата на Афганистан с единствената разлика, че тях САЩ не може да ги нападне защото цяла Латинска Америка ще се вдигне срещу грингосите.
19
5
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Брей само убийци и рецидивисти бягали преди 89та. Абе да не ви държат в някое мазе хипнотизирани с години? Да не сте останали от някоя програма на КГБ полуживи зомбита?