ООН: Очаква се увеличаване с 20% на домашното насилие

Коронавирусът с катастрофално въздействие върху жените
29 апр 2020 21:34, Елка Василева
38
ООН: Очаква се увеличаване с 20% на домашното насилие
Снимка: архив, БГНЕС

Карантината заради коронавируса може до доведе до увеличение с 20 процента на домашното насилие, тъй като жертвите са в капан у дома заедно с насилниците си, заяви ООН, като предупреди, че пандемията ще има "катастрофално въздействие" върху жените.

Десетки милиони жени е възможно да спрат да имат достъп до контрацепция, а милиони момичета може да бъдат омъжени насила или да бъдат подложени на увреждане на гениталиите като резултат от пандемията, твърдят изследователи.

Всеки три месеца на карантина могат да доведат до 15 милиона случая на домашно насилие повече от нормално очакваното, става ясно от проучване на Фонда на ООН за населението, агенция на ООН за сексуалното и репродуктивното здраве, пишат Ема Бейта и Елън Улфрост от Фондация Томсън Ройтерс.

Прогнозите очертават това, което ООН нарича "сенчеста пандемия", развиваща се паралелно на COVID-19. Много страни вече съобщиха за увеличаване на броя на обажданията по горещите линии за домашно насилие. В същото време карантинните мерки затрудняват службите и неправителствените организации да се свържат с жените, изолирани у дома.

Още по темата

"От новите данни става ясно, че COVID-19 скоро може да има катастрофално въздействие върху жените и момичетата в глобален мащаб. Пандемията задълбочава неравенствата и милиони жени и момичета сега са изложени на риска да изгубят възможността си да планират семействата си и да защитят телата и здравето си", заяви ръководителката на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Изследователите прогнозират, че 44 милиона жени в 114 страни с ниски и средни доходи могат да загубят достъп до контрацепция, което да доведе до един милион непланирани бременности, ако ограничителните мерки са в сила шест месеца, според изследване на университета "Джонс Хопкинс", Университета на Виктория в Австралия и международната здравна организация "Авнир Хелф".

"Тези сценарии са доста реалистични. Това, което ние казваме, е: моля, не отписвайте като приоритет услугите за репродуктивно здраве и семейно планиране. За жените това е криза в кризата", заяви пред Фондация Томсън Ройтерс изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Рамиз Алакбаров.

Фондът на ООН за населението заяви, че е възможно здравните служби да бъдат прекалено заети с борбата срещу COVID-19, за да предоставят услуги за семейно планиране. Жените също така може да избягват клиниките заради страха си да не се заразят с вируса или заради ограниченията на придвижването.

Пандемията също така прекъсва веригите за доставки. Много видове средства за контрацепция се очаква да свършат в рамките на следващите шест месеца в над десет бедни страни, предупреди Фондът.

Изследователи прогнозират също така, че може да се стигне до нови 13 милиона бракове с непълнолетни и до нови два милиона случаи на увреждане на женски гениталии през следващото десетилетие, тъй като пандемията възпрепятства глобалните усилия за прекратяване и на двете практики.

Задълбочаващата се бедност, причинена от глобалната рецесия, може също така да принуди повече семейства да омъжат рано дъщерите си, казват експерти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
От тука ти помирисвам комплекса за малоценност към мъжете. Тези жени да не би някой да ги кара на сила да живеят с насилници? Жените сами допускат такива мъже до себе си. На никоя фръцла не и харесва "джентълмен" в днешно време. Жената сама определя как един мъж ще се държи, за да може да си тури оная работа в нея. Ако мъжете са лощи по природа, може да виниш само жените.Сори май френд.
23
5
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
До 31.То затова жените са най големите убийци в съвременния модерен свят,заради абортите.А да си в арабския свят да видим като забременееш как няма да родиш.И ако сториш умишлено нещо на плода ще ти клъцнат зелката.
22
1
 
3
 
! Отговори
До 27 SS преди 3 години
Ти може да заплодиш и 500 жени и в крайна сметка нито една от тях да не роди. Всичко зависи от жената.
21
5
 
1
 
! Отговори
насилие ли? преди 3 години
Защо мъжете вече побеляват на 30?Някои *** осъзнават много добре какво говорят, правят го нарочно, че накрая и ти казват - какъв мъж си ти ако не ми обършеш 2 шамара като ми знае много устата.Което изчерпва темата
20
3
 
5
 
! Отговори
100% преди 3 години
Всички жени са еднакви - ежедневен психически тормоз. Затова мъжете стават работохолици, *** или живеят сами
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦИНИКE, тая "стара българска традиция" ще изчезне, а комплексираните мъжлета ще стискат стискат и ще се крият по пещерите.
18
8
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
По стара традиция българинът обича а си побийва женътъ.Инак жа ти са качи на главътъ.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига си го мерихте с жените. Повечето жертви на насилие са жени, защото са физически по-слаби и не могат да се защитят или поне им е много трудно, когато крет*нът продължи да ги преследва и да хвърля предмети и да крещи пред дома им примерно. Жените, каквито и психопати да са някои от тях, рядко смеят да тормозят психически, защото знаят, че като им обършат един шамар, може да не станат повече. Така че стига изопачавахте статистиката, има мъже жертви на тормоз, но те са малко.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко феминистки пръдни за лека нощ.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък очаквам ООН най-накрая да започне да се занимава с важни неща илк да вземе да се саморазпусне, че започна да ми писва от тъпотиите им.
14
10
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Моята съпруга е азиатка!В нейната култура мъжа е бог,а жената длъжна да се подчинява.Готвят ги от ранна възраст да бъдат домакини и да имат умения полезни за семейството.Такива глупости като феминизъм и др.евроценности въобще не и минават през главата.Пере готви чисти шие,не харчи пари(в нейната страна пестиливостта е пословична)и никога не прекрачва границата на допустимото.Като жена и тя дърдори но като и кажа да млъкне се подчинява.Никога не съм я бил,защото си е знаела мястото.
13
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не мога да разбера защо някой обичат да се месят в семейните работи.Ако единия от съпрузите е недоволен да се разведе.Какви са тия глупости ?
12
4
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Не е вярно ! Ние с мойта мумия сме се отдали на любов!
11
0
 
13
 
! Отговори
Сбъркана пропаганда преди 3 години
Феминизмът е долнопробно движение движено от омраза към мъжете. Все се говори за права на жените, а не за права на хората. Един въпрос за размисъл - защо, ако при дело за попечителство правата за отглеждане на детето се разделят по равно м/у родителите се смята за победа за бащата и загуба за майката?! Мога да дам още безброй примери.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Не съм сигурен, че ти схващам идеята. Примера ти също не разбрах какъв му е смисъла. Той се вписва в единия от вариантите които посочих: човека е на положение и не му се занимава да го разбутва и цената която плаща е психически тормоз.Лично аз съм съветвал поне 4 различни човека (3 жени и 1 мъж) след като съм ставал свидетел на това какво се случва между тях и партньорите им, тъй че мнениеето определено съм си го давал, но това може да стане само ако те потърсят за съвет.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Един от познатите ми се разведе преди няколко години, но тормозът продължава, тъй като имат дете. Останалите не го "усещат" като насилие, защото то толкова се е сляло с ежедневието им, че "не виждам смисъл да правя каквото и да е, дори не я чувам", а в действителност ги ограбва на всякакво ниво. Идеята ми беше друга, на хората все им е неудобно, все не искат да се месят, но обсъждат зад гърба ти, често нямат емоционалната интелигентност, за да реагират адекватно. Тъжно е.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй домашно насилие за нищо го нямат папагалите-***.Всичко според тях е домашно насилие.Какво да кажат милионите мъже, тормозени от жените си за пари ежедневно, и само това ли...***, толкова могат...
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Може би трябва да се запиташ ако имаш такива познати и ти не си реагирал защо? Тогава може и да си отговориш на въпроса и за останалите.Иначе моите директни наблюдения са:Когато мъжа е агресивен с жената: жената стои въпреки тормоза заради материалното положение (той й осигурява). Важи за над 90% от случаите които знамКогато жената е агресивна към мъжа: мъжа стои с жената или защото е на положение и не иска да се излага с разводи, раздели и пр. или защото плющенето е на ниво
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Не един мой познат е жертва на домашен тормоз, това е нещо чуждо за обществото или по-точно игнорирано.Има един притеснителен факт, който не се обсъжда и искам да отбележа, често близки на жертвата (без значение от пола) са наясно със случващото се и не реагират, защо?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФеминисткаТва май беше репликата на онаа повлекана дето беше замервала Джони Деп с някакви предмети и го беше удряла или?