Украинци излязоха на протест против ограниченията

Стотици дребни бизнесмени недоволстват от мерките в страната
29 апр 2020 22:54, Красимир Ангелов
26
Украинци излязоха на протест против ограниченията
Снимка: БГНЕС

Стотици собственици на дребен бизнес протестираха в центъра на Киев с искане за облекчаване на наложените от властите ограничителни мерки, целящи да се забави разпространението на коронавируса, предаде Франс прес.

Протестиращите блокираха движението по централна улица и се събраха пред централната на правителството с искане от утре да бъдат отменени част от съществуващите ограничения. Властите са посочили дата след две седмици.

"Още един ден от вашата защита и ще спрем да съществуваме!", пишеше на плакати, закачени на колите на участници в протеста. Те поискаха и ограничителни правила "еднакви за всички", след като тази седмица избухна скандал, свързан с депутат от управляващата партия. Журналисти го обвиниха, че тайно ръководи един от своите луксозни ресторанти в центъра на Киев, в нарушение на ограничителните мерки.

Правителството наложи ограничения през март, като затвори учебните заведения, обществените места и по-голямата част от магазините, освен тези, продаващи хранителни стоки и аптеките.

Тези мерки предизвикаха критики, като някои икономисти заявиха, че те може да се окажат по-вредни от пандемията.

Близо 40 на сто от украинците съобщават, че имат финансови проблеми, а 45 на сто, че са останали без спестявания, според публикувано миналата седмица проучване на общественото мнение, съобщава БТА.

До момента в Украйна са регистрирани 9866 случая на заразяване с коронавирус и 250 жертви, отбелязва Франс прес. За последното денонощие в Киев са се заразили 43 души, като петима от тях са медици, а двама - свещенослужители от Киевско-Печерската лавра, съобщи кметът Виталий Кличко.

Украинското правителство реши по време на карантината максималните заплати на чиновниците да бъдат намалени. В условията на пандемия, значителната разлика между заплатите на ръководителите на предприятия от държавния сектор и работниците е "предизвикала значителен обществен отклик", се подчертава в постановлението на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украинското правителство решило по време на карантината максималните заплати на чиновниците да бъдат намалени. С колко? Да бъдат намалени до нивото на заплатата на квалифициран работник или да бъдат намалени с 5 гривни, колкото укропското правителство да отбие номера, че е реагирала демократично на "значителния обществен отклик"?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виталий Кличко - вечният, революционно-майдански кмет на Киев.
17
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върнете Украйна на Русия,украинците са руснаци по произход!Украйна е руска!Стига братоубийства от украинци срещу украинци,за кефа на запада ,да се избиват помежду си хората!Върнете Украйна на Русия,тя е руска още от 8 век и винаги е била руска и украинците са руснаци по произход,не ги измъчвайте повече!
16
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мека протестират, щом им се мре, какъв е проблемът?
15
38
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следя български, американски, английски, руски и немски новини. Навсякъде процедуарат е една и съща: ако отслабим мерките, ще има втори пик. Ако отпуснем карантините, ще се ползват приложения на смартфона за проследяване на контактите. Има ли някой още който не е разбрал, че тук са касае за глобален преврат над човечеството и тотално заробване? Този вирус никога няма да свърши, докато не ни чипосат за наше добро. Навсякъде хората говорят едно и също.
14
4
 
7
 
! Отговори
История преди 3 години
Преди векове са пращали в ония земи най-непокорните, и престъпници разни, за да бъдат като буферна зона срещу Турция.
13
1
 
6
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Познавам доста украинци, по-дебелоглави хора от тях едва ли има... иначе общо-взето са точни.
12
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цяла Германия има протести, защо не пишете нищо за това ?? В САЩ хиляди протестират. В Германия искат да въвеждат приложение с което да си запазваш час в магазина, да минаваш по странични улици, ако главните са пълни, и да показваш дигитален Корона-паспорт, за да влизаш в заведения. Искат да въвеждат дигитални билети за разходка или шопинг в централните зони. Отдавна не живеем в демокрация, но това вече е по-зле от северна Корея !! Не стойте във ФБ, ами излизайте на улицата и протестирайте!!
11
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска населението му да стои спокойно под карантина 2-3 месеца,трябва да е готов да плаща добри пари на хората за този период.За да са обезпечени и спокойни.Както се случва между другото в почти всички бели държави.Май единствено България и Украйна не поемат нищо на хората,а ги оставят да фалират и да останат без пари.Масово в Европа и Америка хората получават 80% от заплатите си от държавата,а на безработните поне 1000 евро или долара.Канада например по 2000 долара на всеки с ниски доходи
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПижоСамо веднъж ще те усуча с палката по празната кратуна и ще запееш друга песен...
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОЛО БАРБА ГАНЬОС!
8
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които са излезли, не са русофили.Това е Икрайна - по-добрата Тудия.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
започва се ....
6
7
 
2
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 3 години
До Нищо новоДО "НИЩО НОВО" НЕ БИ МОГЛО ДА СЕ ДОБАВИ НИЩО НОВО... ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...
5
5
 
32
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До СЕРЕГЕЙ: Хората за излезли, защото нямат средства за съществуване. Какво общо имат с това Путин и Русия? Външният враг е бил винаги оправдание за некадърни политици.
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иде ! Чакеме първата пушка !
3
3
 
40
 
! Отговори
КГБ преди 3 години
Сега ще има ли Майдан срещу Майдана амм? В крайна сметка такива са резултатите от псевдо демокрацията. Унищожителни мерки с учудващ синхрон във всички държави. Никакъв паралел с жертвите на грипа предходните години, но пък с този вирус уреди на политическата класа голям комфорт и абсолютно окопаване във властта.
2
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Укрите са най достойни за приза,Глупци номер едно!
1
12
 
24
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Скоро и тук!