ЕС със засилен интерес към виното ни заради ниското ниво на коронавирус

Пандемията удвоила износа ни за континента, споделят от бранша
Обновена: 30 апр 2020 21:41 | 30 апр 2020 21:35, Анисия Иванова
14
ЕС със засилен интерес към виното ни заради ниското ниво на коронавирус
Снимка: БГНЕС

В Западна и Централна Европа са впечатлени от слабото разпространение на коронавируса у нас и това стимулира поръчките за износ на българско вино. Това съобщи Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

По думите му някои изби в страната, имащи позиции на тези пазари, дори са удвоили износа си. "Основно експортът е за Полша, Чехия, страните от Бенелюкс, Германия, Великобритания, а също и Скандинавските държави. Немалък износ има и за Япония и няма проблеми с транспорта", уточни той.

Евгени Харамлийски, шеф на една от известните фирми за производство на вино у нас, обясни, че по-голямата част от поръчките са за червено вино.

"От него основен дял има Мерлото, следван от Каберне совиньон, в Швеция се изнася Мавруд или се продават купажи от този сорт и Мерло. По думите му от белите вина хит е станал сортът Совиньон Блан, а също и Пино Гриджио.

"Западняците държат на доброто съотношение между качество и цена. Масовият сегмент е на експортна цена от 1,20 на бутилка или 5 евро в магазина. Там обаче има ниво на качество, под което не може да се падне и не се продава вино в пластмасови бутилки", обясни винарят пред "Монитор".

И Дияна Кахчиева, шеф на друга българска изба, потвърди за значително нарастване на износа през март и април основно за Германия, Чехия и Полша.

"Поръчките са за червено вино в стъклени бутилки от 0,7 и 1,5 л. В Европа от червеното се купуват Мавруд, Каберне, Мерло, а от бялото - Шардоне и Тамянка. Тази година през последните 2 месеца износът се удвоил, спрямо същия период на 2019-та, защото у нас по-рано са взети мерките срещу коронавирус и техните медии са популяризирали този факт“, обясни тя.

Кахчиева припомни, че износът ни на едро е за около евро на бутилка, каквито са и международните цени на едро за масовите вина.

Според шефа на ИАЛВ Красимир Коев засиленият износ ще даде възможност винарският ни сектор да излезе по-бързо от кризата, породена от пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Памидарката? Сигурно е по 20 цента.
11
2
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Абсолютни глупости говори господина и изобщо те е в час със случващото се в бранша. По време на карантината в страните от ЕС консумацията на вино е намаляла и според експерти над 10 милиона хектолитра няма да могат да бъдат пласирани. Складовете са препълнили и се чака разрешение виното да бъде дестилирано на етилов алкохол и да се превърне в дезинфектанти.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е от виното бе! От мастиката е. По мои лични наблюдения.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разреждат го с вода . Щом го продават, значи са на далавера.
8
2
 
1
 
! Отговори
1 евро преди 3 години
на литър и да си го бутилират както святат за прилично. Ако щат и в древногръцки амфори да го продават.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниското ниво на коронавирус? По това ли вече оценяват виното?
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един литър вино се получава от 2-2'5кг.грозде ,при цена на гроздето от70-80ст.+ разходи по приготвянето на виното ни става ясно на колко ,,голяма" далавера сме от търговията с вино!Цял свят ни се смее , минералната им вода е по-скъпа!
5
2
 
6
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Ха ! Дойдех ме си на думата- а наздраве! Бъдете здрави! :)
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е слабият коронавирус,а тънката цена за бутилка вино 1евро е направо подарък!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада ни даде работа на отбранителната ни индустрия за войните си в Африка и Азия. Сега войните спряха, но ще развием хранително-вкусовата и медицинската индустрия. "Мейк уайн, нот уор"
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно евро за бутилка?Та само бутилката струва 50 цента.Защо им правим такива подаръци?Нашето вино не е лошо,затова е непонятна цената на която им го даваме.
1
4
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Една добра новина от цялата криза.