Коронавирусът промени начина ни на живот и то завинаги

Работа от вкъщи, телемедицина, по-добра хигиена...
Обновена: 1 май 2020 12:27 | 1 май 2020 12:23, Екип на Investor.bg
91
Коронавирусът промени начина ни на живот и то завинаги
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сякаш сме преминали от 2020 в 2030 г. за един уикенд“, каза холандският образователен иноватор Кристиен Бок пред вестник Volkskrant. По-долу се опитах да уловя някои от трансформациите в западните общества след март, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

Това, което следва, не е каталог на утопични мечти (макар че се нуждаем от тях) или краткотрайно морално събуждане. По-скоро това е списък с промените, които действително се случиха, трябва да се запазят, ще спестят време или пари и може да смекчат проблеми като въглеродните емисии, самотата и бездомността.

• Работа от вкъщи.

От седмица това е експеримент, но след близо месец той започва да се институционализира дори в професии, които никога преди не са го обмисляли.

Британският кабинет сега заседава чрез Zoom, съдебните заседания се изместиха онлайн, а банковите служители извършват транзакции от дома си чрез защитени системи. Всичко това се случи непланирано, докато много служители по цял ден се грижат за децата си. Работата по домовете ще бъде по-лесна след пандемията.

Ако служителите с бели якички се окаже, че вече работят от вкъщи дори само половината от седмицата, спадът в пътуванията до местоработата ще съкрати емисиите и замърсяването, както и трафика в пиковите часове, като същевременно ще увеличи националното щастие.

Когато психологът Даниел Канеман и икономистът Алън Крюгер през 2006 г. помолиха 900 жени от Тексас да оценят своето удоволствие от рутинните занимания, сексът се класираше на първо място, а пътуването до работа - на последно. Сутрешните пътувания се възприемаха като „особено неприятни“. Вече непътуващите биха спестили състояние от отказа от автомобили и биха си освободили време по многобройни начини.

Повечето нископлатени служители - като чистачи, касиери и сервитьори - не могат да работят от вкъщи. Ако обаче белите якички преместят дейността си от градските центрове към жилищните квартали, ще се появят съответните поддържащи работни места. Всеки, който все още пътува до центъра, ще стане свидетел на по-празни пътища и влакове.

• Телемедицина.

Пандемията предизвика почти моментална спестяваща време революция в медицинската помощ. Според уебсайтът Medicaleconomics.com.телемедицината работи „за повечето подновявания на лечения, инфекции на пикочните пътища, настинки и обриви, проследявания на диабет и хипертония, лабораторни резултати, посещения след операция, за контрола на раждаемостта и плодовитостта и за психичното здраве“.

Възрастните хора - много от които преминаха наложителен курс по видеоконферентна връзка - ще прекарват по-малко време в пълните с микроби чакални. Децата им (обикновено дъщерите) могат да участват в разговорите, вместо да водят родителите си по доктори.

• По-добра хигиена.

Отричащите коронавируса винаги изтъкват, че обикновеният грип също убива хиляди. Това е истина, но не е добър аргумент срещу блокадите по време на далеч по-смъртоносния Covid-19. По-скоро това е аргумент за намаляване на смъртните случаи от грип в нормални времена.

Вече знаем как да го направим: повече миене на ръцете; маски и самоизолация за инфекциозни хора, когато е възможно; и по-добра наличност на грипни ваксини.

Продължението на статията четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завинаги, но само ако ние, обикновените хора позволим.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоДано да си прав, но на мен не ми е много весело, като чета и аз това и онова....
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕдинМного си прав това е несправедливо да не кажа престъпно решение, насочено срещу трудолюбивия български народ, но ние винаги сме оцелявали ще оцелеем и сега на пук на мутрите и мутресите.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кварталните кебици които се съешават на групи пред всеки входа на всеки блок, трябва да се поразритат малко ... !!!------Защо, по каква причина?
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам какво толкова е променил. Е, някои се опитаха да си осъществят милиционерските фантазии, утрепаха един журналист... Е, няма да му се иска на Бойко да махне извънредното положение, но...
76
2
 
3
 
! Отговори
С ПОЛИЦЕЙЩИНА преди 3 години
и ТЕРОРНЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛАВАако про-западната хунта на ТТиквоча не вярва - да си спомнят комунистическия режим
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина грипът взема повече жертви благодарение на алчните чорбаджии,според които не трябва да се вземат болнични за грипСамо месец преди карантината медии и *** агитираха да ходим болни на работа.Честит първи май, роби на труда
74
0
 
13
 
! Отговори
Очевидно преди 3 години
До До 26няма шанс да вденеш. Едва ли знаеш какви лишения и труд полагат доктори, инженери, физици, музиканти, артисти и т.н., а работата им е несъизмеримо по-полезна от тази на някакъв ритнитопковец. Заплатата пък е унизително ниска, в сравнение с тази на г***зара с топката. Единственото сравнение, подходящо за работата на футболиста е с работата, която навремето се упражняваше в казармите-местене на инертни материали от единия край на плаца до другия и обратно, много трудна и безсмислена работа!
73
0
 
6
 
! Отговори
калпазанин преди 3 години
До Ром"сФирмата, която работя, мина на работа от вкъщи за позициите, които го позволяват, преди няколко години. Производителността, не е намаляла, а се увеличава. Просто се гледа свършената работа, а не часовете.
72
7
 
13
 
! Отговори
Без преди 3 години
Айде стига с тия гръмки заглавия вече! Променил завинаги.... ***. След 2-3 години това ще е просто следващия компонент към вирусните заболявания и епидемии, допълващ грипната всяка година. Просто трябва хората да се позапознаят с щамовете и мутациите. От там насетне заболявания ще има с честотата и интензитета на грип или простудно разболяване (последното 30-40% е причинено от вируси от семейството на короната). Ако беше нормална държава доста осъдени за всяване на паника трябва да има.
71
4
 
4
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
далеч по-смъртоносния Covid-19, няма достатъчно данни за да се напише нещо такова. За грип има изследвания от десетки години, статистики на заболели, починали с усложнения и тн. За Ковид има в световен мащаб направени не повече от 15 млн. теста по официални данни, доказани 3 милиона случая, основно на хора с усложнения и сериозни симптоми, на тази миниатюрна база няма как да има реална представа за смъртност. Всички държави смятат, че има от 10 до 100 пъти повече заразени, демек смъртност...
70
3
 
19
 
! Отговори
Един преди 3 години
Не дават да ходим до село или вилата, да си засеем градините. На зима всички и всичко ще пазаруваме от магазините, а там дали ще има и на какви цени. И после бурясалите градини, кой ще ги работи догодина. Ще опустеят още повече селата.
69
5
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нека не се заблуждаваме!НЕ "коронавируса" промени живота ни,а тези,които дърпат конците на света го направиха..И ще го променят още."вирусът" беше само ИНСТРУМЕНТА за това!!!!...Само помислете:-Аварията в Чернобил можеше да промени много живота ни,но тя НЕ БЕШЕ ИЗПОЛЗВАНА за тая цел.Времето не беше дошло...Яйцето беше още далече от зднка.Сега обаче "Кутията на Пандора" се отвори...Чакат ни весели времена..
68
3
 
15
 
! Отговори
ист преди 3 години
Идва траят на безконтролната глобализация и миграция.Заради печалби западът изнесе производства които изискват работна ръка в Китай, и я превърна в мощна икономическа, военна и политическа сила. Сега западът понася щетите от алчността си.Стотина бивши комунисти сега социалисти заради огромни печалби чрез внос на китайски стоки, унищожиха българската лека промишленост- обувна и текстилна. Народът ще им потърси сметка Първо на Нинова за Техноимпекс.
67
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ДришУ?!?!?!?Малиййй, сега ще играе джобен тенис пред телевизора и глаааад.Свърши се със скъпо платенните клоуни ритни-удри топковци.ОтидИ коня У рЯката.
66
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От поне 10 години твърдя че живота който очаква днешните младежи ще е несравнимо по-лош от този който имаше поколението от 70-80те години на миналият век.Живота беше безгрижен и забавен.Секс, забавления и безгрижие.Сега ги чака ............нямам думи но ако сега трябваше да се раздам и имах избор определено бих отказал.Ние си поживяхме СЛАВНО а вие........дупе да ви е яко.
65
4
 
9
 
! Отговори
От къщи? преди 3 години
Аз като сервитйор как за работя от къщи? Некоя умна глава дето е учила много за ми го обясни
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И преди коронавируса, в България нямаше живот, а сега съвсем няма.
63
5
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Хм,работата от вкъщи дава 40-60 % производителност от това което е в офиса ,тъй че ме съмнява да се измени корено нещата в тази област - а то Роско Плевниелиев ще загуби доста със своята офис сграда.. Телемедицината може и да има някакво движение в тази област,но съмняваме в близките няколко години да има някакъв напредък,докато от вкъщи няма да може да се изпражат някакви анализи на кръвта,урината...сложничко ше е... а това за хигената ...то може и да има прогрес..
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХОрошА кога някой е правил каквото си иска? А ако е правил, е било до време. Как беше израза - или е неморално, или е незаконно, или от него се пълнее ...