Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
22
 
! Отговори
воевода преди 4 години
Разпространението на вируса тръгна от Китай и много дълго беше отричано съществуването му и укривана информация за него. Независимо дали е изпуснат от голямата лаборатория в Ухан или е тръгнал от пазара за диви животни, Китай носи пълната отговорност за пандемията с десетки хиляди починали и огромни икономически проблеми в целия свят.Справедливо е да платят цената за всичко това.
54
2
 
14
 
! Отговори
123Y преди 4 години
Странно, как вирусът идва точно от Ухан, кидето има Институт по вирусология и се правят опити с вируси в специални лаборатории?!? Ама не, на света се разказват приказки, как от прилеп, че на други животни, бля-бля... Просто си прилича на пробив в сигурността и неспазване на мерки за безопастност.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеален материал за съвеЦките ***.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците ще го закъсат, а от там и такива като нас свързани с тях щото са експортна икономика и формират по- голямата част от БВП от експорт и чужди пазари за разлика от американци и французи, които си имат голям вътрешен пазар и ме изнасят толкова.
51
5
 
5
 
! Отговори
Щом ще пишем глупост преди 4 години
Бубонната чума от ГКР (генуезка комунистическа република), Испански грип от прокомунистически настроени щати и републики в САЩ и Европа, Ебола от центровете на комунизма в Африка и Филипините..... И аз мога да пиша глупости, дори по-убедително и интелигентно, щото не съм наркоманче.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито хамбургер, нито супа от прилеп. Предпочитам шкембе чорба.
49
5
 
14
 
! Отговори
пОтин преди 4 години
Тотална, политическа и икономическа изолация, трябва да се наложи от света срещу тия!
48
2
 
15
 
! Отговори
въпроси преди 4 години
1. Защо Китай от Януари 6 до Момента, отказва Екип на Центъра по Контрол на Болестите да проведе разследване в Ухан?2. Защо Китай до този Момент отказва и не е предоставил проби от Вируса на Първите Заразени, които са необходими за да се види първоначалният генетичен код и как точно е възникнал и заразил човек, този изходно Животински Вирус?3. Къде е Стажантката Yanling Huang от Института по Вирусология в Ухан и защо беше премахната от Уеб-сайта на Лабораторията?
47
2
 
7
 
! Отговори
Айдее имаме виновен преди 4 години
да го накажем ( като с 11 септември) тия нямат икаво въображение, срам и се повтарят със сценария
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49А супа от прилеп яде ли ти се?
45
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С или без вирус Китай е номер 1 икономика в света. Китай е новият лидер. Европа и САЩ трябва да признаят провала на евроатлантическите, лицемерни, лъжливи и перверзни ценности. В Китай такива ценности няма и станаха номер 1.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Викаш, китайците са ти по-читави и симпатични а: какво предпочиташ, хамбургер или супа от прилеп?
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съществува прераждане, искам в следващия живот да се преродя като вирус и ви обещавам, че ще ви избавя от всички мутри и престъпници, крадливи управници, които ви тровят живота. Никаква милост няма да имам.
42
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно да ви кажа и САЩ и Китай са ми антипатични държави. Обаче китайците все пак са малко по-читави от американците. Американците разпалиха хиляди войни и избиха милиони хора. А иначе вирусът не мисля, че е изкуствено създаден. Такива вируси е имало, има и винаги ще има. Просто така е устроена природата и вирусите са навсякъде. Човекът си мисли, че е някакво висше създание, ама не е. На тази планета има и други създания.
41
13
 
11
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
Вината на Китай за разпространението на корона вируса е изключително спорна тема. При пандемия няма никаква сигурна превенция. В днешния глобален свят е невъзможно да се спре някакъв вирус. Това де не е стока, чието изнасяне от страната може да се спре. Империалистите по света съвсем изпушиха. Защо не съдят САЩ за военните агресии по цял свят. За това няма дори и намек. Пълно лицемерие.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво казаха от брюкселската хралупка ?
39
5
 
12
 
! Отговори
81656 преди 4 години
Китай се превърна в най-силната държава посредством алчността на капиталистите от цял свят, които изнесоха там производството си заради ниското заплащане на работниците. Сега Китай ще диктува. Светът е променен още преди пандемията, но вече яма как да се прикрива този факт.
38
6
 
11
 
! Отговори
пОтин преди 4 години
Китай трябва да си плати за геноцида, който натресе на света!
37
4
 
10
 
! Отговори
56 преди 4 години
Китайски комунист = ф..ашист. Трябва да бъдат изправени пред международен трибунал за престъпления срещу човечеството. Време е да се разкове китайската ***.
36
2
 
7
 
! Отговори
Чочи преди 4 години
Ууууууу на китай!