Акад. Марков: Тази пандемия не е първата, нито ще е последната

Да не подражаваме на големите държави, иска историкът
5 май 2020 23:15, Анисия Иванова
80

Коронавирусът уби над 250 000 души по света, а жертвите в България са 80. Най-много починали след заразяване има в САЩ, Италия и Великобритания. Повратна точка ли ще се окаже тази пандемия за света и как ще излекуваме раните от коронавируса?

"Тази пандемия не е първата, нито ще е последната в историята. При испанския грип има 10% смъртност, 50 милиона си отиват, 85 000 българи загиват. Имало е и по-тежки времена", каза за "Денят ON AIR" историкът акад. Георги Марков.
Според него приемаме сегашната ситуация като ограничение на гражданските права.

"Разбирам бизнесмените, но парите се печелят, харчат, а човешкият живот е безценен. Нека не подражаваме на големите държави, които бързат да печелят за сметка на човешкия живот", коментира Марков.

По думите му изолацията в момента е необходима, тъй като коронавирусът е непознат.

"Храня почитание към 5000-годишната китайска цивилизация. Тези хора се оказа, че ядат не само кучета и котки, но и прилепи, при това като деликатес. Много съм разочарован, това е едно "варварство", смята акад. Георги Марков.

Той добави, че Китай много късно е обявил опасността, а след това СЗО много късно е обявила пандемията.

"Има огромни капиталовложения в Китай и западните корпорации влияят върху правителствата и имат вина. Някога хората рядко са отивали в съседното село на панаира. Днес обаче светът пътува, заразата бързо се разраства. Глобалният капитал има интереси, които увреждат интересите на народите", подчерта Георги Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ще успее ли да заработи отново историческата комисия между България и Северна Македония?

"Ние, историците, не можем да преговаряме на маса чий е Гоце Делчев. Това е унижение и гавра с националния герой. В Битоля има булевард и паметник на Тито, крадоха история и сега са решили, че не могат да се разберат с нас. Политиците трябва да престанат да си измиват ръцете с историците", категоричен бе акад. Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79 Не е вярно, че това е единствена пандемия. СПИНът също е пандемия. От средата на миналия век е имало пандемии от дребна шарка, полиомиелит, холера, проказа, туберкулоза, птичи грип, ебола, близкоизточен респираторен синдром, денге и човечеството се е справило с тях. С нищо не показвате, че сте по интелигентен от останалите, за да имате такова грубо отношение към тях
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Акад. Марков: Тази пандемия не е първата, нито ще е последната"........ХО-ХООще един *** на сцената.НЕ другарю, тази пандемия не е първата за човечеството НО е първата в нашият живот и много вероятно последната. Сиреч ЕДИНСТВЕНАТА в нашият живот. Ето тоева я прави СПЕЦИАЛНА .........за нас.А няма нищо по важно от НАС за самите нас.Повечето няма да ме разберат но не се и очаква.Толупи, толупи, толупи.....това са българите в мнозинството си.Както простолюдието така и ЕнТЕЛЕгенцията им.
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как докога.Докагато искат.Моделът на БКП не е бутнал и мръднал от 1944 насам.Другото са приказки.
68
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Този дългогодишен агент на ДС изпълзя, за да "коментира" и пандемията! Той, както и другите пенсионирани "академици" получава всеки месец по една депутатска заплата към пенсията си, а "чл. кореспондентите" по 30%. Таки ги дари правителството на Станишев! Докога? Много от тях са "бивши" ченгета и комунисти. Пенсионери дариха мизерните си пенсии и спестявания, деца дариха спестените си левчета, а някой от тези *** да е дарил нещо в битката с вируса? Не! Безсрамни, те само искат!
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
61, да, но щеше ли изобщо да се хабилитира, ако не беше доносник?Крушката има опашка. Изгодният му брак е следващият етап в кариерата.
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нюйоркчанинът: Почувствах се много зле. Вече дишах с кислороден преносим апарат. Приятели ме насочиха към лекар, който лекуваше хора, отхвърлени от болниците. Заведоха ме при него в предреанимационно състояние. Когато вече бях изваден от отвъдното, получих обаждане от болницата, където ми направиха тест и ми казаха, че тестът е положителен и сега мога да отида в болница. Знаете ли къде щях да бъда, ако чаках резултатите от теста? Точно в моргата на тази болница.
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето какво разказва един нюйоркчанин: Когато се прибрах вкъщи, почувствах драскане в гърлото, неразположение и слабост, които постепенно се увеличиха. Измерих температурата-термометърът показа 38,5С. започна суха, но дълбока кашлица, с малко отделяне на храчки. Един ден по-късно се появи болка в гръдния кош, студени тръпки, гадене и повръщане, дишах трудно Започнах да се обаждам на лекарите, но никой офис не искаше да ме приеме.,
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66 Ъ Какво значи просто хората си умират,а , професор Главандурски? Хората си умират положително тествани за ковид и със симптомите на ковид - остро възпаление в носоглътката, температура, повръщане, пневмония, затруднено дишане. Наистина, ,има разлика в смъртността от предишни години и сега и учени алармират, че в момента много смърти се укриват. Учените от цял свят признават, че има пандемия, само професор Главандурски и мангъсара твърят обратното
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не е ли вирусолог?И вирусолог или биолог да беше, пак най-вероятно нямаше да е компетентен. Епидемиолог трябва. Но и световните специалисти в тази област грешат. Първо, защото вирусът е нов, а второ - епидемиологията работи с живи обекти, които са трудно предвидими по принцип. Не знам защо хората си мислят, че биологията и свързаните науки е просто нещо. Повечето "специалисти" в тази област не разбират от специалността си, защото са се надценили при избора на професия.
62
5
 
12
 
! Отговори
Преди много години преди 3 години
бяха питали генерал дьо Гол за мнението му относно някаква изложба на художествени произведения. Той беше отвърнал, че не може да изрази експертно мнение, защото не е източноевропейски държавен ръководител.Тази вест обиколи света и звучеше като виц, но нашенските тогавашни партийни и държавни ръководители наистина се изказваха по всякакви въпроси и налагаха мнението си във всички области.БАН продължава тази традиция до днес.Щом се е докопал до титлата академик се мисли за пенкилер и се изказва
61
7
 
5
 
! Отговори
Питайте Ттиквоча преди 3 години
да ви покаже "купищата трупове"за които бълнуваше заедно с онзи хомосексуалния ви генерал
60
9
 
9
 
! Отговори
В Ню Йорк преди 3 години
НИКОЙ НЕ УМИРА от измисления ви вирус !!!живея в САЩ от 1996 - по-празни болници в живота си не съм виждал в САЩ !нито аз, нито някой от познатите мизнае лично някой който да е умрял от този вирус !!!спешните им болници дето ги направиха така и останаха празни !!!НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЮДО-МАСОНСКАТ ПРОПАГАНДА !!!
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 60Добре де, може и да е бил такъв депутат, това не го помня. Обаче списъкът с доносниците от БАН е качен в интернет и всеки може да го прочете. Името на този е във въпросния списък.Пък и като се замислиш, не един и двама от висшия ешалон на СДС впоследствие лъснаха като бивши доносници.
58
1
 
9
 
! Отговори
Не е ли вирусолог? преди 3 години
Ден през ден ни информират за мнението на мастити професори и академици от БАН, но досега май само един от тези учЕни беше биолог и като че ли не беше дори и професор, а обикновен научен работник.Писаха и за изказването на директорката на един от институтите на БАН, но основното, което тя каза беше, че искат допълнително финансиране за да правят експерименти в областта на някакви предишни техни изследвания, които евентуално можели да се окажат свързани с някои от проблемите на корона-вируса.
57
5
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
До тоя де вика, че в Ню Йорка умрели 40 000 души.Да умряха, но пандемия няма Как да ти го кажа по-ясно. Хората си умират, въпрос на изгода е какво пише като причина.
56
6
 
7
 
! Отговори
Испанския грип преди 3 години
е ЛЪЖА точно като сегашната пандемияиспански грип го има само в Американските вестници от 1918 !!!!намерете испански или български ветсник от 1918 - и ДУМА НЯМА ЗА КАВАТО И ДА БИЛО ЕПИДЕМИЯ !!!!!в българия хората са мрели от тиф и холера - и до ден днешен в големите градове има следи от масовите холерични гробища
55
4
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
До Анонименти или си много млад или си пропаганден *** ....блюдолизеца акад. Георги Марков - стана депутат още 1990 като кандидат от СДСтази жалка лъжлива продажна и мерзка про-западна поддлога на юдо-масоните е един от тези предатели който приеха плана наречн "Ранд-Ът" по името на 2-мата американски сенатори - според този план България трябваше да се редуцира до 5.5 милиона до 2000 г.чети моето момче .... освен ако не си 'до-масонски *** разбира се
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мангъров е преминал през 40 такива
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този стана академик благодарение на това, че се ожени за племенницата на онази, която е застреляла навремето генерал Луков. Жена му даже носеше името на "героичната" си леля и работеше в същия институт. Настанените на хранилкав БАН 90% са такива.Ако не беше сключил този брак, щеше да си остане обикновен старши научен сътрудник в Института по история на БАН и щеше да се е пенсионирал още предида го преименуват на Институт за исторически изследвания.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Някой Вярва лиКога е станал седесар?Нали му извадиха кирливите ризи, когато след 1989 г. публикуваха списъка на доносниците от БАН?Или след Десети ноември се е обърнал като фурнаджийска лопата?