Страхът от коронавируса по-силен от опасенията за икономиката

Глобално проучване: Хората искат приоритет да е здравето
5 май 2020 20:58, Елка Василева
95
Страхът от коронавируса по-силен от опасенията за икономиката
Снимка: архив, БГНЕС

Значително мнозинство от хората по света искат техните правителства да отдават приоритет на спасяването на човешкия живот пред мерките за рестартиране на икономиките, изпаднали в криза заради ограниченията заради коронавируса, констатира глобално проучване, цитирано от Ройтерс.

Проучването на американската компания "Еделман" (Edelman Trust Barometer), която от две десетилетия анкетира десетки хиляди хора относно доверието им в основните институции, оспорва твърдението, че "умора от карантината" нараства сред населението, ударено от пандемията.

Като цяло 67% от интервюираните между 15 и 23 април 13 200 души са се съгласили с мнението, че главен приоритет за правителствата трябва да бъде спасяването на живота на възможно най-много хора, дори ако това означава по-бавно възстановяване на икономиката.

Още по темата

Само една трета са подкрепили мнението, че за правителствата става по-важно да спасяват работни места и да рестартират икономиката, отколкото да вземат всякакви предпазни мерки за безопасността на хората.

Проучването е проведено в Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Корея, Великобритания и САЩ, предаде БТА.

Интересни се някои регионални различия по въпроса. В Япония например, където епидемията все още е във възходяща фаза, 76 на сто са подкрепили становището, че общественото здраве трябва да има приоритет над икономиката, докато в Китай, където епидемията е овладяна, този процент е 56.

В Канада, Великобритания и Франция над 70 на сто от анкетираните искат приоритет на грижите за здравето на хората. Този процент в САЩ е 66, въпреки че президентът Доналд Тръмп насърчи протестите срещу карантинните мерки.

"Въпросът очевидно е сложен, защото имаме две паралелни кризи - здравна криза и икономическа криза", каза Ричард Еделман, шеф на едноименната компания.

Хората обаче си казват: вече имахме 6-7 седмици такива ограничителни мерки, какво толкова, ако изтърпим още една-две?", отбеляза той.

Проучването констатира, че е нараснало доверието в правителствените институции по цял свят в условията на пандемията. Като цяло то е средно с 11 процента по-високо, отколкото през януари и достига 65 на сто - най-високата стойност, констатирана някога в проучванията на "Еделман".

Констатира се и одобрение на мерките за държавна подкрепа за икономиката и на действията на общественото здравеопазване. Само 29 на сто от запитаните обаче са подкрепили твърдението, че бизнес лидерите вършат "чудесна работа", реагирайки на нуждите на момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги приоритет трябва да бъде икономиката. Когато има пари има и за здравеопазване, когато няма пари всичко е провал, включително здравеопазването.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вярно. Страх не може да се яде. Просто първичен инстинкт на пещерни човеци.
78
2
 
4
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Стига с тая скапана икономика... Изсякоха горите, бетонираха черноморието, съсипаха българските производители. Държавата ни заприлича на ***. За каква икономика говорим изобщо ? Писнало ми е от икономисти и търговци - *** в съвременното общество. Нищо не произвеждат, само гледат как да смучат пари от тия които работят.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
69 нови заразени за денонощието...Честито тyлyпи!
76
4
 
6
 
! Отговори
реджеб иведик преди 3 години
нееее.....най силен е ГЛАДЪТ!!!...той е по силен и от токът!!!!....и никакви,корони морони и икономики не са по силни от ГЛАДЪТ!!!....продължавайте да си играете с тълпата и като озверее ще видите какво прави тълпата!!!!...искали миличките те нов световен ред...това минава задължително със световна война!!!!с кръвопролития!!!а не с емитиране...хайде като искате нов световен ред,като говорите за биологична войнастиска ли ви да направите реална световна война да ви видим колко сте тарикати!!!
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87,да, защото глобалистите финансират СЗО, и по-точно Бил Гейтс им плаща 80% от "издръжката". Четете ей хора, информирайте се, тези неща не са нещо ново, от 5 години едно и също пишем. Абсолютен театър се разиграва пред очите ви, гледайте протестите по света, тях не ги дават по бтв или нова, ще ги намерите в нета, търсачка duckduckgo com , защото гугъл цензурира всичко. В Сащ и Германия хиляди излизат по улиците срещу задължителната ваксинация и здравната диктатура на Гейтс .
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Ама разбира се, нали форумците са по-вещи. Ако са твои близки едва ли точно това ще се питаш когато са били преди това здрави и прави. Даже сигурно ще оревеш света колко са били здрави и как болвиците не са направили всичко да ги спасят. И пак ще виниш управляващи, лекари и т.н.
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До noFreemanЧе умрели и ще умрат няколко доктори също не ти пука явно. И то е театър, нали? 183 държави ходят по гайдата на СЗО, само ние не защото най ги знаем нещата.
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече заразени има право пропорционално ще има увеличение на броя на хората под карантина и спиране на работа във фирмите където те работят.Верижната реакция ще спре функционирането и на тези, които все още работят на 100%
71
3
 
5
 
! Отговори
Ненчо преди 3 години
С нашето здравеопазване ще стане интересно близките месеци.
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80% от *** си нямат представа за сериозността на положението.Скоро ще има развитие точно поради този факт.
69
2
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Да, абсолютно си прав. Има стратегически отрасли, където действията ще са още по рестриктивни. Това положение в което бяхме, ще ни се види като почивка. И икономиката ни няма да се върне, там където беше, кавито и мерки да паднат. Бизнеса е доверие и надежда за бъдещи реализации. Това е важно да се осъзнава, а не просто да се хвърля в пространството идеята за спасяване на икономиката. Колкото повече говорят за спасяване толкоз по малко доверие остава и планове по ослушване накъде ще е вятъра.
68
8
 
14
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Ако всички спрем да работим и се заключим вкъщи, ще умрем от глад.
67
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ми дават както в цивилизованите държави по 1200 евро всеки месец и моите опасения от коронавируса щяха да са по-силни от опасенията за икономиката.
66
9
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
На другарите партизани от БСП и да искат пак Протестърчетата няма как да им помогнат на Парламентарните догодина:):):):)Един шанс имаха и не успяха:):):):)
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички социологически проучвания са манипулирани, за да послужат като агрумент в някаква кампания на онзи който го е поръчал! Ако имате достатъчно пари ще ви изкарат фаворит и за президентските избори в Нигерия. Иначе тук отново се впускаме в плоскостта на крайностите, а разумното правилно решение в случая е да спазваме хигиена, да ограничим физическите контакти и да работим! Паниката е най-лошия избор, прекалената предпазливост ще ни направи живота много тежък.
64
8
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Кирчо Добрев съвсем скоро и той ше обърне палачинката:):):)само гледаме сеир:):):)Пленумът наближава:):):)Партизанските игри ше ги видим в пълния блясък:):):):)
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не вярвам на официалната версия!Доказани бандити дават мило и драго за да ми опазят живота...Как пък не!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаСтанишката е ваш човек на ГЕРБ и като шеф на ПЕС направи коалиция с началниците на Борисов. Гергов има фирми с ГЕРБ, а Райчев е хамелеон.
61
16
 
8
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
надявах се разума да надделее и извънредните мерки да бъдат удължени до средата на юни, но кабинета се огъна под пролетарския натиск на таварищите самоубийци от Дундуков2 и Позитано 20Сега да се молим Богу, наистина да не дойдат хладилните камиони, и охлабването на мерките да не доведе до лавина от заболели наши сънародници... Жалко ще е ако заради кефа на ***, загинат хора без време и тогава върнем по- строги мерки