Българинът трудно ще възстанови навиците си в туризма

Браншът изисквал непрекъснати инвестиции, бил скъп бизнес
19
Българинът трудно ще възстанови навиците си в туризма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на ДДС ще се отрази различно върху различните обекти от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Може да има два подхода, обясни пред БНР Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Още по темата

Първият модел се изразява в намаляване на стойността на предлаганите услуги. При втория част от ресурса може да се насочи към персонала, а друга част да отиде за поддръжка на дълготрайните материални активи.

Между 80 и 90% в сектора са микропредприятия с ниска ликвидност и без големи финансови резерви, уточни Атанас Димитров.

Не е необходимо да се намалява ДДС навсякъде, подчерта Димитров. Ние сме бизнес на свободното време. Докато при стоките от първа необходимост реализацията "по default" е гарантирана, при туризма не е така, посочи Атанас Димитров.

По думите му по време на кризата туризмът бил „замрял на 100%“ и навиците на хората ще се възстановяват изключително бавно. Те ще продължат да се хранят и да пият лекарства, но няма бързо да тръгнат отново на ресторант, допълни той.

„Всеобщо е заблуждението, че този бизнес е изключително лек, с огромна принадена стойност“, подчерта Атанас Димитров в коментара си за съпротивата срещу намаляването на ДДС конкретно в туризма, въпреки наличието и на други сериозно пострадали сектори.

Фактите не показват такава голяма рентабилност. Това е скъп бизнес, в който се изискват постоянно инвестиции, реновации и поддържането на голям персонал, изтъкна Димитров.

Като един от проблемите той открои текучеството на кадри към европейските страни през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Закривай туризма! На мястото на хотелите направете овощни градини, оранжерии, обори, птичарници, цехове, фабрики, предриятия и заводи!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лесен този бизнес , след локацията най важното е висококвалифициран персонал, но е съблазнително да ги подмениш с неквалифициран, подобно на Кока кола "Знаем че 50 % от рекламата е излишна , но не знаем кои са".Втория проблем е съблазнението при успешен сезон да се търси бърза печалба, а не постоянни клиенти.
15
0
 
6
 
! Отговори
Фанта лимон преди 3 години
До РусенецИ кой да ти се усмихва за смешни пари някой от лудницата ако намерят....Дава 5 лв за картофи и бира и чака усмивки ,момата дето получава 600 лв за 15 часови смени ли да ти се усмихва аре бегай...
14
1
 
5
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Туризма в сегашния си вид е вреден за природата,работещите в сектора и за самите туристи.Не може за 400 лв на седмица на човек да получаваш, самолетен билет ,алл инклузив хотел и сда търсиш 5 звездно обслужване няма как да продължава...Пералнята се разтрака и пуска вода вече....
13
1
 
4
 
! Отговори
Верно бе преди 3 години
До КешоГаньо,Наташа и Джони Инглиш искат за 200 $ да живечт в 5* хотел с индивидуална камериерка да пият курвазие след вечеря от стриди и омари да махат хайвер и горски ягоди на закуска.Да имат 15 вида плодове в стаята и на плажа да са само те.Иначе са недоволни от обслужването.Бакшиши не дават обратното пълнят куфарите с кърпи и посуда на заминаване....Пакет под 1000Е за е ограбване на труда и унищожаване на природата масово презастрояване и хиляди тонове керосин -не ги щем ...
12
1
 
4
 
! Отговори
Кешо преди 3 години
Туризма е вземаш раницата и хващаш баира.Това със самолетите и хотелите после го измислиха -за да имитират богатите пътешественици.Хотели ,антуражи ,пирове.Туризма не е ядене пиене и масажи -това е нещо друго и вече няма да е за 200 паунда алл инклузив .Вече, който иска да имитира богаташите от едно време ще трябва да си плаща .Не трябва да има пакет под 1000 Е другото е компромис със здравето.(менте пиене,калпави самолети,мръсни хотели и гадна храна опасна за здравето и претъпкани плажове )
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 6 години случайно, заради приятели изкарах седем дни в Поморие. Сутрин, за да легнеш на плажа спокойно-7 ч. Обяд-две, три приятни заведенийца, но чакаш едни да станат, за да се докопаш до маса като на състезание. Площадът както преди 30 години, не е мръднал и руски концерти, както преди 30 години/не ми пречат, просто отбелязвам/. Претъпкано, презастроено, всъщност изобщо няма място за разходка. Изобщо не си починах, напротив изморих се. Добре, ча имам къщичка на село в планината...
10
0
 
18
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
малкия човек който беше изхвърлен на секундата като непотребна вещ ,е вече на 1000% в чужбина ,независимо на каква работа и условия
9
1
 
13
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
Искам да ми кажат кой ще следи дали новото ДДС се отразява в цените, призовавам всички да направите снимки на менютата в заведенията и за ги сравните на 2-ри юли. Дали кафето от 1,99 ще го намалят на 1,75
8
3
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Какво е "default"?
7
1
 
9
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
Забравят, че има и трети подход (най-вероятния): собственикът да си прибере тази разлика от 11% за себе си
6
2
 
5
 
! Отговори
= преди 3 години
"Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари." Тая поговорка никъде не важи толкова силно, колкото в туристическия сектор.
5
1
 
14
 
! Отговори
Русенец преди 3 години
Със сигурност се промени. Не виждам падане на цените по българското Черноморие. Драстично намаляване на цените. И коренна промяна в обслужването. Любезност, усмивки. Неща непознати за българските морски курорти. Успех е усвояването им
4
0
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
А то има ли лек бизнес!?
3
0
 
26
 
! Отговори
It преди 3 години
Кадрите бягат в чужбина за по-високо заплащане. Друг проблем е лошата и неподдържана база, гъстото строителство. Фактори, които отблъскват платежоспособните туристи. Така, че с трици маймуни не се ловят!
2
4
 
20
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Аз трудно ще си ги променя. В България на море не съм стъпвал от преди 5 години. Нямам и намерение. За справка вижте морето около варна.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма, нечувана драма с тоя туризъм... Голям плач, голям рев.