Как Словения се справи с коронавируса?

Българката Калина Белухова пред Bulgaria ON AIR
18 май 2020 12:30, Анисия Иванова
19

Словения е първата държава, която обяви край на епидемията от коронавирус. Как страната се справи с коронавируса? Отговор на този въпрос в "България сутрин" даде живеещата на 15 км от столицата Любляна българка Калина Белухова.

"Не бих казала, че беше взето нещо по-различно като мерки. Различното е, че хората тук са по-дисциплинирани и правителството намери точната формула да ги мотивира да спазват правилата. Словения е рядко населена и имаме пространства, които позволяват да не се задържаш вкъщи. Даже беше стимулирано излизането. Нашите съседи са на 200 метра от нас", разказа сънародничката ни.

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че са били затворени ресторантите, обществените места и детските градини, но индустрията не е спирала да работи.

"Беше даже много весело, защото в определен ден в 18 ч. имахме музикални изпълнения. Срещахме се с приятели, но не повече от 5 човека", отбеляза Белухова.

Тя подчерта, че правителството е започнало да работи още преди да дойде епидемията от Италия. Поставени са били шатри за взимане на проби за коронавирус. Още преди първия случай на коронавирус в Словения е бил въведен протокол с правила за работа на лекарите.

Калина Белухова каза още, че словенците протестират, тъй като действащият премиер не е избран и е наследил подалия оставка свой предшественик, а според тях манипулира и лъже населението. Станал е и скандал с предпазни маски, за които правителството е платило много по-висока цена, използвайки посредник за сделката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
До 0т 11 преди 3 години
Популярността на Янша се срина с 13% за две седмици (от 44% на 31%). Този резултат е отпреди седмица. Сега отново има малко покачване, но не мога да кажа с колко.Основната част от поддръжниците му са хора с основно образование или по-ниско (т.е. без образование).
17
0
 
1
 
! Отговори
0т 11 преди 3 години
До от СловенияХареса ми това с протеста на колела. Гражданското общество винаги намира начин. Това което казваш за това каква група подкрепя такъв тип политици: за съжаление, това е тенденцията навсякъде, и се използва умело от външни интереси. Колко голяма е подкрепата за този Янша и в кой спектър е? Също така, какво се случи със словаците, които искаха да се приберат в Словакия в момента на блокирането на границите? При нас това е доста горещо разискван въпрос.
16
1
 
3
 
! Отговори
Мими преди 3 години
Защо излъчвате някой,който говори неистини?Имаше строги навременни мерки и .........дисциплина!
15
0
 
3
 
! Отговори
от Словения преди 3 години
Та Янша уволни началниците на полицията, следствието, прокуратурата, цялото управление на армията, закри института за национална сигурност. Шефът на института за национална сигурност след това получи смъртни заплахи по телефона, защото просто не си мълчеше. И не е единствен.Недоволството на хората нараства и популярността на Янша се срина с 13% за две седмици (от 44% на 31%). Протестите събират все повече хора.
14
0
 
4
 
! Отговори
от Словения преди 3 години
до 13Всъщност, не действаха никак бързо. В самото начало маските изчезнаха. Имаше много бизнесмени, които използваха лични връзки да доставят, но им трябваше разрешение от правителството да направят дарение (!?!??!?!?!). Имаше поне 15 случая, в които производителят накрая отказваше поръчката (т.е. намира друг клиент), защото на правителството му трябват повече от три седмици да отговори.
13
0
 
3
 
! Отговори
от Словения преди 3 години
Макар Янша да беше популярен, доверието в него и правителството намалява все повече. Държи се като диктатор, за което му помага ситуацията с коронавируса, така може да оправдае потисническата си политика. Винаги, когато е имал правителство, управлението му е било диктаторско, с финансови злоупотреби. Беше в затвора за изчезване на сума между 70 и 90 млн. евро, но бързо беше освободен и реабилитиран. Основната му маса от поддръжници е на хора с основно или по-ниско (т.е. без) образование.
12
1
 
3
 
! Отговори
до от Словения преди 3 години
Сори пич, че са те затворили в Словения вместо в България, с сигурност си правят далавера и там, но там са действали по рано от нас, и понеже нашите закъсняха с мерките цената на реалните маски са за 100 бр- 6 лева, за закъснелите по левче парчето,така че въпреки че фирмите са си направили някаква далавера там, реално с това , че рано са действали са спестили яко пари на теб и другите живеещи в Словения защото са действали бързо.
11
0
 
5
 
! Отговори
от Словения преди 3 години
До 11Като цяло са кротки и дисциплинирани. Дори да не вярват на информацията за коронавируса, спазват мерките. Нямат доверие в правителството, около което всеки ден избухва някакъв скандал. Разпорежданията са да няма разходки из града и не могат да се събират повече от 5 човека на едно място, но преминаването на велосипед е разрешено. Затова всеки петък има протести с/у правителството на велосипеди, обикалят в кръг центровете на градовете.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от СловенияБлагодарим за информацията! Много е важно да има сънародници, които да готови да дадат яснота. Поздравления за начина на реакция. Какви са по-характер словенците ако трябва да ги сравнявате с нас? Как възприемат политиката около вируса, дисциплина, доверие в политиците? Благодаря предварително!
9
0
 
7
 
! Отговори
от Словения преди 3 години
Тия фирми не отговаряха на изискванията, закупените респиратори дори не са годни за обдишване на хора с респираторни заболявания, макар да стават за други. Границите бяха напълно затворени и ги отвориха едва миналата седмица, но с изискването предварително да представиш причини, поради които искаш да излезеш.Та, да обобщя - тая живее в Словения, но не знае какво приказва.
8
0
 
11
 
! Отговори
от Словения преди 3 години
Нямахме право да напускаме пределите на общината, в която сме регистрирани, глобите за това бяха 400 евро. Магазините за цветя, разсад и строителни материали бяха отворени преди три седмици. Скандалите с новото правителство не бяха само за маски, но и за защитни облекла и респиратори, които правителството поръча на фирми, регистрирани 2-3 дни преди обявяването на обществени поръчки, на цени 3 пъти по-високи от реалните.
7
0
 
9
 
! Отговори
от Словения преди 3 години
Живея в Словения и тая жена говори пълни глупости. Не са стимулирали излизането, пращаха ни СМС-и, дори мобилните оператори смениха името си, което се изписва на телефона (примерно "A1#OstaniDoma"). Единствените магазини, които бяха отворени са тези за хранителни стоки, но при строг режим. По-голямата част от индустрията затвори, който можеше да работи от вкъщи го правеше, иначе си стоеше вкъщи на половин заплата и държавата плащаше част от нея.
6
4
 
7
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
"Словения е първата държава, която обяви край на епидемията от коронавирус."Пък вие имате голям късмет, че аз ви управлявам докато епидемията набира скорост в България.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това като се има предвид, че държавата граничи с огнището в Европа - Северна Италия. Т. е кому е нужно плашенето: "Внимавайте, че ще стане като в Италия".
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където има съзнание, чуваемост и дисциплина е така. А тука хейтърите си имат всякакви "мислители" и "гении".
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Как Словения се справи с коронавируса?"Ами главно защото нямат двама умствени инвалида като Боко и Мутафа начело на борбата с вируса.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи мигновена превенция , излишна или не в всички случай води до добър край, да ако останалия свят не беше демонстрирал, че е лошо за тези които не са го направили , щяха да ги обвинят в това , че са харчили залудо пари за мигновена превенция .В България мигновената превенция не е много популярна сред народа , въпреки че е най резултатна. Затова при нас подобно нещо е трудно и обикновено се изчаква малко.
1
10
 
14
 
! Отговори
СПРАВЯТ СЕ ВСИЧКИ преди 3 години
до които не е достигнала по-страшната болест БОКОВИД. БЪЛГАРИЯ е в процес вече на разлагане. Живите мъртви