Тръмп пие хидроксихлорохин, но това е опасно за здравето

Лекарството има много странични ефекти
19 май 2020 18:35, Нели Христова
95
Тръмп пие хидроксихлорохин, но това е опасно за здравето
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп за пореден път хвърли екипа си от медици в смут, след като обяви, че на своя глава приема хидроксихлорохин от 10 дни, без лекарите му да са го препоръчали. По думите му, той започнал да го приема, защото бил "чувал много добри неща за него".

Още по темата

Но учените все още правят проучвания, за да разберат има ли ефект от хидроксихлорохина. За сега обаче това, което се знае за медикамента е, че има странични ефекти от него. 

Какво казват експертите?

СЗО първа изрази притесненията си от това, че хората сами са започнали да приемат хидроксихлорохин. Те предупредиха, че лекарството им нанася повече вреди, отколкото ползи. На същото мнение са и здравните експерти в САЩ.

Доктор Рик Брайт, който ръководеше разработването на ваксина в Америка, но бе свален от поста си през април, казва, че "твърденията на Тръмп са изключително разсейващи за десетките федерални учени". Американската агенция по храните и лекарствата, която одобри използването на хидроксихлорохи само в крайни случаи, също предупреди за възможни странични ефекти от употребата му.

Има ли доказателство, че хидроксихлорохинът лекува COVID-19?

Още през април Тръмп споменава използването на хидроксихлорохин по време на брифинг в Белия дом. "Няма какво да губим. Взимайте го", заяви той.

Бразилският му колега, Жаир Болсонару също публично заяви, че  "хидроксихлорохинът работи при всички случаи". Заради тези твърдения, лекарството започна да се изкува глобално.

Когато Тръмп отново споменава медикамента през март, търсенето на хидроксихлорохин и хлорикин скача двойно. По подобен начин, когато президентът заяви, че трябва да се намери начин да се инжектира дезинфектант в хората, броят на гражданите, които са пили белина, за да се предпазят от COVID-19, се увеличи рязко.

Лекарствата, съдържащи хлорикин, се използват при лечението на малария, за да се спре силната треска и възпалението. Учените се надяват, че медикаментът ще има добро въздействие и върху коронавируса. Изследванията не са напълно готови, но засега изглежда, че хлорикинът наистина въздейства върху COVID-19. Но води и до сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.

Проведени са повече от 20 изследвания във Великобритания, Италия, Испания и Китай. Провеждат се и в САЩ, където лекарите предпочитат да използват хидроксихлорохина в комбинация с други лекарства. 

В кои държави е позволено използването на лекарствата?

Американската агенция по храните и лекарствата позволи използването на медикамента само в крайни случаи и за определен брой пациенти от COVID-19. Това обаче не означава, че тя признава, че лекарството има ефект върху болните, а само, че то може да се използва при специфични обстоятелства. На 24 април агенцията предупреждава, че хидроксихлорохинът може да накара сърцето на пациентите да излезе от ритъм.

Франция също позволи използването на лекарството, но от министерството на здравеопазването не пропуснаха да отбележат, че има много странични ефекти. В Индия хидроксихлорохинът се взима от медиците и семействата, които са били в контакт с болен, "за да се предотврати тяхното разболяване". По-късно обаче здравните власти предупредиха, че лекарството е експериментално и трябва да се използва само в специални случаи. 

Бахрейн, Тунис и Мароко също използват хидроксихлорохина за лечение на COVID-19. В много държави продажбата му в аптеките е забранена, за да имат болниците достатъчно запаси от лекарството. Други, като България, забраниха износа му. 

Но за сега СЗО не одобрява използването на хидроксихлорохин за превенция на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
C'est la vie
57
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Че ти като си лузър ,кой ти е виновен? Или така , като обобщаваш ,че " всички са смотани"се чувстваш по- добре? Съъжжааалявам, но съвсем не е така . Пълно е с умни амбициозни и успели хора, или поне в моя кръг са основно такива. Но при теб, явно случая не е такъв . Ces't la vie
56
2
 
6
 
! Отговори
Браво ! преди 3 години
Един който не иска да му плащат за медицинския експеримент върху него. Нека видим резултатите
55
1
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Не казват Путин какво пие?
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако четеш листовката на Витамин Ц, и там много странични ефекти - даже и смърт. Каквото иска, това ще пие - щом му действа добре. Вие какви сте да му кажете? УчЕните вече ги видяхме - за нищо не стават.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Da vi pitam kyde vi e analgin chinin i fervex ? Tqh pone sym gi probval i rabotqt.
52
6
 
2
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 3 години
Сервирайте му супа от Ухански Прилеп, че 2-ри мандат няма да издържа - в Пекин ще ме разстрелят на Тиянанмън колегите ми К0муняги - бесни са, че Запада се усети как ги работим с Номера на Китайката!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуй какво казват медиите и направи обратното!
50
4
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
има акции в компанията производител и лъже ...или му дават витамини и той си мисли, че пие :D
49
0
 
4
 
! Отговори
антифриз преди 3 години
Руснаците с хидроксихлорахин си разреждат водката /политурата/.
48
5
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
кои са тези Западни Учени - Изброй ги, защото към 2019 всички чужди учени в Уханската Лаборатория са Изгонени по заповед на Пекин - Включително Френските Учени, които по договор трябва да сам там, тъй като Лабораторията е построена от Франция с Обещанието от Китай, че почти 50% от учените ще са френски, а и за надзор, че Лабораторията няма да се използва за производство на Био-оръжие. Обещание, ама от К0муняги - Френските Учени са изгонени почти веднага!!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Единствените добри новини са, че фалшивите новини ви казват точно това, което искате да чуете. Всички фалшиви новини, с които сте съгласни, са истина. Всички фалшиви новини, с които не сте съгласни, са отвратителни фалшиви новини.
46
7
 
1
 
! Отговори
До Сделано в Китае преди 3 години
В лабораторията в Китай, откъдето казват, че е тръгнал корона-вируса е имало и западни учени............те защо не са сигнализирали??Защо само китайците да са виновни???
45
5
 
1
 
! Отговори
хуимик преди 3 години
Специално се позаинтересувах от структурата на хидрокисихинолина ................това органично съединение съдържа -OH група, хлор и хинолинов пръстен(хетероцикъл с азот)...............аз лично не бих пил такава гадост!!!!!
44
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончо е изперкал тотално...Още не мога да повярвам, че е президент на САЩ... Имам чувството, че това е филм-комедия.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците казват на телевизора и радиото Зомбоящик и са напълно прави.Ящик е кутия а зомбо е зомби ! - в превод кутия за зомбиране.
42
3
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
45, прав си. Медиите не са нищо повече от бизнес. А какво прави бизнеса? Следва собствения си интерес. Дори когато това не съвпада с интереса на мнозинството.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Медиите казват много истини с малко лъжи, но тези лъжи са големи.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ако иска може да пие и белина, а също и нафта. Не разбирам какво това ни касае нас Българите, че пускате новина за неговата простота?
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което ви казват медиите е 100% лъжа ! - не им вярвам на нито една дума.