Тръмп пие хидроксихлорохин, но това е опасно за здравето

Лекарството има много странични ефекти
19 май 2020 18:35, Нели Христова
95
Тръмп пие хидроксихлорохин, но това е опасно за здравето
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп за пореден път хвърли екипа си от медици в смут, след като обяви, че на своя глава приема хидроксихлорохин от 10 дни, без лекарите му да са го препоръчали. По думите му, той започнал да го приема, защото бил "чувал много добри неща за него".

Още по темата

Но учените все още правят проучвания, за да разберат има ли ефект от хидроксихлорохина. За сега обаче това, което се знае за медикамента е, че има странични ефекти от него. 

Какво казват експертите?

СЗО първа изрази притесненията си от това, че хората сами са започнали да приемат хидроксихлорохин. Те предупредиха, че лекарството им нанася повече вреди, отколкото ползи. На същото мнение са и здравните експерти в САЩ.

Доктор Рик Брайт, който ръководеше разработването на ваксина в Америка, но бе свален от поста си през април, казва, че "твърденията на Тръмп са изключително разсейващи за десетките федерални учени". Американската агенция по храните и лекарствата, която одобри използването на хидроксихлорохи само в крайни случаи, също предупреди за възможни странични ефекти от употребата му.

Има ли доказателство, че хидроксихлорохинът лекува COVID-19?

Още през април Тръмп споменава използването на хидроксихлорохин по време на брифинг в Белия дом. "Няма какво да губим. Взимайте го", заяви той.

Бразилският му колега, Жаир Болсонару също публично заяви, че  "хидроксихлорохинът работи при всички случаи". Заради тези твърдения, лекарството започна да се изкува глобално.

Когато Тръмп отново споменава медикамента през март, търсенето на хидроксихлорохин и хлорикин скача двойно. По подобен начин, когато президентът заяви, че трябва да се намери начин да се инжектира дезинфектант в хората, броят на гражданите, които са пили белина, за да се предпазят от COVID-19, се увеличи рязко.

Лекарствата, съдържащи хлорикин, се използват при лечението на малария, за да се спре силната треска и възпалението. Учените се надяват, че медикаментът ще има добро въздействие и върху коронавируса. Изследванията не са напълно готови, но засега изглежда, че хлорикинът наистина въздейства върху COVID-19. Но води и до сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.

Проведени са повече от 20 изследвания във Великобритания, Италия, Испания и Китай. Провеждат се и в САЩ, където лекарите предпочитат да използват хидроксихлорохина в комбинация с други лекарства. 

В кои държави е позволено използването на лекарствата?

Американската агенция по храните и лекарствата позволи използването на медикамента само в крайни случаи и за определен брой пациенти от COVID-19. Това обаче не означава, че тя признава, че лекарството има ефект върху болните, а само, че то може да се използва при специфични обстоятелства. На 24 април агенцията предупреждава, че хидроксихлорохинът може да накара сърцето на пациентите да излезе от ритъм.

Франция също позволи използването на лекарството, но от министерството на здравеопазването не пропуснаха да отбележат, че има много странични ефекти. В Индия хидроксихлорохинът се взима от медиците и семействата, които са били в контакт с болен, "за да се предотврати тяхното разболяване". По-късно обаче здравните власти предупредиха, че лекарството е експериментално и трябва да се използва само в специални случаи. 

Бахрейн, Тунис и Мароко също използват хидроксихлорохина за лечение на COVID-19. В много държави продажбата му в аптеките е забранена, за да имат болниците достатъчно запаси от лекарството. Други, като България, забраниха износа му. 

Но за сега СЗО не одобрява използването на хидроксихлорохин за превенция на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
12
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
БГ Журналисти, защо не напишете, за това, че Тръмп прати 4-ри разбиващи страници писмо до Беличкият Тедрос от СЗО - публикува ги в Тиутъра си - всеки трябва да ги прочете, защото е буквално по дати и часове. Аз знаех повечето от изложените факти - освен и за мен много разбиращо, че 2-мата учени от САЩ в Екипа на СЗО са били изключени под натиска на Пекин. Ако ШиЖинПин и Бандата му от К0муняги няма какво да крият, защо правят всичко възможно да съботират и спрат всякакви разследвяния?!
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакво значение дали Тръмп е добър или лош важното е че вие сте част от стадото Да си част от стадото е лесно, трудно е да се измъкнеш от него. Не Тръмп е смешен умен или глупав, а вие самите сте овце.
36
1
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
40, напълно те подкрепям!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лекари казват, че е безмислено здрав човек да го пие понеже най-много да си влоши имунитетът и здравето. Важно е да се подържа солидна имунна система.
34
4
 
6
 
! Отговори
химик преди 3 години
Специално се позаинтересувах от структурата на хидрокисихинолина ................това органично съединение съдържа -OH група, хлор и хинолинов пръстен(хетероцикъл с азот)...............аз лично не бих такава гадост!!!
33
5
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
34, моля те дай примери. Защото честно, почти сигурен съм че това е най нелепият и глупав президент който Америка някога е имала. Лошото е че влияе и на останалите държави. Ако беше само Америка майната им...
32
4
 
5
 
! Отговори
витамин C преди 3 години
Витамин C в ударни дози и ще имате силна имунна система, това го е доказал един голям американки химик и Нобелов лауреат Лайнус Полинг..............човекът си е доживял до 93 години!!!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е...............може да не е най-умният президент на света, но знам поне 10 други президенти и премиери, които са доста по-зле от него!!Искате ли примери???
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да не хванете корона-вируса.................пийте вирамин C и поддържайте силна имунната си система, не пийте разни недоказани лекарства с хлор както прави американският президент!!!
29
4
 
13
 
! Отговори
??? преди 3 години
Доналд Тръмп каза "СЗО е марионетна организация на Китай", което може и да е вярно в голяма степен!Но да го запитаме него да ни каже следното:Колко са организациите в света-марионетки на САЩ???
28
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
хахахахахаха :) От този по-пр0сти са само нашият съветски резидент Зеленото Чорапче Радиф и джуджето Вулвин. Но Тръмпът достойно заема третото място по пр0стотия
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Доналд Тръмп прекалено много се доверява на специалистите от FDA(Federal Drug Association) - американската агенция по лекарствата.....................което може да се окаже много, много зле за него................пожелавам му да е жив и здрав и да управлява САЩ поне още 10 години, защото е много по-готин от дъртата вещица и сатанистка Килъри Клинтън!!!
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно каквото казват *** от СЗО, трябва да е обратното. Г-н Президент, спрете финансирането на това котило на лапачи и бюрократи, чиито решения и препоръки диктувани от оризниците, вкараха света в ненужна идиотска криза.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно дори аз съм по-умен от бай Дончо, защото не пия лекарства, които имат повече вредни ефекти, отколкото доказан ефект срещу корона-вируса!!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бат Бойко е по-умен от бай Тръмп.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Месец, два, три да издържи пак е нещо.
22
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 3 години
Колкото на Тръмп му пука за българите, толкова и на нас ни пука за Тръмп... Ако ще да пие и аспирин, все ни едно. И на нейно превъзходство госпожа Херо Мустафа не и пука за Тръмп.
21
1
 
4
 
! Отговори
До ХИНИН преди 3 години
Хидрокиксихлорохинът няма нищо общо с хинина, много си заблуден, приятел!!Пък и хининът не може да спре корона-вируса!!!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са се запритеснили за здравето на Тръмп :D :D
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмпата пие белина с разредител ариел от 7 клас,нищо не може да го бутне!