Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята

Много пандемии са се завръщали на вълни, други успяваме да овладеем
22 май 2020 10:50, Нели Христова
96
Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята
Снимка: БГНЕС

Учените са на две различни мнения, когато става дума за това, дали ще има втора, по-смъртоносна вълна на COVID-19. Някои са убедени, че това няма да се случи, други предупреждават, че ако не се спазват правилата за дистанция, при втори удар на коронавируса, много повече хора ще изгубят живота си.

Но какво казва историята по въпроса?

Ако се върнем назад в Средновековието, ще видим, че чумата или така наречената "Черна смърт" е връхлитала Европа на вълни. По подобен начин бубонната чума също се завръща няколко пъти, преди да отшуми. Преди един век испанският грип убива милиони из цяла Европа. Точните числа не могат да бъдат определени, но учените са обединени около едно - втората вълна на инфлуенцата е била много по-смъртоносна от първата.

Разбира се, тогава нито здравната система, нито технологията, лекарствата и информационните системи са били толкова напреднали, колкото са сега. През последните години се появиха други подобни вируси, като SARS и MERS, които нямаха втора заразна вълна. Но това може да се дължи и на факта, че и двата вируса бяха значително по-малко заразни от COVID-19. Други големи пандемии от нашето време, като свинският грип, обаче се завърнаха повторно. А втората вълна бе много по-силна.

Какво значи това в случая с COVID-19?

Няма два вируса, които да са напълно еднакви помежду си, което значи, че нито една епидемия или зараза не протича по един и същ начин. Но също така знаем, че заразните болести се разпространяват, когато болен човек влезе в контакт със здрав човек. Епидемията ще продължава да се развива, докато броят на заразените с вируса от един носител, са повече от 1. Това се нарича "репродуктивен потенциал", обясняват от BBC.

Да държим репродуктивния потенциал под 1 е критично за справянето ни с пандемията. За това социалната дистанция и проследяването на контактите ни ще са част от живота ни за дълго време. Също така предстои да научим колко дълго ни предпазва имунитета, който си създаваме срещу вируса след като го преболедуваме. Още не е ясно и дали COVID-19 е сезонен.

Експертите предупреждават, че коронавирусът може да се появи отново през зимния грипен сезон в Европа и САЩ, когато здравните системи и без това са под голямо напрежение. Учените наблюдават и дали вируса мутира и става па-летален или пък по-безопасен.

Все още има много неизвестни при COVID-19, за да сме напълно сигурни, че ще има втора вълна. Това може никога да не се случи. Бързата поява на ваксина напълно ще промени правилата на играта. Но докато това не се случи, грешките при отпускането на мерките ще доведат до рязко увеличаване на броят на заразените, а хората ще платят за тях с живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
11
 
! Отговори
Меценат преди 3 години
Бил Гейтс май пак ще пръска...
7
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** си помисли, че всичко свърши и пак безконтролно ще хукне като изоглавен да ходи, да яде и да пука ракия!Само че бай *** е в грешка, тепърва всичко започва и бай *** след септември ако продължава така да не спазва мерките и законите ще бъде под ключ поне до май месец догодина!
6
9
 
20
 
! Отговори
Ужасена v2 преди 3 години
Правителството е виновно за всичко. Коронавирус няма, всичко е лъжа и измама, за да се намерят нови роби за пазара на труда!
5
8
 
18
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Не искам повече мерки. Искам да съм свободна! Искам живот за себе си и децата си! Стига диктатура!
4
26
 
16
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Още при начеването на втора вълна трябва безкомпромисно да се върне извънредното положение с всички строги мерки!Веднага да се върнат КПП тата, маските на открито, ходене само до магазин, и глоби, много глоби и много високи!Видя се че българина има пари да стои затворен и половин година, магазините са пълни, пълни са и количките, така че пълна карантина и затваряне по домовете!
3
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
......Европа и САЩ / защо само / ..............здравните системи................Бърза поява на ВАКСИНА - е дойдохме си на думата.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако хората не се поучат от тоя вирус ги чака нещо по-страшно - глад, климатично затопляне, торнада, урагани, наводнения, безводие, земетресения и накрая потоп.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или ще вали, или няма да вали.