Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?

Половината британци склонни да вярват на конспиративни теории
25 май 2020 14:12, Елка Василева
92
 Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът е измислен за всяване на паника сред хората с цел да бъде предотвратен Brexit? На това вярва всеки пети британец, показва актуално проучване на Оксфордския университет.

Половината британци са склонни да вярват на конспиративни теории. Това сочи проучване на Оксфордския университет, цитирано от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Според всеки пети жител на Острова, коронавирусът е създаден, за да предотврати Brexit, пише Дойче веле.

25 процента вярват на конспиративни теории „до известна степен“, 15 процента показват „постоянни модели на одобрение“, а десет процента - „високи нива на одобрение“.

Коронавирусът цели упражняването на контрол

В изследването са участвали 2 500 пълнолетни британци. 20% от тях вярват донякъде, че коронавирусът е изкуствено създаден, 40% – че разпространението му е “съзнателен опит на влиятелни хора да упражняват контрол”, а според близо 60% правителството ги е подвело относно причините за избухването на пандемията.

Още по темата

22% от британците повече или по-малко смятат, че вирусът е свързан с “глобална конспирация” или че е “чуждо оръжие за унищожение на човечеството”. Почти толкова са убедени, че изолацията е предизвикана от климатични активисти, които искат да контролират обществото. Според всеки пети британец ООН и СЗО имат някакво участие в създаването на вируса, а според 22% той е “тактически предизвикана паника, която да предотврати Brexit”.

Конспирациите – периферен феномен

Макар конспирациите, свързани с новия коронавирус, да са световен проблем, темата не е водеща, посочва RTL. В повечето държави няма многохилядни протести срещу мерките за социално дистанциране, каквито от няколко седмици се провеждат в Германия.

В Швейцария голяма част от протестите са свързани с кардиолога Томас Биндер, който беше задържан, след като призова за въоръжена борба. Той обвързва разпространението на коронавируса с 5G технологията, предупреждава, че “световни терористи” организират “пуч”, чрез който се стремят да контролират правителствата и да принуждават хората да се ваксинират.

Теориите на конспирацията във Франция се разпространяват основно в интернет. Неправителствени организации в страната алармират, че коментарите, съдържащи език на омразата, са се увеличи с 43%, откакто в страната бяха наложени ограничения на свободното движение заради пандемията.

В Иран през март коронавирусът беше окачествен като “биологична атака” на САЩ и Израел. След като петъчните молитви бяха отменени заради разпространението на заразата, ултраконсервативните духовници нямаше как да продължат да разпространяват конспиративни теории.

Съмнителни тези се чуват и от Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира недоверие към експертите и често повдига въпроси, които граничат с конспирацията. В началото на месец май Тръмп влезе в противоречие със собствените си спецслужби като заяви, че има данни, че COVID-19 е създаден в китайска лаборатория. Тръмп подкрепи и няколко протеста срещу въведените строги мерки. Разследване на Дойче веле доказа, че демонстрациите са свързани с американското оръжейно лоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен,който каже:-"Баце,ти счупи ***"....Баце,знам какво написах!..Когато две скорости са еднакви,то двете тела,движещи се с тези скорости,са практически НЕПОДВИЖНИ едно спрямо друго...Е,тук са се комбинирали ТРИ скорости::-Едната -скоростта на движение на земята около Слънцето,втората-скоростта ,с която тя се върти около оста си,и третата-скоростта на микрометиоритите.ПРОСТО СЪВПАДЕНИЕ!!!При това съвпадение метеорита просто е паднал на Земята като..свободно падащо тяло.
54
4
 
7
 
! Отговори
Боже, Божеее... преди 3 години
Колко ексцентрици има на тоя свят, колко вятват, че всичко е заради тях... мъка, мъъка голяма и свещенна простота
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" "И най вече да го накарат да си сложи маска,което е най гадното нещо.."
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен53 Истинските фармакологични гиганти не са в играта, както и честната медицина.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВсичкиТезиГлупости До някъде си прав но целта не са парите, а контрола. За съжаление ЕС подкрепя СЗО. Америка и Бразилия се опъват и затова се оказват най засегнати.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Полина Не корона вируса, а ковито прокобито е изкуствено измислено.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19 От одеве до сега прочетох по важните неща и въпреки че съм на 60г възраст не мога да се успокоя. Чели сме разни неща но още от зимата най много ми е странно, че всичко се случва в нашия живот. Имаше много сигнали но някак си на човек не му се иска да са верни, но така се получава и то много бързо. Няма начин обаче да няма начин да се излезе от положението.
48
7
 
9
 
! Отговори
ВсичкиТезиГлупости преди 3 години
Всички тези глупости и защитни тези,че ковид е естествен,са просто платени глупости.Вируса е 100 процента лабораторен продукт,зад който стоят Бил Гейтс,университета Джон Хопкинс и СЗО.Целта - тотален контрол и продажба на лекарства и ваксини.Съответно - гореизброените яко трупат зелени банкноти.Така става то - един изял прилеп и за това свършил света.Приказки от 1001 нощ , дело на дядо Бил и жена му.
47
3
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 22Това питам и аз, ако някой знае нещо сигурно - да каже?Цитата е от един анонимник като нас в този сайт под една друга статия по въпроса! И да точно за КОВИД-19 беше писал!Не само в Китай има такива лаборатории! При съвременните транспортни връзки не е затруднение да пуснеш зараза в която точка на света си харесаш! Стига да разполагаш със заразата и възможностите да отидеш лично или да пратиш някого до там!Защо да го правиш? Трупаме въпроси и търсим отговори!
46
1
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Британското военно гробище (на английски: Kirechkoi-Hortakoi military cemetery) между селата Киречкьой и Хортач, Солун е създадено през март 1916 година по време на Първата световна война до британска военно-полева болница извън Солун. В него са погребани 606 британски войници и офицери и 58 български
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е верно.Короната е измислена да пречи на българина да си ходи по кръчми,на софри,разходка по Витоша,да клюкарства по пейките и да протестира без значение против какво и кой.И най вече да го накарат да си сложи маска,което е най гадното нещо..
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ковода е зимислен за да забравят англичаните английсакия.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Падението на един народ... британците, имам предвид, а по-точно - англичаните, защото нито шотландците, нито уелшците, нито северноирландците са на толкова трагично ниско интелектуално ниво.
42
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В конспирации най-много вярва тулупа Бай ***...Целият Свят е срещу него и неговата "свобода"...
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англия си става щат на АмерикаТръмп ще им прати малко мексиканци да не му пречат ,че той хич не ги харесва. Те и без това бели хора не останаха там
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37Англия е в най-голямата военна сила, повече от век след загубата на тази война, или до края на ПСВ. Изобщо не знаеш, какво приказваш ...
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Ако България беше колония на Англия и в нашата държава щеше да се говори този език.
38
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 3 години
Всъщност е измислен, за да се видят ***, дето верват на тия глупости.
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Преди векове света е говорил английски заради Англия, обаче сега говори заради Сащ. Американците създадоха за няколко века огромна култура. Създадоха нови музикални жанрове и нови видове спорт. Отделно и промениха технологично света чрез навлизането на тока преди много години, навлизането на интернета, навлизането на електрическите автомобили и тн.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Светът не говори английски заради Англия, а заради Америка! Англия вече е провинция на САЩ..............Вече!!!! Тя е такава откакто загуби войната за независимостта на САЩ! Но едно е безпорен факт - двете са абсолютно братски държави без никакво генерално изключение!