Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?

Половината британци склонни да вярват на конспиративни теории
25 май 2020 14:12, Елка Василева
92
 Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът е измислен за всяване на паника сред хората с цел да бъде предотвратен Brexit? На това вярва всеки пети британец, показва актуално проучване на Оксфордския университет.

Половината британци са склонни да вярват на конспиративни теории. Това сочи проучване на Оксфордския университет, цитирано от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Според всеки пети жител на Острова, коронавирусът е създаден, за да предотврати Brexit, пише Дойче веле.

25 процента вярват на конспиративни теории „до известна степен“, 15 процента показват „постоянни модели на одобрение“, а десет процента - „високи нива на одобрение“.

Коронавирусът цели упражняването на контрол

В изследването са участвали 2 500 пълнолетни британци. 20% от тях вярват донякъде, че коронавирусът е изкуствено създаден, 40% – че разпространението му е “съзнателен опит на влиятелни хора да упражняват контрол”, а според близо 60% правителството ги е подвело относно причините за избухването на пандемията.

Още по темата

22% от британците повече или по-малко смятат, че вирусът е свързан с “глобална конспирация” или че е “чуждо оръжие за унищожение на човечеството”. Почти толкова са убедени, че изолацията е предизвикана от климатични активисти, които искат да контролират обществото. Според всеки пети британец ООН и СЗО имат някакво участие в създаването на вируса, а според 22% той е “тактически предизвикана паника, която да предотврати Brexit”.

Конспирациите – периферен феномен

Макар конспирациите, свързани с новия коронавирус, да са световен проблем, темата не е водеща, посочва RTL. В повечето държави няма многохилядни протести срещу мерките за социално дистанциране, каквито от няколко седмици се провеждат в Германия.

В Швейцария голяма част от протестите са свързани с кардиолога Томас Биндер, който беше задържан, след като призова за въоръжена борба. Той обвързва разпространението на коронавируса с 5G технологията, предупреждава, че “световни терористи” организират “пуч”, чрез който се стремят да контролират правителствата и да принуждават хората да се ваксинират.

Теориите на конспирацията във Франция се разпространяват основно в интернет. Неправителствени организации в страната алармират, че коментарите, съдържащи език на омразата, са се увеличи с 43%, откакто в страната бяха наложени ограничения на свободното движение заради пандемията.

В Иран през март коронавирусът беше окачествен като “биологична атака” на САЩ и Израел. След като петъчните молитви бяха отменени заради разпространението на заразата, ултраконсервативните духовници нямаше как да продължат да разпространяват конспиративни теории.

Съмнителни тези се чуват и от Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира недоверие към експертите и често повдига въпроси, които граничат с конспирацията. В началото на месец май Тръмп влезе в противоречие със собствените си спецслужби като заяви, че има данни, че COVID-19 е създаден в китайска лаборатория. Тръмп подкрепи и няколко протеста срещу въведените строги мерки. Разследване на Дойче веле доказа, че демонстрациите са свързани с американското оръжейно лоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
До анонименАко имаш комплекси си ги решавай проблема,какво си мислят-4-50 милиона англичани няма как да знаеш ,че д аговориш какво искат ,какво не!!!!Те проблеми нямат с или без Европа пак ще са добре,пари имат.Мисли му ти *** балкански.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът може да е умишлено създаден с определена цел, но се оказа полезен и удобен за различните власти по света да постигнат конкретни резултати. Дори и да е случайна появата му, вирусът послужи на върхушките за налагане на контрол и облагодетелстване.
73
3
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Има логика да е пуснат за предотвратяване на - брекзит от - сащ и изрел за това говорят според мен - двата белтъка на - спин които монтание от института - пастъор откри в генома на вируса
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насила се пропагандират по медиите разни измислени теории и се създава допълнителна несигурност в обикновените хора. Няма нужда чак от такава "гласност" на всяка глупост лансирана от някого.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, не е чиста работата с короната, ама не знам
70
0
 
2
 
! Отговори
ff преди 3 години
*** позна. *** в полицията и им кажи и те да знаят хората.
69
1
 
6
 
! Отговори
мда преди 3 години
Да според мен мога да сравня по някъкъв начин сегашното време с историята.Например "тъмните векове" ,тогава са гонели вещици и изобретатели които не се вписват в общите разбирания за света ,а сега ; гонят цялото човечество от прогреса за да могат да го КОНТРОЛИРАТ .Това е смисъла от коронавируса,от кого е изобретен не знам ,но целта е конспиративна 100 %
68
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Тодар Правешки 74:Ами всъщност уцели десятката - не само "Новичкок", ами и цял куп други неща бяха създадени не само да се предотврати разпадането на СССР, но и да се разпространи по целия свят.
67
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Нда... DW вече стана диагноза. Уж за Brexit беше темата, пък изведнъж пак стигнаха до Тръмп. Не че някой се съмнява във вината на китайците, но за DW след като го е казал Тръмп, автоматично става "конспирация".
66
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Англичаните мислят, че светът се върти около тях и Брекзита им! *** и ограничени ингилизи!
65
4
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
А защо не напишете, че "Новичок" беше създаден да предотврати разпадането на СССР, а?
64
0
 
1
 
! Отговори
72 преди 3 години
Ти със сигурност си прохладенска мечка...на два крака.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изолацията прави чудеса със слабите умове.Можеш да срещнеш екземпляри, които ще се закълнат, че са бели мечки.
62
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
иначе:-Доволен съм от шантавите атаки на един или двама активисти!ЧЕСТНО!.."Харесвам Мерседес!..Гоу гоу ,гърл!"..
61
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
65,не те знам кой си и не ме интересува...но за "луд" беха обявили и Джордано Бруно (когото изпържиха,ако не знаеш),и Галилей,и..айде да не изброявам.ЕДИНСТВЕНИЯ начин да "обориш" (В СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ) инакомислещия е или да го обявиш за "луд",или за"русофил",или за "ком-у-не"Знаеш ли?..-ТИ НЕ си единствения,който е "УБЕДЕН",че "СВЕТЪТ Е ТОВА,КОЕТО СИ".Не ща да изпадам във философски забежки,но светът ВИНАГИ е ставал жертва на такива като теб,които са се мислили за.."СВЯТАТА ИСТИНА",а други
60
1
 
3
 
! Отговори
от психиатрията преди 3 години
Защо триете информацията за нуждаещите се пациенти с намордници/маски/Може да са с психични отклонения,но не са ли хора?
59
1
 
3
 
! Отговори
Просото преди 3 години
Ти си дуловски хакер....докога ще те търпят?
58
0
 
2
 
! Отговори
Ало Дулово преди 3 години
Запиши се за преглед
57
0
 
3
 
! Отговори
62 преди 3 години
Луд умора няма.
56
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и за мен е трудно да повярвам,но това,което пиша е истина!..Впрочем,ако госпожа.."Ж." от "Музея земята и хората" беше обърнала внимание на "мострата",която й занесох,може би щяхме да сме първите в света,които са се докоснали до тоя златист вирус!!Защото ТОЙ беше там!!!..Но ,...какво да направя?..-Направих каквото трябваше,за останалото не нося отговорност.А ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ набързо захапаха дивотията..